grumko Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zupa soczewicowa ze szpinakiem - Faki me spanaki Przepis pochodzi z książki "Kuchnia grecko - polska i polsko - grecka dla początkujących" SKŁADNIKI: 1 szklanka zielonej soczewicy, 0,5 szklanki drobnej pomarańczowej soczewicy, 0,5kg szpinaku posiekanego lub w liściach (może być mrożony), 3 łyżki oliwy), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 1 kopiasta łyżeczka oregano lub majeranku, 1 kopiasta łyżeczka tymianku), 0,3 szklanki czerwonego octu winnego, 1 por, 1 marchewka, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki SPOSÓB WYKONANIA: cebulę kroimy na pół, następnie na cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie razem z ząbkiem czosnku w całości. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Odcinamy białą część pora, dokładnie myjemy i też kroimy w krążki. Obie soczewice płuczemy w dwóch zmianach wody. Soczewicę, marchewkę, por i zioła dodajemy do cebuli i kilka minut podsmażamy, cały czas mieszając. Wlewamy litr wody i gotujemy około 20 minut. Dodajemy szpinak, a jeśli używamy całych liści, to najpierw kroimy je w paski. gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Można doprawić do smaku śmietaną lub jogurtem. Podajemy z pieczywem. Smacznego!! Cytuj
Klamerka Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zachęcający przepis! :grin: Mam jednak pytanko- nie trzeba namaczać soczewicy wcześniej? Kiedy mój partner robi zupę z soczewicy, to wcześniej ją namacza (najlepiej na kilka godzin), stąd moja wątpliwość. Cytuj
grumko Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 miałem ten sam problem jak przeczytałem ten przepis, ale ostatecznie nie moczyłem i soczewica była ok. tzn miękka;-) Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Soczewicy nie trzeba moczyc, jako jedynego ze straczkow. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi