beatusek Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 :-D PYSZNY SERNIK - ŁZY SOŁTYSA 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku 1 kostka margaryny Składniki wymieszać i wyłożyć na blachę. Z ciasta zrobić brzeg wokół blachy (masa serowa będzie bardzo rzadka). Ser 60 dkg sera 1 budyń śmietankowy 3 żółtka (białka ubić) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 olejku śmietankowego 2 szklanki mleka dodać na końcu Ciasto z serem piec w temp 190 stopni około 45 min. Wyjąć i wylać na nie ubite białka z 1/2 szklanki cukru i piec około 15 min. W trakcie stygnięcia ciasta na jego powierzchni pojawiają się małe łezki - stąd nazwa (a czemu sołtysa to nie wiem). Naprawdę polecam, ciasto jest bardzo lekkie i smaczne !!!! SMACZNEGO !!!!!!! Cytuj
marzycielka Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Beatko bardzo smakowite zdjęcia wstawiłaś.Trzeba będzie wypróbować twój przepis. Cytuj
basga Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Znam ten sernik jako ZłOTA ROSA-bardzo smaczniutki. Cytuj
maria02 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Beatko! Chyba umknęła Ci mąka w cieście. Cytuj
ela52 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Witaj beatusek!!!! Ile ma byc maki? :P Cytuj
beatusek Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Beatko! Chyba umknęła Ci mąka w cieście. Witam !!! Faktycznie umknęła mi ilość mąki. Już poprawiłam swój błąd, mąki powinno być 3 szklanki. Serniczek bardzo łatwo i szybko się robi - a jak smakuje :P !!!!! Jeszcze raz POLECAM !!!! BEATA Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 mam pytanko na jak dużej blaszce piekłaś ten serniczek że wyszedł ci taki wysoki (chyba że to są takie zbliżenia). Niedługo wypróbuję do odmiany twoją wersję serniczka z rosą . Pozdrawiam :P Cytuj
kim Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Serniczek jest pyszny, ja piekę go w blaszce srednie wielkości i wychodzi naprawdę wysoki!! Polecam!!! Cytuj
Pączuszek Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Sernik pychota znam go jako łzy Wałęsy. Cytuj
beatusek Opublikowano 16 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 mam pytanko na jak dużej blaszce piekłaś ten serniczek że wyszedł ci taki wysoki (chyba że to są takie zbliżenia). Niedługo wypróbuję do odmiany twoją wersję serniczka z rosą . Pozdrawiam :sad: Witaj Sernik robiłam w blaszce średniej wielkości, ciasto naprawdę pieknie rośnie i piana jest bardzo wysoka. Mam jeszcze duże blachy, ale w nich nie próbowałam go robić. Pozdrawiam Cytuj
Gość malaniunka Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 A ja pierwszy raz w życiu piekłam sernik i do tego pierwszy jaki zrobiłam to spośród ok 30 przepisów wybrałam twój 🙂 Przepis wydał mi się najbardziej logiczny jak dla mnie laiczki 🙂 I mam nadzieję że wyjdzie bo studzi się już na balkonie :) Na jakimś innym forum doczytałam się że powinien stygnąć w zimnym żeby wyszły te kropelki. To moje drugie ciasto w życiu bo 2 dni temu piekłam jabłecznik z bezą i podobno wyszedł bo wszystkim smakował :twisted: mi troszkę mniej ale nie dlatego że coś było nie tak tylko ja jestem łakomczuchem który uwielbia słodziutkie ciasto a tam jak dla mnie było za mało cukru ale jak będę piekła drugi raz to troszkę zmodyfikuję przepis i dodam po prostu więcej cukru :D Jak człowiekowi wyjdzie za pierwszym razem to aż budzi się w nim instynkt cukierniczy do pieczenia nowych ciast :) No nic czekam z niecierpliwością jak ostygnie serniczek i dam znać jak wyszło z tymi kropelkami :) Dziękuję i pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Malaniunka witamy na forum!! I czekamy z niecierpliwością na informację od Ciebie.. jak wyszedł serniczek :) Wiesz, jak czytałam Twój post, przypomniały mi się moje pierwsze kroki w pieczeniu.. ja zaczynałam od pieczenia babki ucieranej, na którą przepis dostałam od Babci i masz rację - u mnie też było tak, że pierwszy sukces zmobilizował mnie do dalszego pieczenia. Od tamtej pory minęło już chyba 10 lat 🙂 A ja piekę coraz nowsze ciasta i odkryłam w sobie wielką życiową pasję :twisted: Życzę Ci samych udanych wypieków a w razie niepowodzeń nie zrażaj się!! Tu, na forum, zawsze możesz się kogoś doradzić. Z chęcią wszyscy Ci pomogą. Pozdrawiam serdecznie i daj znać, jak tam serniczek 🙂 Cytuj
Gość malaniunka Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 A więc tak serniczek wyszedł rewelacyjnie !!! Ciasto urosło, zresztą sam sernik też, troszkę oklapła mi beza i nie wyszła rosa ale to na pewno bardziej przeze mnie ponieważ miałam taką ochotę na te ciasto że nie mogłam się powstrzymać i zaczęłam jeść jeszcze ciepłe więc nie dałam mu ostygnąć 🙂 Dodatkowo musiałam modyfikować troszkę przepis ponieważ ja mam mała blachę , połowę takiego standardowego prostokąta więc dodawałam składniki po połowie ( miałam problem z jajkami haha:) Ale właśnie przed trzema godzinami upiekłam kolejny ( wcześniej zjadłam słodkie muffinki żeby nie połakomić się znów 🙂, daję mu spokojnie wystygnąć i już widać łezki :) Beatko przepis jest po prostu rewelacja !!! Dziękuję :twisted: Pozdrawiam Ewelina Ps A jutro jak mi się uda dołączę zdjęcia :D) Cytuj
beatusek Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam!!! Bardzo długo nie było mnie na forum. Usiadłam dzisiaj w celu znalezienia przepisu na ciasto z makiem. Przeglądając przepisy zobaczyłam, że ktoś zainteresował sie "moim" sernikiem. Cieszę się bardzo, że smakował. Pozdrawiam Beata :( A więc tak serniczek wyszedł rewelacyjnie !!! Ciasto urosło, zresztą sam sernik też, troszkę oklapła mi beza i nie wyszła rosa ale to na pewno bardziej przeze mnie ponieważ miałam taką ochotę na te ciasto że nie mogłam się powstrzymać i zaczęłam jeść jeszcze ciepłe więc nie dałam mu ostygnąć :) Dodatkowo musiałam modyfikować troszkę przepis ponieważ ja mam mała blachę , połowę takiego standardowego prostokąta więc dodawałam składniki po połowie ( miałam problem z jajkami haha:) Ale właśnie przed trzema godzinami upiekłam kolejny ( wcześniej zjadłam słodkie muffinki żeby nie połakomić się znów :), daję mu spokojnie wystygnąć i już widać łezki :) Beatko przepis jest po prostu rewelacja !!! Dziękuję :) Pozdrawiam Ewelina Ps A jutro jak mi się uda dołączę zdjęcia :)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.