dana2005 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Pyszny placek z czarnej porzeczki Ciasto: 0,5 szkl. oleju, 0,5 szkl. zimnej wody, 3 łyżki kakao, 1 szkl. cukru - rozpuścić na małym ogniu i ostudzić. Zimną masę dobrze rozbić końcówkami robota z łyżeczką soku z cytryny. Następnie dodać 1 i 1/5 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę sodki oraz 1 łyżeczkę soli i 5 żółtek (dodawać po jednym, dokładnie utrzeć, na koniec dodać ubitą pianę z białek). Upiec placek, ostudzić i nasączyć sokiem z czarnej porzeczki wymiesznym z kieliszkiem spirytusu oraz przegotowana wodą ok. 1 szkl.. Masa: Zagotawać 1/2 litra mleka z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać rozprowadzone w 1/2 szkl. mleka(zimnego) 1,5 łyżki mąki pszennej i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate). Gotować, stale mieszając przez 3 minuty.Ostudzić. 1 kostkę masła roślinnego ucieramy na puch(najłatwiej robotem) i stale ubijająć dodajemy po łyżce zimną masę mleczną. Gdy skłądniki się połaczą dodajemy małymi porcjami mały kieliszek spirytusu.Masę wyłożyć na nasączony placek. Na masę budyniową wyłożyć odsączone czarne porzeczki (konfitura musi być słodka, w przeciwnym wypadku ciasto będzie miało cierpki posmak). i zalać polewą. Polewa: 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru kryształu, 4 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny. Jest naprawdę pyszny. Cytuj
dana2005 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 i jeszcze chciałabym dodać, ze składniki polewy trzeba podgrzewać na małym ogniu. Chwilę pogotować, następnie wystudzić i polać ciasto. Do tego ciasta podstawą może być każdy "murzynek", który wychodzi. Cytuj
dana2005 Opublikowano 4 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Prosze wypróbujcie to ciasto i oceńcie je. Jest naprawde pyszne. W mojeej rodzinie jest ono prawie na wszystkich uroczystościach domowych Tanie i pyszne. Magiczny smak pozostaje na długo w pamieci. Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 ja zrobie to ciasto w przyszła sobotę (już drukuje sobie przepis), chyba że nie znajde w piwnicy słoika z czarnymi porzeczakami, ale mam nadzieje że tak bo uwielbiam czarne porzeczki. Już nie mogę się doczekać aż wyprubuje ten przepis, a swoją opinią napewno się podziele. Przepis brzmi naprawde apetycznie. Ps. małe pytanko odrobinę sodki tzn że chodzi o sodę oczyszczoną, czy możę wkradłą się jakiś błąd Cytuj
dana2005 Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 tak chodzi o sodę oczyszczoną. Ciesze się Pszczółko Maju, ze zainteresowałas sie tym przepisem, widzę ze dużo ludzi ogladało ten przepis, ale nikt nie dostrzegł jego wyjatkowego smaku. Zaręczam,ze bedzie Ci smakował. Ciasto musi być sporo nasączone no i kremik pulchny. Najlepszy na następny dzień. Pozdrawiam Cytuj
arabika Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Mój młodszy syn ma w niedziele urodziny kończy 14 lat Upieke tort i zrobię to ciast .Myśle że jest pyszne..... Bardzo lubie ciast które nie są przesłodzone a to takim sie wydaje Robie podobne tez z czarna porzeczka ,ale na ciemnym biszkopcie - z dwoma masami budyniową i capuccino .Gdzieś jest na forum pod nazwa 'Węgierskie capuccino ' Tym razem jednak spróbuje takiej wersji . Z kolezana Grazka cały czas walczymy z kaloriami wiec spróbuje tylko kawałek jeśli bedzie dobre to może dwa , oby nie okazało się zbyt dobre bo szlag trafi liczenie kalorii :D :D :D . Pozdrawiam :D Cytuj
dana2005 Opublikowano 9 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 no napewno nie pożałujesz. Tutaj ten biszkopt nasączony sokiem ze spirytusem i te czarne porzeczki na kremie budyniowym polane czekoladową polewą -mniamnuśne, zobaczysz. Próbowałam też to ciasto w innej formie tzn. biszkopt przekrojony na pół, nasączony tak jak wyżej, na to konfitura z porzeczek, krem buddyniowy, druga część biszkoptu no i polewa- to nie to. W podanej przeze mnie wersji na forum jest pyszne. Chcę dodać, iż mój dwudziestokilkuletni siostrzeniec jest zawsze zawiedziony, gdy do mnie przyjeżdża i nie ma tego ciasta. A z tym liczeniem kalorii to ja też to mam, ale nie można sie aż tak bardzo katować, bo to działa w odwrotnym kierunku. Serdecznie pozdrawiam Cytuj
Jola_A. Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Mam pytanie,porzeczki maja byc z konfitury,odsaczone,a sok ktorym sie nasacza ciasto ma byc tez z tej konfitury,czy ma to byc zwykly sok porzeczkowy?? Konfiture mozna zastapic dzemem?czy to nie bedzie dobrze :D Cytuj
arabika Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 A jaki rozmiar blachy do tego ciasta ? Cytuj
dana2005 Opublikowano 10 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 ja piekę w blasze o wymirach 26 x41 cm, ciasto to nie powinno byc bardzo wysikie. Nasączam sokiem z konfitury(owoce zasypane cukrem) . Aby ciasto dobrze nasiąkło nieraz zskrawam wierrzchnia skórkę a ciasto nakłuwam widelcem. Jeszcze raz przypominam, jak są mało słodkie, to dodaję cukru chwilę posmaże, studzę no i wykładam na krem. Kiedyś znajoma mi mowila, ze użuwła soku z kartoinika i dzemu z czarnej porzeczki i tez był dobry. Ciasto trzeba trzymać w lodówce, ale przed spożyciem nalezy je ocieplic, tzn wyjać troche wczesniej z lodówki jest wtedy lepsze. Miło mi, ze takie zainetersowanie tym wlasnie ciastem. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 dziekuje za odpowiedz,i jeszcze chcialam zapytac czy do ciasta ta sol jest potrzebna?czy mozna jej nie dodawac?i czy tej konfitury to ma byc duzy sloik cz wystarczy maly?? Cytuj
dana2005 Opublikowano 11 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 wg mnie ta sól jest potrzebna.proszę sie nie obawiać,wg mnie ona też dodaje smaku. Do tego ciasta daję 2 a nawet nieraz 3 słoiki porzeczek w soku własnym o poj. 265 ml. (im więcej owoców to lepiej). Cytuj
arabika Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Za chwilę będę piełka to ciast Użyje do niego mrożonych porzeczek (bo tylko takie mam) zasypie je cukrem i jak puszczą sok zagotuje .Mysle że powinno być dobrze ? Cytuj
dana2005 Opublikowano 11 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 mysle,ze po odlaniu soku - sprawdz czy porzeczki sa dostatecznie slodkie, bo jak nie to dosyp cukru i chwilę pogotuj. Niełsdkie porzeczki maja cierpki posmak - sprawdzilam to już sama. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.