Śliweczka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 3 szkl.mąki 3 łyżki smalcu 1 łyżka margaryny 3 jaja 1 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy jabłka świeże starte na tarce jarzynowej lub mus albo dżem z jabłek Zagnieść składniki ciasta i podzielić je na dwie części.Jedną częścią wylepić blaszkę ,na ciasto wyłożyć jabłka starte na tarce jarzynowej wymieszane z odrobiną cukru i cynamonu lub ulubiony dżem z jabłek.Z drugiej części ciasta odrywać po kawałeczku rozpłaszczać w dłoniach i układać na dżemie tak by zakryć dżem całkowicie.Piec w temp.180st.do uzyskania złotego koloru. Cytuj
ali Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Muszę spróbować tego ciasta, bo wiem, że ciasto na smalcu jest bardzo dobre i bardzo kruche. Moja mama robiła kruche tylko na smalcu. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Masz rację Ali ,ciasta na smalcu są kruche i smaczne,a jabłecznik z tego przepisu jest szybki a zarazem pyszny. Pozdrawiam. Cytuj
ala291 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Śliweczka...masz racje, ciasta na smalcu sa kruche...robilam kiedys ciasto, o nazwie pszczołka, wlasnie na smalcu...bylo bardzo smaczne i kruche ( momentami az za bardzo kruche )...ale warto spobowac...jest naprawde dobre :( pozdrawiam... ala291 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.