Śliweczka Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Bez tej babki kiedyś nie wyobrażano sobie kaszubskiego wesela.Szkoda że tak rzadko robi się ją teraz,ponieważ jest baaaaaaaardzo smaczna!!! 1 kostka margaryny 1 szkl.cukru 2 szkl.mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciast (jaki kto woli,może być śmietankowy,rumowy ale i każdy inny też) 2 łyżki mąki Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym jaju.Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia,dodać do masy.Wlać aromat.Zmiksować. Wysmarować margaryną i posypać tartą bułką specjalną formę do babki gotowanej.Wlać ciasto.Zamknąć formę.Wstawić do garnka z gotującą się wodą,przykryć i gotować 1 godzinę. Wyjąć babkę z formy po przestygnięciu.Posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Cytuj
emcyber Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 mhmm kocham babkę gotowaną nie ważne na jakiej byłabym diecie tego cista nie odmówię nigdy :-) ale rzadko ją jem bo ja nie umiem jej zrobić a mamie się nie chce:p znaczy jem tylko 2 razy w roku na święta :-) bo problem tkwi w umocowaniu formy z bakbą w garnku ;-) no ale cóż niedługo święta więc przypomnę sobie jej smak :-) Cytuj
Śliweczka Opublikowano 1 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Droga emcyber!!! Ja też miałam na początku problemy z umieszczeniem formy w garnku,ale smak babki pokonał wszystkie trudności.Poprostu nie mogłam się poddać ponieważ strasznie lubie babkę gotowaną i specjalnie kupiłam garnek do którego idealnie pasuje forma :mrgreen: :shock: :razz: . Teraz często ta babka gosci na moim stole i jest popularnym w mojej rodzinie deserem niedzielnym. Pozdrawiam. Cytuj
Pączuszek Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Śliweczko dzięki za przypomnienie tego przepisu, chyba nie robiłam tej baby z 10 lat. Cytuj
justhi Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Raz w życiu jadłam taką babkę. B.mi smakowała. Można gdzieś jeszcze kupić taką formę? Pani, która mnie nią częstowała, powiedziała, że raczej nie... Cytuj
emcyber Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 ale narobiłam sobie ochotę na tą babę mhmm:D prawie pośliniłam klawiaturę:mrgreen::shock: Cytuj
figiel Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Hej Śliweczko ! Piekę tę babkę bardzo często (mam już dość sfatygowaną formę ),ale ja w przepisie mam po 1 szkl.mąki pszennej i ziemniaczanej i 5 jaj + 1 cytryna . Zawsze polewam ją polewą lub czekoladą rozpuszczoną . Muszę wypróbować Twój przepis :shock: .Ale babka jest naprwdę pyszna . Zachęcam do wypróbowania tego przepisu . Pozdrawiam :mrgreen: Cytuj
carolina0 Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Witam!! babka moze i dobra jest ale jest ale jest problem z ta forma........ :mrgreen: Cytuj
Dorunia Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 ja też chętnie kupiłabym taką formę,bo babkę jadłam i bardzo mi smakowała...jak wiecie gdzie można takową formę kupić to dajcie namiary proszę :mrgreen: Cytuj
justhi Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Za hurtowe zakupy może dadzą nam jakiś korzystny rabat? :mrgreen: Cytuj
Śliweczka Opublikowano 3 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Witam! Wszystkich którzy martwią się że nie mają formy do babki gotowanej uspokoję,ponieważ można ją kupić w większych sklepach z artykułami metalowymi przydatnymi w gospodarstwie domowym.W sklepach tych są chochle do zupy,formy do ciast,łyżki cedzakowe i takie tam różne duperele potrzebne w kuchni.Chociaż w dzisiejszych czasach wszystko jest nowoczesne,teflonowe,to jednak są jeszcze w sklepach takie zwykłe "babcine" przybory kuchenne,wystarczy tylko znaleźć taki sklep...Życzę udanych poszukiwań i pysznych babek gotowanych!!! Pozdrawiam i smacznego!!! Cytuj
mac51 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 A jak w ogóle taka forma wygląda :shock: Nigdy chyba nie widziałem.Nie macie jakiejś fotki? :mrgreen: Cytuj
biedroneczka Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Babka pyszna kojarzy mi sie z dzieciństwem kurcze a ja mam forme peknieta :mrgreen: a taka mam ochote Cytuj
Agula Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Przywiozłam od mojej mamy formę i zrobiłam babkę razem z moją 50letnią córką, wyszło super. Kiedyś tak robiłam z moją mamą. Wspomnienia... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi