monisia Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 pierogi ruskie-tradycyjne 1kg maki 3szklanki goracej wody 2 łyzki oliwy sol farsz. 0,75dkg sera białego 0,75dkg ugotowanych zmieniaków 0,5kg cebulki usmażonej na maselku sól.pieprz. mąke przesiać..dodawac wolno goracą wode,zarabiając nożem..dodac sól i w połowie wyrabiania ciasta oliwe..ciasto wyrabiac szybko(niestetey popażone ręce to dyskomfort :grin: ...ktory zostanie zapomniany po zjedzeniu pierozka ) po wyrobieniu ciasta.przykryć je miską.aby nie wysychalo..jest wtedy miekkie i elastyczne łatwo sie wałkuje, farsz..ser ziemniaki i usmażona cebulke przepuscic przez maszynke do mielenia mięsa..doprawić bardzo mocna pieprzezm i sola.(na bardzo pikantnie-gdyż w cieście ostrośc zginie i będa w sam -raz) ciasto wałkujemy i nakładamy farsz..jak kto lubi moga byc wyciete ze szklanki,moga byc kwadraty....według uznania i fantazii..ja mam specialny przyżad do wykrawania-wszytskie sa równe ,z kilograma maki wychodzi ok 90szt :grin: dzis zrobiłam 200 :grin: podaje ze skwarkami i kiszona kapusteczką... [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
ptysza Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 jeszcze nigdy nie jadlam pierogów z jakąkolwiek surówka :grin: coś średnio mi się widzi np z kapusta kiszona :grin: choć wiem ze tak czesto podaną np na mojej uczelnianej stołówce :grin: ja wole tradycyjnie polane tluszczykiem z sebulka badz skwarkami i do tego smietana z tego oc slyszalam w lodzi nie jada się ze smietanka to prawda? moze jest jakaś łodzianka, moj facet razu pewnego kupowal pierogi ruskie w barze mlecznym i powiedzial że ze śmietanka chce. Pani za ladą popatrzyła z niesmakiem i krzyknela: przeciez one z tluszczem juz sa :lol: wiec co rejn to pierogi tradycyjne jada się inaczej :lol: ja z oplszczyzny jestem i my ze smietanka uwielbiamy :lol: a jak jada sie u was? pozdrawiam :lol: Cytuj
basga Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 ja też z kwaśną śmietaną ale już bez tłuszczyku,jeśli ze skwareczkami i cebulka to bez śmietany. Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Ja zawsze jem pierogi ruskie ze smażoną cebulką i kefirem. Mniam, mniam,... Pycha Cytuj
monisia Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 w poznaniu je sie je, ze skwarkami i cebylka smazona...do tego kiszona zasmazana...i kefirek.... :grin: pyyyyychhhhhaaaaaaaa :grin: ptysza.moze sie skus i sprój ..moze ci podejdzie :grin: Cytuj
ptysza Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 do farszu można dodać też garść poszatkowanego koperku, mają wtedy całkiem inny smak -> spróbujcie kiedyś :grin: Cytuj
zakalec Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Droga Monisiu! Chce powiedziec, ze wykonalam te niesamowite pierogi wg Twoje przpisu. Dlugo sie przykladalam, bo nie mam za wiele doswiadczenia i balam sie ze zmarnuje wolny dzien na tworzeniu czegos co moze nie wyjsc :grin: Chce powiedziec, ze wyszly mi najlepsze pierogi jakie w zyciu jadlam!!! Zamiescilabym zdjecie, ale wszystkie zjadlam... :grin:)) No i ciasto rewelacja!!! Takie mieciutkie!!! Goraco polecam... Naprawde warto poparzyc sobie rece!!! Cytuj
emcyber Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 hmmtak sobie czytam i mi taka chętka na te pierożki przyszła ;) ale z uwagi iż jestem początkująca ( zaledwie 19 lat :shock:) wdzięczna byłabym za informację ile tak na oko dać soli i pieprzu :wink: i potem je gotować w osolonej wodzie tak ? tak jak normalne? :wink: Cytuj
korina176 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Wczoraj zrobiłam pierożki w/g Twojego przepisu Moniu :grin: i powiek krótko : są wspaniałe !! :grin: ciasto jest mięciutkie po ugotowaniu,farsz od razu przypomniał mi ten który robiła moja babcia :D POLECAM GORĄCO !! pierożki według tego przepisu są PYCHA !!! Pozdrawiam Monisiu i dziękuję za przypomnienie farszu i pierożków z dzieciństwa :grin: Cytuj
sylwuśka Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Musze przyznać, że spotkałam się kiedyś z takim urządzeniem do robienia pieroszków, tylko ja mówiłam na to co mi wychodziło kołduny. Robiłam je z mięskiem mielonym musze przyznać, ze były bardzo pyszniutkie :D A rosołek lub barszczyk z takimi kołdunkami - Niebo w gębie :grin: Cytuj
Chef Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Moi drodzy, Do ruskich pierogów dodajemy garść MAJERANKU do farszu. Koniec i kropka. Bezdyskusyjnie! Wiem ze źródła. Salute. Chef Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi