Klamerka Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 składniki (na 2 osoby): -1 bakłażan -kilka pomidorów (lub mała puszka pomidorów) -1-2 cebule -marchewka -cukinia (mała) -2-3 ząbki czosnku -trochę tartego sera Cebulę i cukinię pokroić w drobną kostkę, marchewkę starkować na dużych oczkach. Wszystko poddusić na patelni na małym ogniu. Bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, tak by powstały "łódeczki" (zostawić około jednocentymetromy brzeg). Wydrążonego bakłażana lekko posolić i natłuścić kropelką oleju. Miąższ z bakłażana pokroić, dodać do warzyw na patelni. Czosnek rozdrobnić, pomidory (świeże) obrać ze skórki, pokroić w małą "kostkę ", dodać do podduszonych warzyw na patelni. Całość przyprawić do smaku. Chwilę razem potrzymać na patelni, wszystko dokładnie ze sobą zmieszać. Takie nadzienie przełożyć do bakłażanowych "łódeczek", posypać startym serem. Zapiekać dosłownie kilka chwil, aby rozpuścił się ser. I już gotowe! :P P.S.: oczywiście jest to tylko "baza" tej potrawy. Składniki nadzienia można wymieniać, zmieniać, wg gustu i upodobań :grin: Można np. do nadzienia dodać drobno pokrojoną, wcześniej przysmażoną pierś kurczaka, czy kostkę sojową. Albo na przykład dodać do warzyw na patelni pokrojoną w małe kawałki fetę, oliwki, itp. Będzie równie smaczne! :P Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.