justhi Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Szybka babka z truskawkami 1 margaryna 4 jajka 1 szk. cukru 1,5 szk. mąki pszennej 1 szk. mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 35 dag drobnych truskawek Babka marmurkowa ze śmietaną Ciasto: 1 k. masła lub margaryny 1 szk. cukru 4 jajka 1,5 szk. mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy tłuszcz i bułka tarta do formy Na krokant: 5 łyżek cukru (10 dag) 1 łyżka masła 15 dag posiekanych migdałów olej do posmarowania folii Na krem morelowy: puszka (850 ml) moreli 200 ml śmietany kremówki 4 łyżki konfitury morelowej 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru otarta skórka z połowy cytryny Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy. Tortownicę (o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połowę ciasta przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao, następnie rozsmarować na warstwie jasnej. Piec w temp. 175?C przez 45min. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na 10 min. Delikatnie zdjąć formę, ciasto przestudzić. Przygotować krokant: na patelni skarmelizować cukier z masłem, wsypać migdały, wszystkie składniki wymieszać. Masę migdałową przełożyć na wysmarowaną olejem folię aluminiową i odstawić do przestygnięcia Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę i mocno ją podgrzać. Morele osączyć dokładnie na sitku. 6 połówek odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować ze skórką cytrynową. Do przecieru dodać żelatynę, wymieszać i wstawić do lodówki. Ciasto przekroić poziomo na dwie równe części. Konfiturę morelową podgrzać, a następnie rozsmarować ją na spodniej części ciasta, przykryć częścią wierzchnią. Na sztywno ubić śmietanę, stopniowo wsypywać cukier. Przełożyć do przecieru z moreli, dokładnie wymieszać. 2/3 przygotowanego kremu morelowego rozsmarować na cieście (dookoła). Masę migdałową drobno pokruszyć i posypać nią ciasto. Wstawić ciasto do lodówki. Pozostawiony krem morelowy przełożyć do szprycki. Nałożyć na szpryckę końcówkę w kształcie dużej gwiazdy, udekorować ciasto 12 kleksami. Połówki moreli pokroić na cząstki i ułożyć na kleksach kremu. Babka kawowo ? czekoladowa 2 pełne szk. mąki (37 dag) 2 szk. cukru (50 dag) 1 kostka masła lub margaryny 10 dag gorzkiej czekolady 10 dag obranych całych migdałów 5 dag kakao 4 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka grubo siekanych migdałów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny tłuszcz do formy Kawę rozpuścić w 1szk. gorącej wody. Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Dodać do masy przestudzoną kawę, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, kakao. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Czekoladę zetrzeć, dodać z całymi migdałami do ciasta. Okrągłą formę (o poj. 2 litrów) posmarować tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika, piec babkę 90min. w temp. 175?C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego przestygnięcia. Gotowe ciasto posypać mielonymi i siekanymi migdałami. Babka piaskowa posypana cukrem pudrem 1 szk. mąki pszennej 0,75 szk. mąki ziemniaczanej 1 szk. i 2 łyżki cukru 4 jajka 30 dag margaryny 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania babki Mąkę pszenną przesiać i połączyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym podgrzać i utrzeć na puszystą masę. Margarynę zmiksować, dodawać stopniowo (ciągle mieszając) masę jajeczną oraz mieszaninę mąk, całość dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180?C przez ok. 45 min. Po ostudzeniu babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem Babka kakaowa w polewie czekoladowej Ciasto: 1,25 szk. mąki 0,5 szk. mąki ziemniaczanej 0,75szk. cukru 4 jajka 18dag margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa: 1 czekolada 2 łyżki margaryny Proszek do pieczenia, olejek zapachowy i cukier waniliowy rozpuścić w mleku. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo jajka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać. Gdy ucierana margaryna osiągnie konsystencję puszystą, dodać mieszaninę mąk oraz składniki rozpuszczone w mleku, całość dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy lub tortownicy. Piec w temp.185?C przez 35min. Polewa: czekoladę rozpuścić, dodać margarynę, dokładnie utrzeć (na małym ogniu) Ostudzone ciasto posmarować polewą. Babka piaskowa w polewie kakaowej Ciasto: 2 szk. mąki pszennej 1 szk. cukru 4 jajka 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople olejku cytrynowego Polewa kakaowa: 0,5 margaryny 6 łyżek cukru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Przygotować ciasto: margarynę lekko zmiękczyć i ukręcić z częścią cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do margaryny dodawać kolejno, ciągle mieszając: utarte żółtka, pianę z białek, olejek cytrynowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki (prodiża) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180?C przez 45 min. Przygotować polewę: cukier wymieszać z proszkiem kakaowym, dodać 2 łyżki wody i zagotować. Po rozpuszczeniu cukru dodać margarynę (masło) i mieszając gotować przez około 3 minuty, aż polewa zgęstnieje do konsystencji śmietany. Babka kręcona 2 niepełne szk. mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 szk. cukru pudru 5 jajek 15dag margaryny 6 łyżek śmietany (kefiru) 10 dag 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 cytryna ( 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuścić w dużej łyżce wody) Margarynę utrzeć z częścią cukru pudru, z pozostałym cukrem utrzeć żółtka. Białka ubić na sztywna pianę. Do utartego tłuszczu dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, startą skórkę, sok z cytryny. Dokładnie wyrobić, dodać pianę z białek oraz stopniowo mieszankę mąk i proszku do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy babkowej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika, piec w temp. 180?C przez 40min. na złoty kolor. Po wyjęciu z formy i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Tradycyjna babka drożdżowa (uwielbiam ją) 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szk. letniego mleka 12 dag cukru 37,5 dag masła 6 żółtek sól otarta skórka z 1 cytryny cukier puder 15 dag rodzynek Mąkę przesiać do miski. Wkruszyć do środka drożdże, dodać trochę cukru, wlać część mleka i posypać niewielką ilością mąki. Przykryć i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą. Wymieszać z mlekiem, dodać do mąki. Wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodziło od ręki. Dodać roztopione masło i ponownie wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Wsypać opłukane i osączone rodzynki. Wymieszać. Posypać wierzch ciasta niewielką ilością mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je delikatnie wymieszać. Wysmarowaną tłuszczem formę wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Odstawić na 15 min. Piec 1 godz. w temp. 175?C. Wielkanocna babka wykwintna 50 dag mąki 25 dag cukru 15 żółtek 10 dag miękkiego masła 1 szk. mleka 4 dag drożdży 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka wiórków migdałowych lub posiekanych migdałów szczypta soli Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, rozprowadzić mlekiem, wymieszać z mąką i rozczynem, cukrem waniliowym, bakaliami oraz solą. Drewnianą łyżką starannie wymieszać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy nieco podrośnie, polać je stopionym letnim masłem, znów wyrobić i odstawić, by wyrosło. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, włożyć je do formy babkowej natłuszczonej i oprószonej mąką, wypełniając tylko 2/3 jej wysokości. Gdy ciasto w formie mocno wyrośnie, wstawić je do piekarnika i piec ok. 60 min. w temp. 190?C (w prodiżu 50min.). Babkę można polać dowolnym lukrem i ew. posypać posiekanymi orzechami. Cytuj
ainoh7 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 dzieki za przepisy musze spróbować Twojej "tradycyjnej babki drożdzowej" Cytuj
Gość singiel Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Wielkanocna babka wykwintna Ta babka nadaje się nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję i właśnie ją dziś upiekłem. A oto tak się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje: Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Piękna babka ;) Witamy na Smacznym! Cytuj
justhi Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Ta babka nadaje się nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję i właśnie ją dziś upiekłem. A oto tak się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje: Super, że Ci smakuje :? Wszystkie przepisy, które wstawiłam tutaj, sama wypróbowałam i je lubię. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.