bof Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 SKŁADNIKI: 1/2 kg boczku wędzonego 20 dkg kiełbasy aleksandryjskiej 30 dkg pieczarek 3 cebule koncentrat pomidorowy makaron świderki smalec lub olej WYKONANIE: Boczek pokroić w paski , kiełbasę w kosteczkę - dusić na tłuszczu . Na osobnej patelni dusić pokrojoną cebulę , do której po zrumienieniu dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Do uduszonej cebuli i pieczarek dodajemy 1/2 słoika koncentratu pomidorowego - wymieszać . a następnie dodajemy podsmarzoną wędlinę ,sól , pieprz , vegetę , magii (do smaku) - dusimy chwilę . Wszystko to dodać do wcześniej ugotowanego makaronu . Mieszamy w dużym garczku i dusimy około 10 min , tak żeby się nie przypaliło . Jest to taka potrawa , którą można później odgrzać na patelni z niewielką ilością tłuszczu . Smacznego . Cytuj
uretan Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Bof. Czy możesz przybliżyć jaka to jest kiełbasa aleksandryjska ;-) , może jest podobna do innych importowanych, które można u nas kupić? Cytuj
bof Opublikowano 20 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Aleksandryjska - jest to najwyraźniej nazwa kiełbasy znana w naszym rejonie , ale myślę , że bez problemu da się ją zastąpić inną tzn. musi ona być lepsza od zwyczajnej , ale na pewno nie wiejska - ta powodje iż potrawa jest jakby "zaciężka" i bez odpowiedniego smaku . Konkretnie ma być to jedna z wędlin cienkich , z których dobrze schodzi skórka . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.