minia51 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Szukam przepisu na wypróbowany, dobry pasztet Cytuj
ala-z Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Minia 51 Ja robię pasztet z kurczaka ponieważ jest dla mnie i mojej rodziny najlepszy (nie lubię podrobów w pasztecie), kurczak może być cały mogą być uda, nie podam ci proporcji ponieważ robię pasztet na oko. Kurczak 2 szt., możesz dodać mięso wieprzowe, ja dodaję surowy boczek żeby było trochę tłusczyku, może być również podgardle. Z kurczaka gotuję rosół a mięso wieprzowe oddzielnie. Następnie mięso należy zmielić w maszynce ze 2 razy nawet 3, bułki namoczyć w rosołku tym co gotowałaś risół i też zmielić , marchew z rosołu (kilka marchewek) zmielić przez maszynkę, dodać kilka jaj jak masz jakieś białka to możesz dodać dodatkowo doprawić do smaku: sól, pieprz troszkę gałki mauszkatołowej . Musi być bardziej ostry i trochę bardziej słony niż mięsko na kotlety ponieważ na zimno sól jest mniej wyczuwalna w smaku. Dobrze wszytkie produkty wymieszać i powkładać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 ponad 1 - 1.5 godz. zależy jakie są foremki. Cytuj
minia51 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Alu, dziękuję za szybką odpowiedź.Niby proste, ale jak się nigdy nie robiło pasztetu to lepiej zapytać. Pozdrawiam! Cytuj
Jolcia Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Minia podam ci przepis na pasztet mojej siostry.Wszyscy się nim zachwycają. Nie ma imprezy u niej bez pasztetu.Raz nie zrobiła i wszyscy byki rozczarowani. Składniki -60 dag wołowiny[ma być tłusta] -60 dag wieprzowiny -25 dag wątróbki wieprzowej albo wołowej 1 bułak -1 cebula -3 listki ziela angielskiego,3 listki laurowe,pieprz,sól.kilka ziarenek jałowca -1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej -5 jajek Mięso pokroić w kostkę,zalać wodą tak aby przykryła mięso.Przykryć pokrywką i dusić do miękkości.Następnie dodać wątróbkę cebulę i bułke rozdrobnioną. Dodać wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatałowej.Podusić razem kilka minut. Mięso ma być minimalnie przykryte wodą.Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Rano przepuścić przez maszynkę 3 razy.Dodać jajka,gałkę i ewentualnie dosolić. Włożyć do foremek i piec w 170 stopniach ok godziny.Jak się ładnie zrumieni wcześniej to można wyłączyć. Polecam.Jak miałam robić pierwszy raz byłam pełna obaw,ale nie potrzebnie. Teraz już często robię. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.