Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kalafiory smażone – Kunupithi Tighanito

Przepis pochodzi z książki "Grecja od Kuchni"

SKŁADNIKI: średni kalafior, 20 dag mąki, 2 jajka, pół szklanki mleka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA: Podzielić umyty kalafior na różyczki i ugotować we wrzątku, aby był prawie miękki. Odsączyć, ostudzić i osuszyć. Zrobić rzadkie ciasto z mąki, jaj, mleka i stopionego masła, doprawić solą i pieprzem. Zanurzać w nim kawałki kalafiora i wkładać do rozgrzanej oliwy po kilka na raz. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa.

post-5244-1188204680_thumb.jpg

Smacznego!!

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zrobiłam sobie tego kalafiorka. Zrobiłam wszystko tak jak napisał Grumko i lipa! Mój kalafior tak nie wyglądał... a może zamiast rzadkiego ciasta tak jak w przepisie powinno być gęste?!

Opublikowano

Kasiulek: mnie to ciasto wyszło gęste co widać na załączonym obrazku. Sprawdzałem jeszcze raz przepis w książce, bo myślałem, że może się machnąłem przy przepisywaniu i wszystko jest ok.

Opublikowano

Rzeczywiscie w przepisie pisze: "Zrobic rzadkie ciasto(...)". Chyba drobna pomylka, jesli ciasto ma byc geste. Ale wyglada pysznie, jeden stopien do gory od mojego tradycyjnego kalafiora polanego maslem z bulka tarta. Dzisiaj zrobie jako dodatek do dania glownego. Dzieki!

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja dzisiaj zrobiłam tego kalafiora i wyszedł super,wcześniej też robiłam tylko z jajkiem i tartą bułką ale nie wyglądał tak ładnie jak ten. Kasiulek,nie wiem jakim cudem u Ciebie wyszło rzadkie ciasto,ja musiałam dolewać jeszcze wiecej mleka bo było wręcz za gęste. Spróbuję kiedyś zrobic tak samo brokuła.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja uwielbiam brokuły w cieście naleśnikowym i właściwie to nie da się ich obtoczyć w rzadkiej substancji - aby smakowicie wyglądały. Robię gęste i wszystko wychodzi jak należy. :P Gęstsze niż do naleśników. do tego najlepiej dodać ryż i sos słodko-kwaśny. Polecam. :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.