Gość shananbanana Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witam wszystkich! W najbliższą niedzielę organizuję obiad dla rodziców mojego chłopaka. Pomyślalam , że upiekę kaczkę- to ulubione danie Karola:) Niesety mam nie wielkie doświadczenie w tej materii. Moze znacie jakiś ciekawy przepis na kaczkę?(njchętniej w pomarańczach) Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam!:grin: Cytuj
justhi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ja piekę w piekarniku taką z jabłuszkami w środku. Przed pieczeniem trzeba ją natrzeć od zew. i wew. solą i majerankiem i niech tak poleży 2 godz. Potem do brytfanny z tłuszczem i wodą (tak z 2 cm żeby było w brytfannie tej wody). Przykrywam i piekę. Co jakiś czas polewam płynem i nakłuwam skórę kaszki, żeby wypłynął z niej tłuszcz. Cytuj
mac51 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 A moze zrobisz kaczkę z jabłkami? Kaczkę opłukać,natrzec solą,majerankiem,rozmarynem.(również wewnątrz)) Zostawić na godzinę. Jabłka umyć,(około 1/2kg) pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i włozyć do kaczki.Zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Włożyć do brytfanny na gorący tłuszcz i piec w gorącym piekarniku około 1 1/2-2 godzin polewając tłuszczem i skrapiając wodą.Upieczona kaczka po nakłuciu wydziela bezbarwny sok. Po upieczeniu podzielić, podać z zasmażaną kapustą,buraczkami,ziemniaczkami. Ja podałem z ogórkiem :grin: Smacznego :grin: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
mac51 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Justhi :grin: Podobny przepis :grin: Trochę dłużej pisałem :grin: Pozdrawiam :grin: Cytuj
justhi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Mac51, masz rację, że podobny, tylko nie używam rozmarynu. I nie mam zdjęć :grin: Ja za pierwszym razem położyłam kaczkę na sam tłuszcz i polewałam wodą, ale wyszła mi sucha. Popytałam starszych pań kucharek i jedna z nich kazał mi wlać trochę wody do brytfanny i tym polewać, bo cały czas ta woda paruje pod pokrywką. Teraz tak robię od kilku lat. W sumie dawno nie robiliśmy kaczuszki. Trzeba by zajrzeć do zamrażarki, albo złapać jakąś z podwórka. Smacznego nam życzę! Cytuj
Gość shananbanana Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Bardzo wam dziękuje!:grin: Chyba macie racje...Nie będe kombinować z tymi pomarańczami,najlepsza będzie z jabłkiem. Tylko żebym jej nie wysuszyła... Tak bardzo zależy mi na tym obiedzie, a w życiu nie robiłam kaczki. Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie. Lepiej jak upiekę całą kaczkę czy same piersi?<w sumie będzie 5osób i boje się, że jedna kaczka to za mało, nie wiem który wariant jest lepszy> Dziękuje z góry! Cytuj
Basia K Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Podpisuje sie pod przepisem Maca Tak przyrzadzona kaczka jest pyszna.Ja jeszcze jablka daje wokól kaczki. shananbanana Jak bedziesz piekla kaczke pod przykryciem,nie powinna sie wysuszyc. Ja bym upiekla cala kaczke,a do tego jeszcze ze 2-3 udka.Piersi moga byc zbyt suche. Cytuj
zuziorek Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Ja osobiscie nie piekłam kaczki ale czesto robi to moja mama. Nadziewa ja jabłkami i suszonymi sliwkami. Gdy kaczka jest juz podpieczona mama kroji ją na częsci i miesza z jabłkami oraz sliwkami i jeszcze przypieka. Wszystko razem daje taką kombinacje smaku, że sama jestem w stanie wciągnąć pół kaczki. Cytuj
iwona30 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Ja kaczkę dzielę na części nacieram przyprawami vegeta, pieprz, sól dodaję cebulę pokrojoną na ćwiartki, czosnek i zalewam kostką rosołową winiary około pół szklanki i piekę w piekarniku aż się zrumieni w ten sposób robie też kurczaka wychodzi bardzo dobre aromatyczne mięsko i zawsze wychodzi. Według mnie jeżeli nie robiłaś wcześniej kaczki nadziewanej i nie znasz smaku to lepiej nie ryzykować albo wypróbuj najpierw jak ci będzie smakować to zrobisz wówczas na kolację. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.