campari Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 CIASTO *1 masło roślinne 250 dag *1 szkl cukru *4 jaja *2,5 szkl mąki *2 łyżeczki proszku do pieczenia *owoce sezonowe (tutaj sliwki) NA KRUSZONKĘ *2 szkl mąki *1/2 kostki rozpuszczonej margaryny *1/2 szkl cukru Masło roślinne utrzeć z cukrem, do powstałej masy dodawać po jajku i po 1/2 szkl mąki wymieszanej z proszkiem. Ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto kładziemy owoce, które posypujemy cukrem. Składniki kruszonki wrzucamy do miski i traktujemy porzadnie robotem :grin:, a nastepnie sypiemy kruszonke i posypujemy na koncu cale ciasto cukrem Pieczemy 50 minut w 180 C. Ulubione ciasto moich dzieci. Cytuj
justhi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Żeby było bardziej kolorowo, to kruszonkę dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao. Nie znam krószonki ze stopionej margaryny, ale pewnie tu też można tak spróbować. Cytuj
agulka Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 sypiemy kruszonke i posypujemy na koncu cale ciasto cukrem Mam małe pytanko dotyczące tego ciasta, gdyż zamierzam je upiec na niedzielę ale właśnie jednej rzeczy nie do końca rozumiem. A mianowicie czy w końcowej fazie chodzi o posypanie upieczonego juz ciasta i czy ma to być cukier zwykły czy cukier puder? Proszę mi wybaczyć moje infantylne pytanie :grin: ale dopiero się uczę kucharzyć :grin: Cytuj
justhi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ja akurat tego ciasta nie sypię cukrem. Którym cukrem po upieczeniu posypiesz, zależy od Ciebie. Ja np b.lubię ciasta drożdżowe posypane cukrem kryształem, ale to jest zasługa mojej babci, bo ona tak zawsze je traktowała (włącznie z pączkami) Cytuj
agulka Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź Aż dziw bierze że na smacznym jest tylu fantastycznych ludzi, którzy zawsze spieszą z pomocą w sprawach kulinarnych Nawet odpowiadając na tak infantylne pytania jak moje :grin: kolejny raz się przekonałam, że tą stronę warto polecać :grin: A za poradę jeszcze raz serdecznie dziekuję. Postaram się mamuśkę w niedzielę zaskoczyć :grin: Trzymać kciuki :grin: Cytuj
campari Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 1. cukier zwykly krysztal 2. sypiemy go na surowa kruszonke i wkladamy ciasto do piekarnika. 3. czas pieczenia oczywiscie jest uzalezniony od piekarnika, wiec pieczemy na wyczucie. 4. w oryginalnym przepisie jaki tu podalam jest rozpuszczona margaryna, ale ja sie nie bawie w rozpuszczanie, bo najnormalniej w swiecie szkoda mi czasu, dlatego stosuje do tej kruszonki miekka margaryne o temperaturze pokojowej, ktora wczesniej wyciagam z lodowki i czeka sobie na swoja kolej :grin: Pozdrawiam i trzymam kciuki :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.