justhi Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 ?Fale Dunaju? Ciasto: 30 dag mąki krupczatki (lub zwykłej) 1 margaryna 20 dag cukru pudru 3 łyżki mleka lub śmietany 2 łyżki kakao 6 jajek 5 ? 6 jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 kostka masła 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu dodać ubite białka, lekko wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, do drugiej połowy dodać kakao i mleko, położyć na pierwsze ciasto, na to wyłożyć rzędami półćwiartki jabłek, piec 30 ? 45 min. Masa: Budyń ugotować i schłodzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Później ucierając dodajemy po łyżce budyniu, utrzeć. Posmarować placek. Na masę można dać galaretkę lub utartą czekoladę czy orzechy. Placek ze śliwkami 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 30 dag margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy owoce Murzynek 2 jajka 1 szklanka mleka lub 2 szk. zsiadłego mleka 1 szklanka cukru ? szklanki oleju lub 25 dag margaryny ? słoiczka ciemnego dżemu 3 szklanki mąki 1 ? łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao Orange-napój ? kg marchwi 2 pomarańcze 4 szklanki cukru 1 ? litra wody Na wolnym ogniu gotować 3 ? godz. dołożyć 5 łyżeczek kwasku cytrynowego, gotować ? godz. Wybrać z syropu warzywa i owoce, zmiksować je. Wszystko to przelać do uprzednio przygotowanych 6 litrów przegotowanej i ostudzonej wody. Ciasto z gruszkami 20 dag masła 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka aromat rumowy szczypta soli 40 dag mąki 0,1 l mleka (2/5 szk.) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik gruszek z kompotu 5 dag czekolady (ew. kakao) 3 płaskie łyżki cukru nieco mleka Z podanych składników wyrobić ciasto. Wyłożyć 2/3 ciasta na wysmarowaną tortownicę w kształcie pierścienia. Ułożyć gruszki. Do pozostałej 1/3 części ciasta dodać czekoladę (kakao), cukier, mleko. Pianka 1 zagęszczone mleko niesłodzone w puszce 4 galaretki 6 ew. pokrojona kolorowa galaretka lub owoce Mleko schłodzić w lodówce min. 2 godziny, zmiksować. 2 galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy galaretka będzie letnia dodać do zmiksowanego mleka, zmiksować. Wylać na biszkopt, ciastka biszkoptowe lub tortownicę wyłożoną folią. Schłodzić. Polać 2 pozostałymi galaretkami rozpuszczonymi w ilości wody podanej na opakowaniu. Kokosanka 1 masło 1 szk. cukru 2 op. wiórków kokosowych 2 jajka 2 budynie waniliowe ? l mleka 1 podkład biszkoptowy 1 puszka owoców Do garnka włożyć masło, cukier, wiórki kokosowe. Usmażyć na złoty kolor, mieszać. Po ostudzeniu dołożyć roztrzepane jajka i wymieszać. Ugotować na mleku budynie. Biszkopt włożyć do formy, ułożyć na nim osączone owoce, polać gorącym budyniem. Na koniec wlać masę kokosową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 125°C na 35 min. Kokosanki 1 margaryna ? szk. cukru ? szk. mleka 1 cukier waniliowy ROZPUŚCIĆ I OSTUDZIĆ 3 jajka 2 żółtka ROZTRZEPAĆ I DODAĆ 2? szk. mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia WYMIESZAĆ DELIKATNIE Z MASĄ aromat arakowy Upieczone ciasto pokroić na kwadraty. Każde ciastko maczać w roztopionej polewie: 1 margaryna ? szk. mleka niecała szk. cukru zapach arakowy 2 łyżeczki kakao 20 dag wiórków kokosowych Śnieżnik niemiecki Ciasto: 25 dag margaryny 1? szk. cukru 6 jajek 2 szk. mąki tortowej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(płaskie) kakao ? kg wiśni drylowanych Masa: 10 dag masła roślinnego 10 dag masła 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru ? l mleka 2 tabliczki czekolady mlecznej Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Kiedy cukier się rozpuści, dołożyć przesianą mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dokładamy kakao. Na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę wlewamy ciasto białe, na to ciasto kakaowe i układamy uprzednio opudrowane mąką wiśnie. Pieczemy ok. 40min. Ciasto z ananasem 40 dag mąki 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 margaryna lub masło 4 jajka 1 szk. cukru ? szk. mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rumu 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki kakao szczypta soli 2 puszki ananasów Krążki ananasa osączyć. Tłuszcz utrzeć z 8 łyżkami cukru, solą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbić jajka, dodać mąki i proszek, wlać mleko, wymieszać. Na blachę wyłożyć połowę ciasta. Połączyć kawę z rumem, wlać do drugiej części ciasta, dodać kakao i pozostały cukier. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne, przemieszać obie części widelcem. Na wierzchu ułożyć krążki ananasa. Piec 30 min. Ciasto podawać ze śmietaną kremówką ubitą z kieliszkiem ajerkoniaku. Placek z jagodami i masą makaronikową 1? l czarnych jagód 30 dag mąki ? k. masła 3 łyżki cukru 1 jajko 3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów 4 łyżki tartej bułki Masa makaronikowa: 10 dag wiórków kokosowych 2 białka 5 łyżek cukru skórka otarta z cytryny lub aromat cytrynowy Z mąki, jajka, cukru, migdałów i masła zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki. Ochłodzone rozwałkować, rozłożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 10 min. Podpieczone ciasto posypać jagodami wymieszanymi z tartą bułką. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe i skórkę cytrynową, wymieszać. Nałożyć masę do szprycy i wycisnąć na jagodach krateczkę. Udekorowane wstawić do piekarnika na 20 ? 25min. Posypać cukrem pudrem. KOPA ? weselne ciasto ze Śląska Ciasto: 30 dag wiórków kokosowych 30 dag cukru 6 białek cukier waniliowy Poncz: 3 łyżki spirytusu 1 szk. soku pomarańczowego Masa: ? kg masła lub margaryny (2 kostki) 2 jajka 4 łyżki cukru cukier waniliowy spirytus owoce (brzoskwinie, ananas z puszki, pomarańcze, mandarynki, kiwi, winogrona-różne i jak najwięcej) 1 szk. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Ciasto: białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami. Dodać wiórki, delikatnie wymieszać. Z masy upiec 3 okrągłe placki: mały, większy i największy (placki piec po 15 min w temp 180°C). Sok pomarańczowy wymieszać ze spirytusem. Placki dokładnie nasączyć ponczem. Masa: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć z żółtkami. Dodawać stopniowo ubite białka, wlać trochę spirytusu lub rumu. 1/3 owoców odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić w kawałki, wymieszać z masą. Największy placek ułożyć na tacy, posmarować masą. Przykryć drugim plackiem, posmarować masą. Przykryć ostatnim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmarować grubą warstwą masy. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, włożyć do szprycy. Ciasto udekorować rozetkami ze śmietany i odłożonymi owocami (winogrona, maliny). Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. ?Snikers? Ciasto: ? kg mąki 15 dag cukru pudru 20 dag margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki miodu Masa budyniowa: 1 margaryna 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy ? l mleka 10 dag cukru Karmel orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 10 dag cukru 2 łyżeczki miodu 20 dag margaryny Ciasto: Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Połowę ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Masa budyniowa: Mleko, margarynę i cukier zagotować, dodać budyń i mąkę ziemniaczaną. Gorącą masę wylać na ciasto i przykryć pozostałą, również rozwałkowaną częścią ciasta. Upiec. Karmel: Margarynę, cukier i miód rozpuścić, wsypać orzechy i gotować na wolnym ogniu 10 min. Gorącym karmelem polać ostudzony placek. Orzechowiec przekładany Ciasto: 3 szk. mąki 1 szk. cukru 20 dag margaryny 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka 2 łyżki miodu Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich 10 dag cukru 2 łyżki miodu ? k. masła Krem: 2 żółtka 1 cukier waniliowy ? szk. cukru 1 szk. mleka 1płaska łyżka mąki pszennej 1płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 15 dag masła 1? łyżki kakao (ewentualnie) Ciasto: Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowanych tłuszczem blachach. Jedno ciasto upiec samo (ok. 20 min.) Masa orzechowa: Składniki na masę podgrzać do wrzenie, po czym gorącą masę wyłożyć na nie upieczone ciasto. Upiec jw. Krem: Z mąki, margaryny, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje. Można dodać kakao. Suchy, upieczony placek posmarować gorącym kremem budyniowym i przykryć plackiem z orzechami. Placek śmietankowy 2 szk. mąki 1 szk. cukru 3 jajka 1 szk. kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła rodzynki lub wiórki kokosowe Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Wlać śmietanę, cały czas mieszając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać bakalie. Ciasto wlać do wąskiej blachy i piec ok. 35 minut. Wiśniowe delicje 4 paczki herbatników 2 galaretki wiśniowe 2 słoiczki dżemu wiśniowego niskosłodzonego polewa kakaowa Galaretki zalać ? l gorącej wody. Kwadratową formę wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć jedną warstwę herbatników. Do tężejącej galaretki włożyć dżem (lub owoce odpowiadające smakiem galaretce), dokładnie wymieszać. Następnie galaretkę rozsmarować na herbatnikach i przykryć warstwą pozostałych herbatników. Ciasto schłodzić w lodówce, po czym polać polewą. Ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi. Węgierski smakołyk biszkopt Poncz: ? szk. cukru 1? łyżeczki soku z cytryny lub ?łyżeczki kwasku cytrynowego 1? szk. naparu herbaty (kolor słomkowy) Krem: 1 k. masła (lub po 12? dag masła i m. roślinnego) 1 szk. cukru 4 jajka skórka pomarańczowa mały słoik wiśni kakao 2 łyżki żelatyny galaretka wiśniowa wódka rodzynki orzechy polewa Krem: Masło utrzeć. Sok z wiśni wlać do żelatyny, dodać galaretkę, wymieszać, zagotować na małym ogniu. Cukier i jajka utrzeć na parze, następnie ubijając ostudzić, połączyć z masłem. Wsypać kakao, wymieszać. Do kremu dodać bakalie, wódkę, ostudzoną żelatynę, wymieszać. Gdy masa będzie gęstnieć, wylać ją na nasączony biszkopt. Ciasto udekorować polewą, wiśniami i bakaliami. Poncz: Do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny, ew. alkohol, wszystko wymieszać. Biszkopt cappuccino Ciasto: 4 jajka ? szk. cukru ? szk. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 łyżki kakao Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ? l mleka 1 k. masła 5 dag rodzynek Masa kawowa: 2 szk. mleka 4 saszetki cappuccino polewa czekoladowa 2 ?Śnieżki? 5 łyżek żelatyny Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao, wymieszać. Upiec. Budynie ugotować w ? l mleka, przestudzić, dodać masło, rodzynki, miksować na puszystą masę. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Zagotować mleko, rozpuścić w nim kawę, ?Śnieżki?, zmiksować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Masę kawową wylać na masę budyniową, schłodzić. Ozdobić polewą. Zapleśniak 3 szk. mąki 1 szk. cukru pudru 5 jajek 25 dag margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao ? łyżeczki soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia dżem lub owoce (agrest, jabłka) Białka ubić na pianę początkowo bez cukru, później dodając połowę szklanki. (Można przygotować pianę wg proporcji: 6 białek, 1? szk. cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub budyniu) Żółtka z pozostałym cukrem oraz masłem utrzeć na jednolitą masę, pod koniec ucierania dodać śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do piecz. I zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną z nich rozwałkować i ułożyć na dnie formy tak, aby ciasto wypełniło również boki. Na cieście rozsmarować równą warstwą dżem lub rozłożyć owoce. Drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Do trzeciej dodać kakao i dokładnie wyrobić. Ciasto skubać palcami i rozkładać na powierzchni dżemu. Na to rozprowadzić równą warstwą pianę z białek. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i również skubać palcami, tym razem na warstwę piany białkowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 120?C prze ok. 1 godz. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Placek z jagodami (ucierano ? biszkoptowy) Ciasto ucierane: 25 dag masła 1 szk. cukru 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 40 dag mąki 10 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia ?-? szk. mleka 10 dag orzechów laskowych Ciasto biszkoptowe: 6 jajek 6 łyżek zimnej wody 1 szk. cukru 10 dag mąki 10 dag mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 dag jagód (malin, agrestu, porzeczek) Ciasto ucierane: utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, żółtka i sól, razem starannie utrzeć na gładką masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do mąki. Dodawać na zmianę z mlekiem do maślano ? jajecznej masy i dokładnie razem wymieszać. Orzechy laskowe grubo posiekać nożem i wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto na blachę. Owoce opłukać i równą warstwą rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec ciasto 30min. w temp. 175?C. Upieczony placek wyjąć z piekarnika. Na owoce położyć warstwę ciasta biszkoptowego. Ciasto biszkoptowe: białka ubić z zimną wodą na sztywną pianę, następnie, nie przerywając ubijania, wsypywać po trochu cukier. Do ubitej masy ostrożnie wkręcić kolejno żółtka. Na koniec dodać mieszankę mąk i proszku do pieczenia. Wszystko razem delikatnie połączyć w jednolitą masę. Piec kopułkę na placku ok. 10 min. w temp. 200?C. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Salceson 1 kostka masła lub margaryny 3 szk. mąki szk. cukru 3 jajka 2 łyżki kakao 1 ? łyżeczki sody oczyszczonej owoce z kompotu (agrest, porzeczki, wiśnie itp.) 2 ? 3 łyżki śmietany Masło usiekać z mąką i cukrem na kruszonkę. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno. Do kruszonki włożyć żółtka, kakao, sodę, śmietanę, owoce, pianę i dokładnie wymieszać (ale nie ucierać!). Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor. Smakołyk Masa kokosowa: ? kostki masła ? kostki masła roślinnego ? szk. cukru pudru 5 ? 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny Masa czekoladowa: ? szk. cukru ? szk. wody 3 łyżki kakao 3 paczki kruchych ciasteczek (herbatników) cukier waniliowy Utrzeć masło z masłem roślinnym, wsypując po trochu cukier puder. Do puszystej masy dodać sok cytrynowy i wiórki kokosowe. Wymieszać i odstawić do lodówki. W maszynce do mięsa zemleć ciastka, dodać cukier wymieszany z kakao oraz cukier waniliowy. Wlać trochę wody (ciasto powinno pozostać dosyć gęste), wymieszać. Następnie na pergaminie uformować z ciasta kwadrat lub prostokąt i rozsmarować na nim masę kokosową. Zwinąć w rulon i wstawić do lodówki. Do jedzenia nadaje się, gdy stwardnieje. Wawelskie Ciasto: 30 dag mąki 30 dag margaryny 10 dag cukru pudru 4 jajka 3 łyżki śmietany 1 łyżka proszku do pieczenia cukier waniliowy ? słoika dżemu 25 dag bakalii (orzechy, migdały, rodzynki) Krem: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej ? l mleka 1 masło sok z 1 cytryny skórka otarta z połowy cytryny Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść dość luźne ciasto. Rozłożyć je równomiernie na dwóch identycznych blachach, posmarować warstwą dżemu, a na wierzchu ułożyć pianę ubitą z białek i 2 łyżek cukru. Posypać placki posiekanymi bakaliami. Piec 15 min. Pozostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać ze szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka wymieszane z mąką i gotować do zgęstnienia. Masło utrzeć na pianę i porcjami dodawać ostudzony budyń. Do ostudzonego kremu dodać sok i skórkę z cytryny. Przełożyć placki kremem, układając je tak, by bakalie znalazły się na spodzie i na wierzchu ciasta. Keksowy wieniec (bożonarodzeniowy) 17 dag margaryny 1 szk. cukru cukier waniliowy 2 jajka ? kg serka naturalnego Toska lub Campina ? kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia sól aromat migdałowy lub rumowy 15 dag owoców kandyzowanych (skórka pomarańczowa i cytrynowa) 10 dag bakalii (rodzynek, mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych) 1/3 kostki masła 5 dag cukru pudru do posypania Margarynę zmiksować, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, jaka i serek. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i aromat migdałowy, wyrobić. Owoce kandyzowane i rodzynki pokroić, dodać orzechy, wymieszać z ciastem. Przełożyć do formy w kształcie wieńca. Piec ok. 1 godz. w temp. 175?C. Ciasto wyjąć, ponakłuwać widelcem, polać stopionym masłem. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Wieniec owinąć w folię, odstawić na 1 ? 2 dni. Dzięki polaniu stopionym masłem ciasto wygląda na bardzo ścisłe a nawet jak zakalec, ale jest przepyszne! Przekładaniec cytrynowy Ciasto: 2 szk. mąki pszennej 6 jajek 1 szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Masa: 1 szk. cukru 10 dag masła 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny 2 szk. wody Lukier: sok z ? cytryny ? szk. cukru pudru 5 dag wiórków kokosowy. Ciasto: białka ubić ? pod koniec dodać cukier, następnie dodawać po 1 żółtku oraz po łyżce wody. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać drewnianą łyżką. Piec w tortownicy ok. 40 min. Upieczony i przestudzony biszkopt przekroić na 2 krążki. Masa: jajka utrzeć z cukrem, rozprowadzić wodą, dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, masło. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Gotową masę rozprowadzić na krążku biszkoptu i przykryć drugim krążkiem. Lukier: z cukru i soku cytrynowego utrzeć lukier, polać ciasto, wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi. Ciasto kompotowo ? budyniowe 5 jajek 1 szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szk. maki 1 margaryna (roztopiona) Masa: 1 l kompotu wiśniowego 2 budynie jasne polewa czekoladowa Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Upiec 2 ciasta lub jedno i przekroić po wystygnięciu. Budynie ugotować na kompocie, zamiast mleka. Na jedno ciasto wylać gorącą masą i przykryć drugim. Wierzch polać polewą czekoladową. Marczello Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szk. cukru 2 łyżki kakao 1 ? szk. mąki 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 batony ?Pawełki? z ciemnym nadzieniem ? czekolady mlecznej ? szk. mleka 1 szk. cukru 1 ? masła 1 kieliszek spirytusu 2 żółtka (niekoniecznie) Do nasączenia: 2 ? łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szk. wody cukier Upiec biszkopt. Wystudzony rozciąć na 2 placki. Batony, czekoladę mleczną, mleko i cukier rozpuścić, a następnie ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, po trochu dodawać żółtka i masę czekoladową. Na koniec dodać spirytus. Biszkopt nasączyć kawą. Biszkopty przełożyć kremem, posmarować też wierzch i boki. Posypać czekoladą w wiórkach. Placek orzechowy Ciasto: 22 dag mąki pszennej 21 dag cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 2 op. ?Śnieżki? 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 35x25cm i piec przez 30 ? 35 min. w temp. 175?C. Galaretki rozpuścić osobno w 150 ml wrzącej wody, ostudzić. Jedną ?Śnieżkę? ubić w 200 ml zimnej wody. Dodawać po łyżce tężejącej galaretki cytrynowej i ubijać. W ten sam sposób ubijać drugą ?Śnieżkę? z galaretką wiśniową. Ostudzone ciasto przekroić na 3 części i przełożyć pianką wiśniową i cytrynową. Polać polewą i udekorować. Do pianki można dodać pokrojoną galaretkę lub owoce! Złociste ciasteczka 50 dag mąki ziemniaczanej 50 dag sera białego 50 dag masła (margaryny) 8 jabłek ? szk. cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Ser biały zemleć. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Jabłka obrać, pokroić na cząstki. Na stolnicy rozsypać mąkę, przełożyć zmielony ser, ogrzane masło i zagnieść składniki. Ciasto ma być trochę twardsze niż to na makaron. Ciasto rozwałkować na 1 cm i szklanką wykrawać kółka. Na każdy krążek kłaść kawałek jabłka, ciasto zacisnąć w rogach. Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć na niej ciasteczka. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Placek z wiśniami Ciasto: 15 dag masła 10 dag cukru 10 dag orzechów włoskich 2 żółtka 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia 22 dag mąki skórka z 1 cytryny 50 dag wiśni Nadzienie: 4 jajka 2 białka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Utrzeć żółtka i cukier. Dodać masło, mielone orzechy, skórkę z cytryny i mąkę. Ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć na wierzchu wydrylowane wiśnie i polać nadzieniem przygotowanym w następujący sposób: 4 żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, pianę ubitą z 6 białek. Piec w piekarniku na złoty kolor (60 min. w 125?C). Pączki 10 dag drożdży 2 ? 2 ? kg mąki aromat zapachowy (rumowy i arakowy lub pomarańczowy i cytrynowy) 1 kostka margaryny 1 l mleka ? kg cukry 10 ? 15 żółtek szczypta soli 1 kieliszek spirytusu (niekoniecznie) Z drożdży przygotować zaczyn. Żółtka utrzeć do białości. Margarynę i cukier rozpuścić w litrze mleka. Mąkę wsypać do miski, wymieszać łyżką z żółtkami i gorącym (nie gotującym) mlekiem. Następnie wlać drożdże. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Palcami zanurzonymi w mące nabierać małe porcje ciasta z miski i kształtować na ręku małe krążki. Na środek każdego nakładaś łyżeczką marmoladę lub inne nadzienie. Zlepić dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na posypaną mąką deseczkę, przykryć ściereczką. Podgrzać tłuszcz do smażenia pączków. Wyrośnięte pączki kolejno ostrożnie brać na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Aby nie były zbyt ciemne, trzeba włożyć kilka plasterków surowego ziemniaka i zmieniać je z każdą porcją pączków. Przykryć pokrywką i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać). Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić widelcem (szpikulcem) do góry i dosmażyć bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąć na bibułkę do osączania. Obtoczyć w cukrze krysztale lub cukrze pudrze. Placek drożdżowy ze śliwkami 3 ? szk. mąki 2/3 szk. cukru 15 dag masła 5 dag drożdży 1 szk. mleka 5 żółtek ? łyżeczki soli cukier waniliowy śliwki Kruszonka: 1 ? szk. mąki 12 dag margaryny 15 dag cukru Ciasto: sporządzić rozczyn z mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, solą i wanilią do białości. Wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej mąki, dodać utarte żółtka. Połączyć wszystkie składniki, aż zaczną odchodzić od ręki, a następnie dodać roztopione gorące masło. Wyrabiać ciasto, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Nakryte ściereczką pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, wyłożyć do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, rozłożyć gęsto odpestkowane, przepołowione śliwki (skórką do ciasta). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika posypać kruszonką. Piec w temp. 175?C. Przed końcem pieczenia można posypać grubym cukrem. Strucla drezdeńska Porcja na 4 strucle 1 kg mąki 2 jajka 2 żółtka 15 dag cukru 10 dag drożdży trochę mleka 30 dag masła szczypta soli 80 dag rodzynek 20 dag rozkruszonych słodkich migdałów owoce, np. brzoskwinie z puszki Z podanych składników przygotować elastyczne ciasto drożdżowe i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ostrożnie ?wcisnąć? w ciasto migdały oraz opłukane rodzynki i ponownie odstawić. Owoce osączyć, pokroić w kostkę. Gdy ciasto podrośnie, zarobić je, rozwałkować. Ułożyć na nim owoce, uformować struclę (zwinąć w rulon). Pozostawić na 10 min., aż ciasto nieco podrośnie. Przygotować 4 foremki o wymiarach 12x40cm, przełożyć strucle. Włożyć je do piekarnika nagrzanego do temp. 175?C i piec przez ok. 60 min. Zaraz po wyjęciu z piekarnika strucle posmarować stopionym masłem, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skondensowanymi skórkami. Piernik 1 szk. miodu 1 1/2 szk. cukru cukier waniliowy 1 szk. śmietany 3/4 k. masła 6-8 jajek 4 szk. mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól bakalie przyprawa piernikowa 1 łyżka kawy Inka lub Neski 1 łyżka kakao Masło rozpuścić, dodać do tego miód i cukier. Po przestudzeniu dodać żółtka, śmietanę, mąkę, sodę z proszkiem rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody, sól, przyprawę, kawę, pianę z białek. Można dodać cynamon i goździki. Wymieszać. Piec ok. 1 godz. w 180 st. C. Upiec ok. tydzień przed podaniem, zawinąć w folię aluminiową. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.