Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pierogi ruskie-tradycyjne

1kg maki

3szklanki goracej wody

2 łyzki oliwy

sol

farsz.

0,75dkg sera białego

0,75dkg ugotowanych zmieniaków

0,5kg cebulki usmażonej na maselku

sól.pieprz.

mąke przesiać..dodawac wolno goracą wode,zarabiając nożem..dodac sól i w połowie wyrabiania ciasta oliwe..ciasto wyrabiac szybko(niestetey popażone ręce to dyskomfort :grin: ...ktory zostanie zapomniany po zjedzeniu pierozka )

po wyrobieniu ciasta.przykryć je miską.aby nie wysychalo..jest wtedy miekkie i elastyczne łatwo sie wałkuje,

farsz..ser ziemniaki i usmażona cebulke przepuscic przez maszynke do mielenia mięsa..doprawić bardzo mocna pieprzezm i sola.(na bardzo pikantnie-gdyż w cieście ostrośc zginie i będa w sam -raz)

ciasto wałkujemy i nakładamy farsz..jak kto lubi  moga byc wyciete ze szklanki,moga byc kwadraty....według uznania i fantazii..ja mam specialny przyżad do wykrawania-wszytskie sa równe ,z kilograma maki wychodzi ok 90szt :grin:  dzis zrobiłam 200 :grin:

podaje ze skwarkami i kiszona kapusteczką...

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

jeszcze nigdy nie jadlam pierogów z jakąkolwiek surówka :grin: coś średnio mi się widzi np z kapusta kiszona :grin: choć wiem ze tak czesto podaną np na mojej uczelnianej stołówce :grin: ja wole tradycyjnie polane tluszczykiem z sebulka badz skwarkami i do tego smietana z tego oc slyszalam w lodzi nie jada się ze smietanka to prawda? moze jest jakaś łodzianka, moj facet razu pewnego kupowal pierogi ruskie w barze mlecznym i powiedzial że ze śmietanka chce. Pani za ladą popatrzyła z niesmakiem i krzyknela: przeciez one z tluszczem juz sa :lol: wiec co rejn to pierogi tradycyjne jada się inaczej :lol: ja z oplszczyzny jestem i my ze smietanka uwielbiamy :lol: a jak jada sie u was? pozdrawiam :lol:

Opublikowano

ja też z kwaśną śmietaną ale już bez tłuszczyku,jeśli ze skwareczkami i cebulka to bez śmietany.

Opublikowano

w poznaniu je sie je, ze skwarkami i cebylka smazona...do tego kiszona zasmazana...i kefirek.... :grin: pyyyyychhhhhaaaaaaaa :grin: ptysza.moze sie skus i sprój ..moze ci podejdzie :grin:

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Droga Monisiu! Chce powiedziec, ze wykonalam te niesamowite pierogi wg Twoje przpisu. Dlugo sie przykladalam, bo nie mam za wiele doswiadczenia i balam sie ze zmarnuje wolny dzien na tworzeniu czegos co moze nie wyjsc :grin: Chce powiedziec, ze wyszly mi najlepsze pierogi jakie w zyciu jadlam!!! Zamiescilabym zdjecie, ale wszystkie zjadlam... :grin:)) No i ciasto rewelacja!!! Takie mieciutkie!!! Goraco polecam... Naprawde warto poparzyc sobie rece!!!

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

hmmtak sobie czytam i mi taka chętka na te pierożki przyszła ;) ale z uwagi iż jestem początkująca ( zaledwie 19 lat :shock:) wdzięczna byłabym za informację ile tak na oko dać soli i pieprzu :wink: i potem je gotować w osolonej wodzie tak ? tak jak normalne? :wink:

  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj zrobiłam pierożki w/g Twojego przepisu Moniu :grin: i powiek krótko : są wspaniałe !! :grin: ciasto jest mięciutkie po ugotowaniu,farsz od razu przypomniał mi ten który robiła moja babcia :D POLECAM GORĄCO !! pierożki według tego przepisu są PYCHA !!! Pozdrawiam Monisiu i dziękuję za przypomnienie farszu i pierożków z dzieciństwa :grin:

Opublikowano

Musze przyznać, że spotkałam się kiedyś z takim urządzeniem do robienia pieroszków, tylko ja mówiłam na to co mi wychodziło kołduny. Robiłam je z mięskiem mielonym musze przyznać, ze były bardzo pyszniutkie :D A rosołek lub barszczyk z takimi kołdunkami - Niebo w gębie :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.