Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem zainteresowana tym sposobem , nigdy tak nie robiłam z gruszkami ... ba nawet nie wiedziałam że tak można zaprawiać gruszki  🙂 .Mam pytanko do jakich ciast można używać tej masy gruszkowej . Gruszki mam swoje , właśnie dzisiaj zaprawiałam kompoty.

Opublikowano

Spróbuj Figielku koniecznie, bo to fajna sprawa :)

 

Ja tak robię dopiero pierwszy raz, ale moja mama i jej sąsiadki już któryś rok z rzędu, te gruszki po pasteryzacji są take ładnie, jasny kolor mają. 

Myślę, że takiej gruszkowej masy można używać do ciast kruchych i piec je razem z ciastem, ale i na zimno wymieszane np. z galaretką, np. na spód biszkopt, potem gruszki wymieszane z tężejącą galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody i na górę bita śmietana - takie ciasto chodzi za mną  :mrgreen:, albo kiedyś robiłam ciasto Delicja, i tam starte jabłka mieszało się z wiśniową galaretką i taką masą przekładało się 2 jasne biszkopty, a na to gruba warstwa polewy czekoladowej - mniam ;) 

Opublikowano

Chętnie wypróbuję , bo widze ,ze ta masa może mieć  szerokie zastosowanie 🙂 .Mam pytanie czy nie dodaje się cukru do tych gruszek ? Moje gruszki mają dośc twardawą skórkę , chyba je obiorę ?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Nie, nic się nie dodaje, gruszki są słodkie same w sobie. Potem przygotowując ciasto przyprawiamy tę masę do smaku. 

Dokładnie, jak gruszki mają twardą skórkę to lepiej je obrać.

Na próbę, spróbuj Figielku zrobić kilka słoiczków. U mnie z 1 kg gruszek wyszły 3 po około 350 ml słoiczki.

Powodzenia 🙂

 

 

 

Opublikowano

Zrobiłam kilka słoików na próbę .Puściły dość soku . Jeśli użyję  do ciasta z galaretką , to ten sok uzupełnię wodą i rozpuszczę galaretkę.

 

W słoiku wyglądają fajnie , taka jasna masa .

 

Dziękuję za pomysł :wub:  POLECAM !! @(*_*)@

Opublikowano

Witam, 

 

Skorzystałam z przepisu tartych jabłek zasypanych cukrem, zrobiłam je w słoikach "pod gumkę" niestety nie zamknęły się, po zdjęciu sprężynki wieczko się otworzyło ;/ 

Zastanawiam się czy w takim razie powinno sprężynkę zostawiać czy poprostu słoik lub wieczko było do niczego?

Opublikowano

Witaj na forum :) 

 

Ja moje przetwory pakuję w słoiki typu twist-off.

 

A odnoście "słoików na gumkę" zaczerpnęłam wiadomości od babci i... wiem, że przyczyn mogło być kilka: wyszczerbiony słoik, za luźna gumka, rozciągnięta sprężyna...

 

Sprężynę ściąga się dopiero po pasteryzacji, ale wcześniej słoik można lekko przechylić i sprawdzić czy nic się nie wylewa (ja tak zawszę robię). Podobno podczas pasteryzacji już wiadomo, który słoik jest źle zamknięty, bo wychodzi z niego para i ten słoik syczy...

Opublikowano

Ja robię gruszki w lekkim syropie.

Gruszki dojrzałe, ale trochę twarde obieram, usuwam gniazdka nasienne i kładę do słoików twistów 0,75 l, wsypuję kopiastą łyżkę cukru, zalewam letnią, przegotowaną wodą i pasteryzuję 15 min. Mogą być do ciasta, deserów lub jako samodzielny frykasek zimą. :biggrin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.