Dorunia Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Składniki: -ogórki Zalewa: -1 szk.cukru -1 szk.octu 10% Wykonanie: Ogórki obrać i pokroić w plasterki...składniki zalewy zagotować i ostudzić...do słoiczków powkładać po trochu kopru,czosnku,chrzanu,gorczycy i jak słoiki są już gotowe do upychania to posolić w misce te plasterki jak na mizerię i szybko utykać do słoiczków(upchnąć mocno,żeby słoiczki były dobrze wypełnione),zalać zalewą,zamknąć i zapasteryzować 3 minuty od zagotowania się wody. Jak ktoś lubi mniej kwaśne to może użyć octu 6% Ja w tym roku do kilku słoiczków dodałam paprykę czerwoną,żeby spróbować,ale zawsze robię bez papryki i jest super. SMACZNEGO :-D Cytuj
niuniaczek Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dorunia, nie dodajesz wody do zalewy? Na ile kg ogórków starcza taka zalewa? Cytuj
Dorunia Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Do tej zalewy nie daje się wody tylko ocet i cukier...ja ogórki daję na oko, tej zalewy nie trzeba dużo lać,bo są mocno upchnięte plasterki. Pozdrawiam :-D Cytuj
niuniaczek Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Dorunia, :P robiłam dzisiaj Twoje plasterki. Musze przyznać, ze szybko i sprawnie sie je robi. Jak smakują - zobaczymy później, ale jestem dobrej myśli, bo podajesz zawsze udane przepisy, :P dzięki, pozdrawiam, :P Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Bardzo się cieszę,że zrobiłaś plasterki...z efektów powinnaś być zadowolona,bo moje koleżanki,które zrobiły to mówiły,że są smaczne,ale czekam na Twoją opinie jak już plasterki przejdą i je posmakujesz :P Pozdrawiam :P Cytuj
Gość renatka Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 Dorunia to jest od razu gotowa sałatka czy coś później się dodaje? Cytuj
Dorunia Opublikowano 19 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2010 Dorunia to jest od razu gotowa sałatka czy coś później się dodaje? Nic się nie dodaje do tej sałatki...jest już gotowa do zjadania:) Pozdrawiam:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi