pszczółka maja Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 zrobiłam wczoraj to ciasto i rzeczywiście musze przyznać, że smaczna. Proponuję wprowadzić jednak małe modyfikacje. Mi ciast wyrosło dosyć spore mimo iż wylałąm je na dużą prostokątną blache, dlatego proponuje przeciąć ciasto (jeżeli komuś wyrośnei również wysoko) i przełożyć konfiturą. Natomiast masę proponuję wyłożyć na wierzcz ciasta. I jeszcze jedna mała zmiana, tzn można do kremu dodać troszkę więcej masła. Ale tak ogólnie to ciasto bardzo smaczne, mi bardzo smakowało. Dużym plusem tego ciasta jest to że nie jest zbyt słodkie. Tak o nim pisze, że aż mi ślinka leci, zaraz skoczę zjeść jeść jeszcze kawałek :D. Polecam wszystkim wypróbować to ciasto. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 wydaje mi sie ze caly urok tego ciasta to te porzeczki polane polewa czekoladowa. :D Cytuj
arabika Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Ciasto dobre ,ale niestety po poprawkach .Krem zrobiłam wg. przepisu i mi nie wyszedł ponieważ był za rzadki Nie wykładałam go od razu na ciasto tylko wstawiłam do lodówki .Stał tam kilka godzin i nie zrobił się gesty .Aby uratować tą mase ugotowalam bardzo gesty budyń i po łyżce ucierajac dodałam do masy .Dopiero wtedy krem nabrała własciwej konsystecji Jak na ciasto które nie ma być przełożone wydaje się trochę za wysokie ,ale ogólnie smak dobry Po dopracowaniu kremu i dopasowaniu blach,lub przełożeni ciasta godne polecenia . Pozdrawiam :D Cytuj
dana2005 Opublikowano 13 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 dziękuję za opinie i poprawki, które będę mogła wykorzystać. Do budyniu do kremu dodaję czubate łyżki mąki - tak ze nie wyszedł mi za rzadki krem jeszcze nigdy, ale tak też mogło sie zdarzyć. Jeżeli zdarzy się taka sytuacja, to na wszystko jest sposób i w tej sytuacji dodaję do takiego kremu 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka (ok. 1/3 szkl.). Piekąć w brytwannie o podanych wyżej wymiarach(26x41), wysokość ciasta wychodzi w sam raz, ale kazdy moze miec na ten temat swoje zdanie(córka kiedyś upiekła do pracy na swoje imieniny w brytwannie o połowę mniejszej i dobrze nasączyła i położyła tą ilość kremu i też był dobry- wszyscy zachwalali). Nieraz chcąc, aby krem był jeszcze bardziej puszysty dodaję 1 śmietanę kremówkę ( 200 ml) z dodatkiem dodatkiem żelatyny. Cytuj
arabika Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 No własnie ja dałam pełne łyzki maki nie czubate bo w przepisie nie było mowy o czubatych łyzkach i dlatego mi ten krem nie dokońca wyszedł , ale jakoś poradziła sobie z tą masa .Ciasto juz jest zjedzone Cytuj
ali Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 A mogą być porzeczki z nalewki? Mam takie i nie mam na nie pomysłu. Może właśnie do tego ciasta? Cytuj
dana2005 Opublikowano 25 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 no nigdy nie piekłam z owocami z nalewki, ale myślę ze można byłoby spróbować. Ja bym do tych owoców dodała dżemu z czarnej porzeczki a to dlatego ze owoce muszą być galaretowate. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.