grumko Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Żeberka wieprzowe na ostro SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych MARYNATA: 4 łyżki miodu, 2 łyżki octu 10%, 2 łyżki wody, 1 łyżka cukru, 4 łyżki sosu sojowego, 2 roztarte ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 goździk, 2 łyżki wytrawnego wina lub wódki. SPOSÓB WYKONANIA: Dokładnie wymieszać składniki marynaty. Żeberka pokrajać na porcje, zalać marynatą i odstawić na noc w chłodne miejsce. Piec smarując marynatą w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po upieczeniu żeberka powinny być zrumienione i chrupiące, a w środku soczyste. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze MAN-TOU. Bułeczki na parze MAN-TOU SKŁADNIKI: 3 1/2 szklanki przesianej mąki, 1 1/2 łyżki drożdży, 1 - 1 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli SPOSÓB WYKONANIA: Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Wlać rozczyn do 3 szklanek mąki wymieszanej z solą. Powoli wlewać wodę, mieszając aż powstanie ciasto jak na pierogi. Ciasto wyrabiać 7 - 8 minut dosypując resztę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia - powinno zwiększyć objętość dwa razy. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość dwóch palców. Wycinać szklanką krążki i odstawić aby ponownie trochę wyrosły. Garnek napełnić do połowy wodą, a z wierzchu umocować 2 -3 warstwy gazy, na której będzie się kładło bułeczki. Zagotować wodę. Kłaść po kilka bułeczek na gazę. Przykryć miską tak aby jak najmniej pary uchodziło. Gotować wodę na dużym ogniu ok. 25 minut. Podawać do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu. Smacznego!! Cytuj
Jolanta Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Mistrzu tak cie nazwe ;) .Wlasnie takiego przepisu szukalam juz dawno,poniewaz uwielbiam kuchnie chinska!!!Nie pieklam w piekarniku tylko dusilam w tym sosiku na glebokiej patelni,ale uprzednio je podsmarzylam.Zeberka sa spuerowe,odlotowe i wogole brak mi slow :D .Podalam je z makaronem z warzywami u mnie mozna kupic gotowe nazywa sie ''nasi''.W chiskich restauracjach to jest bardzo popularne.Jeszcze raz ci dziekuje za rozkosz podniebienia.Polecam wszystkim.Pozdrawiam :D . [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
grumko Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 z tym mistrzem to przesada, ale cieszę się, że Ci smakowało!! :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.