Dorunia Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dzisiaj ugotowałam babkę...polałam ją polewą i do środka i na zewnątrz dałam wiórki 🙂 Jest bardziej krucha,ale myślę,że to zasługa wiórek 🙂 Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Piękna babka i bardzo apetyczna Ci wyszła Doruniu :D Cytuj
AnnaK Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Moja babka po ugotowaniu jest bardzo wilgotna i zachowuje ją przez kilka dni. 1 szklanka mąki pszennej szymanowskiej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki Żółtka, margarynę i puder utrzeć do białości (ok.20 minut). Wlać wódkę i wsypać osiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i cukier waniliowy. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką, wlać ciasto i wstawić do garnka z gorącą wodą. Woda musi sięgać do 3/4 wysokości formy. Gotować 1 godz. i 30 minut. W czasie gotowania garnek musi być przykryty pokrywką. Cytuj
Dorunia Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Ja mam troszkę inny przepis,ale też zachowuje wilgotność...następnym razem zrobię z Twojego przepisu i zobaczę jaka wyjdzie :) W mojej nie dodaje się alkoholu i zamiast Kasi jest opakowanie masła roślinnego :) Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ciekawa jestem czy teraz można gdzieś jeszcze kupić taką formę na babkę :blush: Cytuj
AnnaK Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ja dostałam formę od koleżanki. Jest stara, ale sprawdza się doskonale. Zobacz formę na stronce https://topjolex.pl/forma-babki-gotowanej-duza-p-91.html Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Dziękuję Ci Aniu :) również pozdrawiam :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ja widziałam formę w sklepie AGD...kosztowała 35 zł.i chyba jest takich wymiarów jak podała Ania :) Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Dzięki Doruniu porozglądam się za nią :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Proszę bardzo Tutaj [LINK NIEAKTUALNY] jest ciekawa i duża :) Cytuj
aniela Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Tyle pochwal, ze poprosilam by kupiono mi w Polsce taka foremke. Prawdopodobnie sa co najmniej dwa rozmiary, a ja dostalam te mniejsza i dzisiaj ugotowalam babke pierwszy raz. Nigdy wczesniej nie slyszalam ani nie mialam okazji sprobowac tego rodzaju wypieku. Zrobilam ja wedlug przepisu Anna K. i zastanawiam sie czy Twoje dane Aniu sa na duza forme? Moja babka w polowie wyciekla do garnka z woda, reszta byla bardzo sucha i sie rozpada. Wnioskuje, iz nie tylko mnie sie ona nie udala. Co jest tego powodem??? Dzieki wszystkim za odpowiedz i cieplutko pozdrawiam. majka Edytowane 12 Marca 2012 przez aniela Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.