jot Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 witam co mam zrobić z dynią? :( Cytuj
iwona30 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Oto przepis na marmoladę z dyni. https://www.smaczny.pl/forum/Marmolada-Z-Dyni-t5311.html Cytuj
basga Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Ja robiłam dżem z dyni z żelfiksem z dodatkiem kiwi/dla ciekawszego efektu wizualnego/ Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 zaproponowałabym placki z dyni Składniki: 30 dag dyni, 1 łyżka mąki, żółtko, sól Wykonanie: Dynie zetrzeć na tarce, dodać mąkę aby otrzymać konsystencje gęstej śmietany. Z żółtka utrzeć kogel-mogel, połączyć z otrzymana masa z dyni i mąki. Dodać szczyptę soli. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju tak jak placki kartoflane. Cytuj
Miuriel Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Ja kupiłam taką łyżkę do wykrawania kulek, nie wiem czy ma jakąś konkretną nazwę. Takie wykrojone kulki ładuję w słoiki z różnymi zalewami, z cynamonem lub skórką cytryny. Doskonałe do koreczków,sałatek czy prosto ze słoika. :( Dynię makaronową traktuję jak cukinię. Cytuj
lilidu Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 A ja polecam kompot z dyni! Osobiście bardzo lubię, ale nie każdemu może smakować bo dodaje się do niego goździki i ocet :grin: Cytuj
mac51 Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Ja robię dynię w occie. Dynię obrać,usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Obgotować w osolonej wodzie(nie za długo) Przygotować syrop z 3/4 szklanki wody,1 1/4 szklanki octu,25dkg cukru,gożdzikiów i cynamonu. Do gorącego syropu włożyć dynię i zagotować. Zostawić na 24 godziny. Następnego dnia syrop zlać,zagotować i ponownie zalać dynię. Na trzeci dzień zagotować dynię w syropie. Gorącą włożyć do słoików,zalac syropem i zamknąć wyparzonymi zakrętkami. :P Przepis na około 1kg dyni :grin: Cytuj
justhi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ja lubię zupę mleczną z dyni. Składniki: średnia dynia, 1 l. mleka, jako, mąka, cukier Wykonanie: Oczyszczony miąższ dyni pokroić w kostke i rozgotowac w poł szklanki wody, dolać litr mleka, z jajka i maki zrobić lane kluseczki i zalać je na lekko gotującą się zupkę, lekko dosłodzic Cytuj
Katarzyna Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Polecam placek z dyni https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...439&hl=dyni :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Marynata z dyni 1 kg dyni Przyprawy kilka goździków, cynamon, skórka z cytryny Zalewa 3 szklanki wody 70 dag cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki octu 10% Dynię po obraniu pokrajać w równej wielkości kostkę lub wydrążyć kulki specjalną łyżeczką. Z połowy ilości cukru i wody ugotować syrop. Dynię wkładać partiami do syropu, obgotować. Po odcedzeniu układać od razu w słoikach. Do syropu wsypać resztę cukru, zagotować, dodać ocet. Do każdego słoika włożyć po 2-3 goździki, po kawałeczku cynamonu i skórki cytrynowej. Gorącym syropem zalać dynię w słoikach. Zamknać i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut. Można jeszcze zrobić dżem z dyni z borówkami i dynię w przecierze żurawinowym. Cytuj
Dobrek Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 Ja polecam zupę krem z dyni. Bardzo łatwy przepis: Obieramy : dynię (2,5kg do 3kg), ziemniaki (2 duże), cebulę (dwie) oraz czosnek(4 ząbki), Następnie wszystko kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na odrobinie masła z oliwą. Całość zalewamy wodą aż przykryję zawartość, dodajemy tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy 25 – 30 min i miksujemy. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Można dodać tosty z chleba, które robimy w piekarniku lub tosterze i kroimy je w kostkę.Na patelni, na złoto podsmażamy pokrojony w kostkę boczek (200g) i odsączamy go na papierowym ręczniku. Ważne, żeby przed podaniem całość polać olejem z pestek dyni. Smak jest wyśmienity. Cytuj
Carlson Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2016 Hej, mamy fajny pomysł na Dynię i nie jest to krem:) Cytuj
GAlutka Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2016 ja mam inny przepis na placki...scieram kawałek dyni na tarce, dodaję 2 łyżki mąki pszennej, jodurt naturalny mały, 1 jajko,1 opakowanie budyniu wanilinowego, szczyptę soli, cynamon wedle uznania. Wszystko mieszam, oczywiscie konsystencja musi być odpowiednia do smazenia wiec mąką sie posiłkuje ;) placki są pyszne, cudownie pachną, można posypać cukrem z cynamonem po usmażeniu wtedy nie dodawac juz do ciasta, smacznego:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.