grumko Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Kalafiory smażone – Kunupithi Tighanito Przepis pochodzi z książki "Grecja od Kuchni" SKŁADNIKI: średni kalafior, 20 dag mąki, 2 jajka, pół szklanki mleka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa do smażenia SPOSÓB WYKONANIA: Podzielić umyty kalafior na różyczki i ugotować we wrzątku, aby był prawie miękki. Odsączyć, ostudzić i osuszyć. Zrobić rzadkie ciasto z mąki, jaj, mleka i stopionego masła, doprawić solą i pieprzem. Zanurzać w nim kawałki kalafiora i wkładać do rozgrzanej oliwy po kilka na raz. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa. Smacznego!! Cytuj
elmo_23 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Robię podobnego kalafiora, ale obtaczam go w jajku z dodatkiem ptzypraw a potem w bułce. Jest wyśmienity nawet jako samodzielne danie :grin: Cytuj
Kasiulek Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Zrobiłam sobie tego kalafiorka. Zrobiłam wszystko tak jak napisał Grumko i lipa! Mój kalafior tak nie wyglądał... a może zamiast rzadkiego ciasta tak jak w przepisie powinno być gęste?! Cytuj
grumko Opublikowano 22 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Kasiulek: mnie to ciasto wyszło gęste co widać na załączonym obrazku. Sprawdzałem jeszcze raz przepis w książce, bo myślałem, że może się machnąłem przy przepisywaniu i wszystko jest ok. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Nom a mi się trochę rzadkie zrobiło... ale to nic- jeszcze raz spróbuję :grin: Cytuj
kitka31 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Rzeczywiscie w przepisie pisze: "Zrobic rzadkie ciasto(...)". Chyba drobna pomylka, jesli ciasto ma byc geste. Ale wyglada pysznie, jeden stopien do gory od mojego tradycyjnego kalafiora polanego maslem z bulka tarta. Dzisiaj zrobie jako dodatek do dania glownego. Dzieki! Cytuj
Kasiulek Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 A ja sobie dzisiaj zrobię jako mój obiadek. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Cytuj
Dorunia Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Zrobiłam wczoraj na kolację ten kalafior i bardzo nam wszystkim smakował...dziękuję Grumko za fajny przepis. Pozdrawiam ;) Cytuj
Terka Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Ja dzisiaj zrobiłam tego kalafiora i wyszedł super,wcześniej też robiłam tylko z jajkiem i tartą bułką ale nie wyglądał tak ładnie jak ten. Kasiulek,nie wiem jakim cudem u Ciebie wyszło rzadkie ciasto,ja musiałam dolewać jeszcze wiecej mleka bo było wręcz za gęste. Spróbuję kiedyś zrobic tak samo brokuła. Cytuj
dodak Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 mi to też nie wyzszlo:( Cytuj
Kamisa_Ahmed Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Ja uwielbiam brokuły w cieście naleśnikowym i właściwie to nie da się ich obtoczyć w rzadkiej substancji - aby smakowicie wyglądały. Robię gęste i wszystko wychodzi jak należy. :P Gęstsze niż do naleśników. do tego najlepiej dodać ryż i sos słodko-kwaśny. Polecam. :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.