wiola344 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 :( Czekoladowa pyszność - tak je nazwałam :-D Składniki: ciasto- 3/4 szkl. soku pomodorowego 1/4 szkl. wody 2/3 szkl.kakao niesłodkie w proszku 2 szkl. mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 3 duże jaja 1 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Krem: 30 g gorzkiej czekolady 2 łyżki chudego mleka 1 łyżka kokao 100 g chudego serka śmietankowego lub waniliowego 2 1/2 szkl.przesianego cukru pudru 1/2 szkl. dżemu malinowego ( ja dałam galaretkę agrestową) ale uważam że równie dobrze będzie nadawał się inny Wykonanie: ciasta- Rozgrzać piekarnik do 180 c i przyszykować 2 tortownice o średnicy 23 cm spryskując je oliwą (ja wyłożyłam papierem do pieczenia i piekłam w jednej). W małym rondelku doprowadzić do wrzenia sok z wodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać ,zestawic z ognia. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Utrzeć mikserem na gładką masę cukier, olej ,jajka i 1 łyżeczkę esencji waniliowej, nadal ucierajac, dodać kakao rozpuszczone w sokupomidorowym, a nastepnie mąkę. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanych form .Dwa placki. Piec 25-30 min ,ale najpierw sprawdzić wykałaczka czy po tym czasie jest upieczone. Odstawić do ostygnięcia. Wykonanie kremu: Czekoladę rozpuścić w mleku ,dodać kakao i enargicznie wymieszać, żeby uzyskac gładką masę, dodać serek i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, wymieszać ,dodać cukier i znowu wymieszać. Piewszy placek - nałożyć dżem , przykryć drugim i po wierzchu posmarowac kremem i po bokach , ( ja na dzem położyłam krem i potem nastepny placek). Mozna też piec to ciasto w prostokątnych formach o wymiarach 20x20x5. Jak pisałam wyżej piekłam w jednej tortownicy i przekroiłam na trzy placki. :) PYSZNE bardzo czekoladowe :lol: Cytuj
andy8 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Wiola chodzi o sok pomidorowy?Nie spotkałam jeszcze takiego przepisu czy ten sok jest wyczuwalny? :( Cytuj
wiola344 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 :( Witaj andy , nie sok nie jest wyczuwalny ,ale dodaje pulchności jest naprwade pyszne , arto spróbować , przepis mam z książki potęga warzyw i tam jest mnóstwo przepisów z dodatkiem warzyw ,napewno będę uraczać forum takimi przepisami częściej ,bo potym jak czytam je warte są wypróbowania :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi