Śliweczka Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 WIŚNIAK BISZKOPT : 1 szkl.mąki 5 jaj 1 szkl.cukru 1 łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia KREM : 1 galaretka wiśniowa budyń waniliowy 5o dkg.wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 szkl.kompotu wiśniowego 1/2 szkl.cukru 1 1/2 kostki masła lub margaryny gotowa polewa czekoladowa Z białek ubić sztywną pianę,nadal ubijając dodawać cukier i żółtka.Wymieszać pianę z octem oraz z mąką i proszkiem.Wylać na blachę i piec ok.1/2 godziny w temp.180 st. POłowę kompotu zagotowaći rozpuścić w nim galaretkę.Pozostały zimny kompot wymieszaćz proszkiem budyniowym a następnie z płynną galaretką i mieszając zagotować Masło utrzeć na puch z cukrem.Wciąż ucierając dodawać po łyżce zimnej masy galaretkowo - budyniowej.Wymieszać z wiśniami.Rozsmarować równą warstwą krem na cieście.Polać polewą.Udekorować kleksami z kremu. Smacznego!!! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Taki przepis już jest gdzieś na forum, ale od przybytku głowa nie boli :-D Właśnie szukałam tamtego i natrafiłam na ten :-D Ciacho jest rewelacyjne > smak tego kremu jest tak niesamowity że ślinka mi już leci :-D Robię to ciach w różnych wersjach z truskawkami i tak jak dziś z brzoskwiniami :-D Właśnie piecze się w lodówce. Polecam wszystkim kto jeszcze nie próbował :-D Później wstawię fotkę :D Cytuj
Katarzyna Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Obiecane fotki [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
EWA1992 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Kasiu jakie piękne ciacho Ci wyszło! Ślinka sama leci na taki widok.... Cytuj
EWA1992 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Śliweczko - czy zamiast kompotu może być zamiennik np: sok wiśniowy? Pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Ewciu skuś się >>> naprawdę warto :) To z brzoskwiniami jest takie delikatne, a to z wiśniami taki soczysty wyśmienity smak :D Cytuj
EWA1992 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Kasiu na pewno zrobię to ciacho ale już nie dzisiaj bo zrobiłam murzynka serowego. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi