lilidu Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Witam wszytskich, szukam sprawdzonego przepisu na wino z jasnych i ciemnych winogron. Najlepiej jakby można było użyć właśnie trochę jasnych i ciemnych. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Co roku dużo winogron się u mnie marnuje, bo nie nadążamy ich zjadać, więc wpadłam na pomysł żeby zrobić jakieś pyszne winko:) Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
ela2225 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 A sok ? moja mama kiedyś robiła sok z winogron działkowych. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Lilidu nigdy jeszcze nie robiłam wina ale znalazłam fajną stronkę może coś ci pomoże https://iawwr.magma-net.pl/produkcja/produkcja.htm#winogron i jeszcze taką https://www.multimex.cc.pl/przepisy.html Cytuj
iwona30 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Z winogron robię sok i dżem są bardzo dobre ale winko też bym zrobiła. Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Iwonko ja w tym roku mam dużo winogron i mam pytanie czy sok robisz w sokowniku? Proszę Ciebie podaj przepis na dżem bo mam takie zaległości i nie mam czasu wertować w przepisach. Jeden przepis miałam na wierzchu i to jest dżem z winogron z jabłkami. Pozdrawiam Cytuj
justhi Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Zamiast wina proponuję b.dobrą i niemocną SŁODKĄ NALEWKĘ Z WINOGRON: 1kg dojrzałych winogron (najlepiej jasnych) 1 l czystej wódki 50dag cukru Owoce umyć i nożyczkami odciąć je od grona, zostawiając 1/2cm ogonek. Osuszyć i włożyć do słoja. Winogrona zalać alkoholem tak, by były całkowicie przykryte. Hermetycznie zamknąć i odstawić na tydzień. Przygotować syrop: cukier rozpuścić w 200ml wody, gotować przez minutę, zestawić z ognia i wystudzić. Syrop wlac do słoja, zawartość dokładnie wymieszać. Słój przykryć. Nalewka jest gotowa po 4 tygodniach. Poza tym robimy z winogrona soki. Dżemy coś nie straciły popularność w naszym domu, chociaż teraz pachną smażone powidełak z węgierek ;) Cytuj
iwona30 Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Ineczko sok robię w sokowniku na litr soku daję 50 dkg cukru. Później sok mieszam z cukrem i jeszcze raz daję do sokownika i odparowuję gorący wlewam do słoiczków. A dżem robiłam nawet z tych winogron które zostały z soku przetarłam przez sitko dodałam cukier do smaku i opakowanie żelfiksu chwilkę pogotowałam i gotowe. Bo jak się robi z owoców świeżych to jest dużo soku i trzeba długo smażyć a już z takich odparowanych to jest sam miąższ i skórka i nie trzeba długo gotować. Ja mam bardzo dobrą odmianę winogronu jest gruby i ciemny i ma bardzo łady zapach a jak smakuje z goframi hmm bardzo dobre. ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Iwonko dziękuję bardzo za przepis z którego skorzystam. Ja więcej mam winogron mniejszych a tego większego mniej bo zawsze wymarzło i białe miałam duże i też wymarzło jak były młode posadzone i dobrze się nie rozrosło. Jak się większe rozrośnie to te mniejsze muszą mi zlikwidować, masz piękne winogrono. Justhi Tobie również dziekuję za przepis na nalewkę i obydwa przepisałam i pozdrawiam Was. Cytuj
Darek rz Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Proponuję przepis na wino domowe z tej stronki: https://www.old.wino.org.pl/frames/winogron.html . Tu masz opis z ilustracjami: https://www.old.wino.org.pl/frames/robimy-winogronowe.htm . To już raczej na przyszły sezon, ale może sięe przyda. Co do Twoich winogron - raczej nie próbowalbym zrobić z nich wina wytrawnego. Na słodkie czy półsłodkie bedą się nadawać, podobnie jak na sok czy galaretkę. Pozdrawiam, Darek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.