justhi Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 „Placek Tereski” 1 margaryna 4 jajka 1 szk. cukru 1 szk. mąki tortowej 1 szk. kartoflanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub: 4 jajka 0,5 szk. cukru 1 szk. oleju 1,5 szk. mąki tortowej 1 szk. kartoflanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia słoiczek musu jabłkowego 2 budynie śmietankowe 900 ml mleka Utrzeć razem składniki ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą położyć na blachę i posmarować musem. Na wierzch wyłożyć ugotowany gorący budyń i drugą część ciasta. Piec 30 min. Zamiast budyniu można zrobić masę serową z „Izaury”; położyć śliwki węgierki i / lub orzechy włoskie. Szarlotka z rodzynkami Ciasto: 50 dag mąki krupczatki 20 dag masła (margaryny) 4 żółtka 1 cukier waniliowy 10 dag cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy lub aromat 10 dag rodzynek 3 białka 6 łyżek cukru Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Oziębione ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna być większa (mniejszą włożyć do zamrażarki). Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć większą porcją ciasta i piec je ok. 15 min. w temp. 175°C. Wyjąć i ochłodzić. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, a miąższ usmażyć z 3 łyżkami cukru. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami, cukrem lub aromatem waniliowym i wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Pianę rozłożyć równo na jabłkach. Na końcu zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok. 45 min. w temp. 125°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto jabłkowo – kokosowe 1 margaryna 5 łyżeczek kakao 1,5 szk. +3 łyżki cukru 5 żółtek 2 szk. mąki tortowej 0,75 szk. kwaśnego mleka 1 łyżeczka sody 1 kg jabłek 3 łyżki wody 5 białek 20 dag wiórków kokosowych Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do rondla. Wlać wodę, dodać 3 łyżki cukru. Dusić na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Margarynę, szk. cukru i żółtka utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać z kakao i soda. Cały czas ucierając, dodawać do margaryny mąkę i kwaśne mleko. Ciasto wlać do dużej formy. Na ciasto wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę wyłożyć na jabłka. Upiec, oblać polewą czekoladowa, udekorować wiórkami. (temp 125°C) Ciasto z jabłkami 7 dużych winnych jabłek 1 szk. cukru 1 szk. rodzynek 1 szk. posiekanych orzechów włoskich Ciasto: 4 jajka 1 szk. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szk. mąki aromat migdałowy (niekoniecznie) Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać szk. cukru i odstawić na 2 – 3 godz., żeby puściły sok. Z podanych składników wyrobić ciasto, dodać jabłka z sokiem, orzechy, rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piec 40 min. Polać lukrem. Jabłecznik z galaretką Ciasto: 2 szk. mąki pszennej ½ szk. cukru 2 jajka 12 dag margaryny ½ szk. śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: ½ kg jabłek prażonych 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa ½ łyżeczki cynamonu Ciasto: Margarynę wyrobić krótko z cukrem, dodać śmietanę, proszek do pieczenia, przesianą mąkę, zagnieść ciasto, włożyć na 1 godz. do lodówki. Nadzienie: Z koncentratu galaretki owocowej przyrządzić wg przepisu na opakowaniu 1½ szk. płynnego roztworu. ¾ tej objętości wymieszać z jabłkami uprażonymi i cynamonem, a ¼ pozostawić nie dopuszczając do zastygnięcia galaretki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim formę, wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 min. w 175ºC na kolor złoty. Na ostudzone ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z galaretką. Wyrównać powierzchnię, wylać pozostałą część galaretki tak, aby pokryła równą warstwą całą powierzchnię jabłek, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Ciasto z jabłkami i polewą migdałowo – miodową 1,2 kg obranych i pokrojonych jabłek 5 dag cukru cynamon Ciasto: 30 dag mąki 10 dag cukru ½ op. cukru waniliowego ½ margaryny ½ op. proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 5 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag cukru 5 dag masła 5 dag mąki 2 jajka 4 łyżki tartej bułki Polewa: 16 dag miodu (8 łyżki) 10 dag śmietany (6 łyżki) 4 dag masła 16 dag siekanych migdałów 2 łyżeczka mąki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki. Ciastem ułożyć spód i boki tortownicy (średnica 28cm) Składniki kremu utrzeć na masę i wyłożyć na ciasto, posypać tartą bułką. Pokrojone lub starte na tarce jabłka zmieszać z cukrem i cynamonem. Ułożyć na kremie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewać miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodać mąkę, migdały, wymieszać. Polewę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze przez 20 min Jabłecznik 1 kg winnych jabłek 30 dag mąki 4 jajka 25 dag cukru 20 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Masło i cukier dobrze utrzeć, dodawać kolejno jajka, porządnie wymieszać. Nadal mieszając, powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową i jabłka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 21 cm posmarowanej masłem. Piec ok. 90 min. w temp. 175ºC. Ciasto jest bardzo wilgotne, ale nie jest to zakalec! Jabłecznik Ciasto: ½ kg mąki 1 k. masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 ½ kg jabłek 6 łyżek miodu 4 jajka 10 dag mąki 10 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2 godz. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki namoczyć w wodzie, osączyć. Orzechy posiekać. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Jabłka wymieszać z miodem, żółtkami, bakaliami i mąką. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Tortownicę wylepić ciastem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec 35 min. w temp. 175ºC. Jabłecznik ½ kg mąki 20 dag margaryny 15 dag cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 5 łyżek śmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ kg jabłek Lukier: 1 białko 10 dag cukru pudru Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blachę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć i położyć na ciasto. Przykryć drugą połową ciasta. Piec 40 min. w temp. 175ºC. Po wystudzeniu polać lukrem. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Mam pytanie do placka tereski jakie to ciast ucierane? Jak tak to czy mogłabyś napisac pokolei jak dajemy składniki. Pozdrawiam :grin: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Teraz pytanie do szarlotki z rodzynkami piec w temp. 125 stopniach czy aby na pewno? Cytuj
justhi Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Witaj Edytko! W placku Tereski ja robię tą drugą (moją) wersję ciasta. Najpierw ucieram jajka z cukrem, następnie wlewam olej (lub margarynę). Mąki z proszkiem przesiewam przez sitko i ucieram mikserem. Te podane temperatury są tak jak przepisywałam je z oryginałów. W szrlotce jest na wierzchu piana i dlatego musi być niższa temperatura niż do normalnego pieczenia ciasta. Ja w obecnym piekarniku ciasta piekę w 200st.C a te z pianami w 150. W poprzednim piekarniku piekłam w 175 i w 125. Te wszystkie przepisy są przeze mnie wypróbowane i je lubię. Te, które mi nie smakowały nie spisywałam. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Dziękuję Justhi za szczególowe odpowiedzi. Pozdrawiam :grin: Cytuj
ali Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Zainteresował mnie placek jabłkowo-kokosowy, ale coś nie chwytam - ciasto ucierane, rzadkie /bo trzeba go wylać/ więc jak na to wyłożyć równą warstwą jabłka, skoro są usmażone? czy nie należy najpierw podpiec jakoś tego ciasta? no chyba że wykładać kupki z pomocą łyżki. Proszę o odpowiedź. Cytuj
justhi Opublikowano 1 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Ali, to ciasto wykłada się łyżką ("wylać" skutki przepisywania przez kogoś oprócz mnie z oryginału przepisu). Nie podpieka się go. Cytuj
ali Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam! Cytuj
justhi Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Nie ma za co. Życzę smacznego i też pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi