magdalenka_23 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 nie jestem zbyt doświadczonia jeśli chodzi o przetwory. właściwie zrobiłam pierwszy raz kilka słoiczków. zrobiłam sałatkę na zimę, według przepisu z forum autorstwa Magdaleny. po poasteryzacji zalewa w słoiczkach nie zakrywa całej sałatki, brakuje w każdym 1-2 cm!! czy sałatki wytrzymają mi całą zimę, obawiam że to z wierzchu będzie się psuło!!?? może któraś z doświadczonych forumowiczek podpowie mi co robić?? Cytuj
iwona30 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Myślę że wytrzyma sałatka jeżeli była dobrze zapasteryzowana. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Magdalenko ja dam Ci taką radę na przyszłość jak będziesz robić sałatki na zimę to jak bedziesz zalewała zalewą sałatkę to do słoika włóż widelec i poruszaj sałatkę tak aby zalewa weszła we wszystkie puste miejsca wtedy będziesz miała pewność że zalewy nie ubędzie przy wierchu, a co do tej co zrobiłaś teraz to ja też tak jak Iwonka uważam że jak dobrze zapasteryzowałaś to nie powinno się z nią nic dziać. Pozdrawiam :grin: Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 dzięki za odpowiedź. przed zakręceniem, brzegi słoiczków i nakrętki dokładnie wycierałam papierowym ręcznikiem, później pasteryzowałam słoiki ok. 15 minut każdy, zanużone w wodzie więcej jak do 3/4 wysokości słoika. po wyjęciu dokręcałm jeszcze nakrętki. i to by było na tyle. mam nadzieję że się nie popsują. jutro robię następne i napewno przemieszam widelcem :grin: pozdrawiam magda Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Temat stary, ale problem świeży ;) Czasami tak się zdarza, że po pasteryzacji 1-2 cm sałatka jest bez zalewy... ale tak jak pisały dziewczyny jak była dobrze zakręcona i pasteryzowana to nie powinna się popsuć Ja jak nakładam sałatkę do słoików to dobrze ją uciskam (jak jest zimna to uciskam ręką, a jak gorąca to łyżką). Wtedy sałatka jest nieco niżej w słoiku, a na jej wierzchu jest zalewa. Cytuj
mamusia Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Dobrym sposobem jest tez przed pasteryzacja do kazdego sloiczka nalac oliwy na wierzch i dopiero zakrecic i pasteryzowac tak zrobilam z ogorkami na zupe ogorkowa i problem z glowy u mnie sprawdzony pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.