Katarzyna Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Na ten przepis trafiłam zupełnie przypadkiem na innym forum i to nie jadalnym :grin: Szkoda tylko że już nie ma wiśni :grin: ale może na przyszły rok się przyda :grin: WIŚNIE KANDYZOWANE 2 kg wiśni - usunąć pestki zasypujemy 1,5 kg cukru. zostawiamy na 12 godz. po tym czasie odlewamy sok który powstał (do jakiegoś naczynka) odstawiamy w chłodne miejsce. wiśnie zasypujemy ponownie 1 kg cukru- po 12 godz. dodajemy wcześniej odlany sok i podgrzewamy wszystko-ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie wkładamy wszystko do słoików i zagotowujemy 5 minutek. Wisienki są jędrne, i pięknie wyglądają na deserach , tortach....pychotka. Smacznego :grin: Cytuj
ali Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 no chyba będą jędrne ale i też bardzo słodkie, ale trochę takich też można zrobić, niestety dopiero w przyszłym roku, ale i tak przepis sobie przedrukuję - dzięki Cytuj
basga Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Wow...ciekawe,tort śmietanowo-wiśniowy....i takie wisienki-rewelka!A czy z jarzębiny/oczywiście po przymrozkach/też byłoby dobre? A może macie przepisy na coś z jarzębiny? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Niestety :grin: ale może troszkę można by było spróbować zrobić :grin: tak jak wiśnie :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Ja spróbuję zrobić w ten sposób winogrono...mam taki mały wielkości wiśni więc może akurat będzie pasował do tego przepisu :grin: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Doruniu daj znać jak Ci wyjdą :grin: jestem ciekawa? Cytuj
Dorunia Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Jutro powinnam dać radę zrobić,ale Katarzyno napisz proszę w przepisie jest napisane,że po 12 godz.odcedzamy sok od owocu i dalej nie bardzo rozumiem co ma być...te owoce odcedzone jeszcze raz zasypać 1 kg.cukru? i znowu one są w tym cukrze 12 godz.i potem już do słoiczków? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Tak Doruniu zasypujemy raz , zlewamy sok , zasypujemy drugi raz i po 12 godzinach dodajemy pierwszy sok i podgrzewamy , przekładamy do słoiczków i gotujemy. Smacznego :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Miałam dzisiaj robić winogron według tego przepisu,ale zanim się obejrzałam to mąż zasypał go na winko...nie powiedziałam mu,że chcę robić,a wcześniej rozmawialiśmy o winie...jak wróciłam z zakupów to winogrona były już zasypane,ale może jeszcze dostanę od przyjaciółki troszkę to zrobię ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Ja tak myślałam żeby zrobić z mrożonych wiśni , ale sama nie wiem ;) Jak myślicie? Cytuj
Dorunia Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Katarzyno spróbuj może zrobić z połowy porcji,albo nawet mniej i jak będzie wszystko dobrze to zrobisz więcej,bo jak miałoby coś nie wyjść to szkoda towaru wyrzucić ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 1 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Doruniu jak coś będzie nie tak to trafią do spirytusu na nalewkę ;) Cytuj
Dorunia Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Bardzo dobry pomysł i wtedy nic się nie zmarnuje ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Dorotko i jak Ci wyszły te wiśnie ? Nadają się mrożone ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.