figiel Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 Jestem zainteresowana tym sposobem , nigdy tak nie robiłam z gruszkami ... ba nawet nie wiedziałam że tak można zaprawiać gruszki 🙂 .Mam pytanko do jakich ciast można używać tej masy gruszkowej . Gruszki mam swoje , właśnie dzisiaj zaprawiałam kompoty. Cytuj
MrFrodo Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Fajny przepis, aż mi się jabłek zachciało :D Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Spróbuj Figielku koniecznie, bo to fajna sprawa :) Ja tak robię dopiero pierwszy raz, ale moja mama i jej sąsiadki już któryś rok z rzędu, te gruszki po pasteryzacji są take ładnie, jasny kolor mają. Myślę, że takiej gruszkowej masy można używać do ciast kruchych i piec je razem z ciastem, ale i na zimno wymieszane np. z galaretką, np. na spód biszkopt, potem gruszki wymieszane z tężejącą galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody i na górę bita śmietana - takie ciasto chodzi za mną :mrgreen:, albo kiedyś robiłam ciasto Delicja, i tam starte jabłka mieszało się z wiśniową galaretką i taką masą przekładało się 2 jasne biszkopty, a na to gruba warstwa polewy czekoladowej - mniam ;) Cytuj
figiel Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Chętnie wypróbuję , bo widze ,ze ta masa może mieć szerokie zastosowanie 🙂 .Mam pytanie czy nie dodaje się cukru do tych gruszek ? Moje gruszki mają dośc twardawą skórkę , chyba je obiorę ? Pozdrawiam :) Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Nie, nic się nie dodaje, gruszki są słodkie same w sobie. Potem przygotowując ciasto przyprawiamy tę masę do smaku. Dokładnie, jak gruszki mają twardą skórkę to lepiej je obrać. Na próbę, spróbuj Figielku zrobić kilka słoiczków. U mnie z 1 kg gruszek wyszły 3 po około 350 ml słoiczki. Powodzenia 🙂 Cytuj
figiel Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2013 Zrobiłam kilka słoików na próbę .Puściły dość soku . Jeśli użyję do ciasta z galaretką , to ten sok uzupełnię wodą i rozpuszczę galaretkę. W słoiku wyglądają fajnie , taka jasna masa . Dziękuję za pomysł :wub: POLECAM !! @(*_*)@ Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2013 To super Figielku, że pomysł Ci się przydał i spodobał 🙂 To teraz w zimę będziemy szalały z gruszkowymi ciastami :mrgreen: Cytuj
figiel Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 :biggrin: oooo , tak !! ..ja jeszcze zrobię kilka słoików . Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 :biggrin: :biggrin: :biggrin: Cytuj
Madzialena Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Witam, Skorzystałam z przepisu tartych jabłek zasypanych cukrem, zrobiłam je w słoikach "pod gumkę" niestety nie zamknęły się, po zdjęciu sprężynki wieczko się otworzyło ;/ Zastanawiam się czy w takim razie powinno sprężynkę zostawiać czy poprostu słoik lub wieczko było do niczego? Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Witaj na forum :) Ja moje przetwory pakuję w słoiki typu twist-off. A odnoście "słoików na gumkę" zaczerpnęłam wiadomości od babci i... wiem, że przyczyn mogło być kilka: wyszczerbiony słoik, za luźna gumka, rozciągnięta sprężyna... Sprężynę ściąga się dopiero po pasteryzacji, ale wcześniej słoik można lekko przechylić i sprawdzić czy nic się nie wylewa (ja tak zawszę robię). Podobno podczas pasteryzacji już wiadomo, który słoik jest źle zamknięty, bo wychodzi z niego para i ten słoik syczy... Cytuj
Madzialena Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Dziękuję za odpowiedź, jutro kolejna próba :) tym razem dodatkowo zrobię w słoiki twist off :) Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Proszę bardzo i powodzenia życzę :) Cytuj
AnnaK Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2013 Ja robię gruszki w lekkim syropie. Gruszki dojrzałe, ale trochę twarde obieram, usuwam gniazdka nasienne i kładę do słoików twistów 0,75 l, wsypuję kopiastą łyżkę cukru, zalewam letnią, przegotowaną wodą i pasteryzuję 15 min. Mogą być do ciasta, deserów lub jako samodzielny frykasek zimą. :biggrin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.