niuniaczek Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Składniki -Duży filet z indyka w całości (ok 1kg-1,5kg) -1kg jabłek (najlepsza jest reneta lub inne kwaskowate jabłko) lub ok 70 dkg węgierek - kminek (1 łyżeczka) - wegeta, sól, pieprz sposób wykonania: Fileta natrzeć przyprawami, lekko oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano. Przełozyć do naczynia w którym będzie się dusił. Wlać ok 1 litr wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż wyparuje wiekszość wody (ok 1,5 godz - 2 godz. - jeżeli wczesniej braknie wody lub będzie za mało trochę podlewać) Dodać pokrojone w ósemki jabłka (lub sliwki wypestkowane) i dusić do całkowitego rozpuszczenia owoców - ok 30 min (śliwko troche dłuzej nawet do godziny). Owoce mają się rozpuścić i wymieszać z powstałym przy duszeniu sosem. Spróbowac do smaku i ewentualnie doprawic. 2 łyżki mąki wymieszać z 200 ml wody i tym zagęścić sos - tylko jeżeli jest za rzadki i nie nadawałby się do polania. Wystudzić. Włożyć do lodówki na całą noc. Mięso najlepsze jest na drugi dzień (lub później) - wtedy dopiero wyjąć fileta z sosu i pokroić zimnego na cieńkie plasterki,włożyć do sosu i podgrzać wszystko razem.Podawać z ryzem, ziemniakami lub makraronem - polewać powstałym sosem. Mimo tego, ze dosyć długo sie je robi to nie wymaga żadnej pracy - wystarczy tylko co jakiś czas zaglądać, czy nie odparowała woda. Mięsko jest wyśmienite i można przyrządzić je wcześniej np na jakąś imprezę i potem je łatwo podgrzać i szybko podać. Jest kruche i delikatne i jest niezawodne - zawsze wychodzi. polecam, Smacznego, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.