justhi Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Sernik z kremem (uwielbiam go) Ciasto: 30 dag mąki 3 żółtka ½ szk. cukru pudru 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg twarogu 25 dag margaryny 40 dag cukru 10 jajek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej olejek cytrynowy Krem: ½ l mleka 1 cukier waniliowy 1½ szk. cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 25 dag masła Ciasto: posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, na końcu dodać żółtka, wyrobić krótko ciasto i upiec 2 cienkie placki. Masa serowa: Ser zmielić 2x. Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, olejek. Wszystko dobrze połączyć, na końcu dodać ubitą pianę z 10 białek i delikatnie wymieszać. Upiec sernik. Krem: Zagotować mleko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać mąki rozrobione w małej ilości mleka, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ostudzić. Połączyć ze zmiksowanym tłuszczem. Kolejność warstw: 1. placek 2. powidła śliwkowe 3. ½ kremu 4. sernik 5. ½ kremu 6. powidła śliwkowe 7. placek 8. polewa czekoladowa. Ciasto budyniowo - serowe Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 żółtko ½ szk. cukru 1½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki miękkiej margaryny Masa budyniowa: 1 l mleka 3 budynie czekoladowe Masa serowa: ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 4 małe serki waniliowe 3 jajka 1 białko 1 budyń śmietankowy Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę. Ugotować budynie i gorące wyłożyć na surowe ciasto, zostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając na przemian dodawać serki i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy. Połączyć z ubitą na sztywno pianą z 4 białek. Położyć na zimny budyń. Piec 40 min. w temp. 180°C. Sernik Ciasto: 2 żółtka 2 szk. mąki ¼ margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia ½ szk. cukru 2 łyżki gęstej śmietany kakao rodzynki Masa serowa: 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki oleju 50 – 70 dag sera (zmielonego) 4 żółtka ½ szk. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy ½ l mleka Masa kokosowa: 6 białek 4 łyżki cukru 1 op. wiórków kokosowych Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając trochę kakao. Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości, dodać ser, śmietanę i olej. Wlać mleko i wsypać budyń. Wszystko razem wymieszać. Masę serową wlać na ciasto i piec ok. 40 min. (175°C). Po upieczeniu posypać rodzynkami. Z białek ubić sztywną pianę z cukrem i nałożyć na wierzch, posypać gęsto wiórkami kokosowymi i włożyć do piekarnika na 20 min. (125°C). Upiec na złoty kolor. Izaura Ciasto: 1 ½ szk. mąki 1 szk. cukru 3 łyżki kakao 1 margaryna 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody Masa serowa: 50 – 70 dag sera 4 jajka 1 szk. cukru ½ margaryny wiórki kokosowe Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać ½ szk. masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy. Zemleć ser, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na surowe ciasto. Piec 60 min. w temp. 175°C. Polać podgrzaną odlaną masą i posypać wiórkami. Sernik z owocami 3 szk. mąki 1 margaryna 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek (białka ubić z ¾ szk. cukru – jako jedna z warstw) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: ½ kg sera 1 jajko ½ szk. cukru 1 budyń śmietankowy ½ margaryny 1 puszka brzoskwiń (truskawek) Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do zamrażarki, drugą wyłożyć blachę. Kolejność warstw: Ciasto Masa serowa Brzoskwinie Piana z białek Ciasto starte na tarce Piec 90 min. w temp. 125ºC. Sernik kokosowy Ciasto: 20 dag mąki 7½ dag cukru 6½ dag masła 1 jajko 1 łyżka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 30 dag cukru pudru 6 żółtek 2 budynie waniliowe ½ l mleka 4 łyżki oleju Masa kokosowa: 6 białek 6 łyżek cukru 1 łyżka mąki 20 dag wiórków kokosowych Składniki na ciasto posiekać nożem na jednolitą masę. Cukier puder utrzeć z żółtkami i olejem, dodając po 1 łyżce zmielonego sera. Wlać budyń rozpuszczony w mleku, ucierać. Blachę wyłożyć ciastem, wierzch posmarować masą serową i kokosową (białka ubić z cukrem i mąką, dodać wiórki kokosowe, wymieszać). Piec 1,5 godz. w temp. 125°C. Sernik z brzoskwiniami Ciasto: 2 szk. mąki 2 łyżki cukru ¾ k. margaryny 3 łyżki śmietany 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: ½ kg sera 4 jajka ½ szk. oleju 2 budynie śmietankowe 2 szk. mleka 2 szk. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej brzoskwinie z puszki Zagnieść dokładnie ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim uprzednio przygotowaną blachę. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z 1 szk. cukru, dodać olej, potem wsypać budynie, dodać zmielony ser i ucierać na jednolitą masę. Na końcu dodać 2 szk. mleka. Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę, dodać do masy serowej, lekko wymieszać. Masę serową dokładnie rozprowadzić na cieście, piec 35 min. w temp. 190°C. Białka ubić z 1 szk. cukru i z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, po czym wyłożyć na sernik i ponownie zapiekać w piekarniku 30 min. w temp. 125°C. Sernik wykwintny Ciasto: ½ szk. mąki 1 żółtko 3 łyżki masła 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg twarogu 2 duże ugotowane ziemniaki 2 szk. cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag margaryny 10 jajek 1 białko cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek cytrynowy lub rumowy 10 – 15 dag rodzynek Polewa: 1/3 kostki margaryny 1 kopiasta łyżka kakao 4 łyżki cukru 1 łyżka wody Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko podpiec. Twaróg z ziemniakami dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Żółtka i 3 białka ubić na parze dodając szk. cukru i cukier waniliowy, wystudzić ciągle ubijając (masa powinna być gęsta i kremowa). Margarynę dokładnie utrzeć, dodać masę z jajek, twaróg i ciągle ucierając wsypać mąkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i olejek zapachowy. Białka z resztą cukru ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać dodając sparzone rodzynki. Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 50 – 60 min. Gdy wierzch sernika za bardo się zrumieni, przykryć papierem. Na spód sernika można wykorzystać herbatniki. Wierzch sernika można polać polewą. Składniki należy połączyć i podgrzać. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć, polać nią szybko sernik. Sernik Ciasto: 3 szk. mąki 1 szk. cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera 6 jajek 3 białka 1 szk. cukru 1 łyżka kaszy manny bakalie 15 dag masła cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić 90min. w zamrażarce. Masło ucierać w makutrze, dodając cukier, żółtka i ser. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną. Dodać bakalie i wanilię. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na 2 części. Pierwszą zatrzeć na tarce na spód wysmarowanej blachy, nałożyć ser i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok. 1 godz. Sernik truskawkowy Ciasto: 1½ szk. mąki ½ k. margaryny 2 łyżki cukru 2 żółtka 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg twarogu 1 k. masła 2 jajka 1 szk. cukru pudru 2 budynie śmietankowe truskawki margaryna i orzechy do blachy Biały lukier: 1 szk. grubego cukru nieco mniej niż 1/3 szk. zimnej wody zapach migdałowy lub rumowy sok z cytryny Truskawki opłukać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Następnie rozwałkować. Blachę na ciasto wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać równomiernie rozdrobnionymi orzechami. Ser zemleć, dodać pozostałe składniki na masę, wymieszać, potem wyłożyć na ciasto. Na górę masy położyć truskawki. Sernik piec ok. 1godz. Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, mieszając. Po kilku minutach robimy próbę: kroplę syropu upuszczamy na zimny talerzyk. Jeżeli masa skrzepnie i jest plastyczna, do rondla wlewamy kilka kropel zapachu i odrobinę soku z cytryny (tyle, by tylko przełamać słodycz). Rondel wstawiamy do garnka z zimną wodą i drewnianą łyżką ucieramy lukier. Uwaga! Bardzo szybko krzepnie, dlatego można go ponownie rozpuścić. Pokrywamy nim jeszcze gorący sernik. Lukier jest wtedy bardzo ozdobny i apetycznie kruchy. Ten rodzaj lukru nadaje się również do pączków i babek. Serowy przekładaniec I. Warstwa – ciasto 3 szk. mąki 1 margaryna 3 łyżki cukru 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao II. Warstwa – masa serowa ½ kg sera – zmielonego 1 jajko budyń śmietankowy ½ szk. cukru pudru ½ k. masła – rozpuszczonego III. Warstwa – owocowa puszka brzoskwiń IV. Warstwa – masa makowa 1 szk. cukru pudru 1 szk. maku 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, resztę przez 30 min. oziębić w lodówce, po czym rozwałkować na blachę. Składniki na masę serową połączyć, rozsmarować na cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry, ułożyć na masie serowej. Białka ubić, dodać cukier. Gdy będą ubite na sztywno, wymieszać z pozostałymi składnikami warstwy IV. Przygotowaną masę rozłożyć na brzoskwiniach. Wyjąć ciasto z zamrażalnika, pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym posypać wierzch przekładańca. Piec w temp. 170 – 180ºC przez ok. 60 min. Po upieczeniu i przestudzeniu placek posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Sernik warszawski Ciasto: 50 dag mąki 25 dag margaryny lub masła 25 dag cukru 4 żółtka 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1½ szk. cukru pudru 20 dag masła 4 żółtka 8 białek 4 łyżki mąki ziemniaczanej rodzynki usmażona skórka z pomarańczy Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, znowu zagnieść i obie części wstawić na 2 godz. do zamrażarki. Zemleć twaróg. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku, po łyżce twarogu i mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową i pianą z białek. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką zetrzeć na tarce po pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylać masę serową, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić sernik do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia. Sernik (hit mojego dzieciństwa) Ciasto: 3 jajka 1 szk. mąki pszennej ½ szk. mąki ziemniaczanej ½ szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki margaryny Masa serowa: 1 ½ kg sera 1 ½ szk. cukru 10 jajek olejek pomarańczowy 1 budyń śmietankowy 3 – 4 ugotowane kartofle 1 masło 1 łyżeczka proszku do pieczenia Utrzeć ciasto. Wyłożyć na blachę. Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera i ziemniaków. Dobrze utrzeć z masłem i proszkiem budyniowym. Na końcu dodać ubite białka i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. Wyłożyć na ciasto. Piec ok. 1godz. Masa serowa musi być zrobiona tuż przed wyłożeniem na ciasto. Sernik z wiśniami Ciasto: 2 szk. mąki 1 masło ½ szk. cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 – 3 łyżki gęstej śmietany cukier waniliowy 5 –6 biszkoptów Masa serowa: 8 jajek ½ kostki masła 1 szk. cukru 80 dag zmielonego sera 3 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu śmietankowego Masa wiśniowa: ½ kg wiśni bez pestek ½ szk. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: mąkę, proszek i cukier posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na godz. do lodówki. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z serem, mąką i aromatem. Białka ubić, pianę wymieszać z masą. Masa wiśniowa: wiśnie zalać 1 ½ szk. wody, wsypać cukier, zagotować. Odcedzić, płyn podgrzać, wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 szk. wody. Mieszając podgrzać, kisiel wymieszać z wiśniami. Sernik: tortownicę natłuścić. Ciastem wylepić jej dno i boki. Posypać startymi biszkoptami, nałożyć ciepłą masę wiśniową, potem serową. Piec 15 min. w temp. 175ºC, potem 35 min. w temp. 150ºC i wreszcie 20 min. w wyłączonym piekarniku. Po upieczeniu boki sernika można posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi. Sernik z rosą Ciasto kruche: 30 dag mąki 10 dag margaryny 1 czubata łyżka smalcu 2 żółtka 1 jako 10 dag cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 4 żółtka 2 jajka 1 szk. cukru 2 ½ szk. mleka 2 budynie śmietankowe ½ szk. oleju sok z 1 cytryny Rosa: 6 białek 1 szk. cukru Ciasto: jajka utrzeć z cukrem i dodać pozostałe składniki. Gotowym ciastem wylepić dno i boki blachy. Na ciasto można wyłożyć owoce, np. wiśnie drylowane i jagody. Masa: rozetrzeć jajka z cukrem, dodać zmielony ser, mleko i pozostałe składniki (masa jest bardzo rzadka). Ser wylać na ciasto (surowe). Piec ok. 45min. w temp. 175ºC. Rosa: ubić białka z cukrem. Wyłożyć na gorący ser i piec jeszcze 10 – 15 min. w temp. 125ºC. Po upieczeniu powinny wyjść na wierzch krople rosy, choć nie zawsze to się udaje. Cytuj
andy8 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Justhi czy przepisy są wypróbowane,przydałoby się kilka zdjęć na taką ilość przepisów. :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zainteresował mnie ten pierwszy SERNIK Z KREMEM,ale napisz proszę w jakiej temperaturze piec ciasto i sernik :grin: Pozdrawiam :grin: Cytuj
justhi Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Tak, to są przepisy, które wypróbowałam i te, które mi smakowały. Tych niebardzo nawet nie spisywałam. Przykro mi, nie mam aparatu, więc nie mogę wstawić tu jakichkolwiek zdjęć... Do niektórych mam zdjęcia z gazet w zeszytach, ale nie mam skanera... :grin: Dorunia, jak weźmiesz się za ten sernik, pamiętaj, że robi się go długo. Ja jak pracuję, to potrzebuję 2 dni. Za to efekt końcowy rekompensuje poświęcony czas. Zapewniam. I ciasto i ser piekę w tej samej temperaturze. W poprzednim piekarniku było to 175st.C, w obecnym 200st.C. Jeszcze mała uwaga: to są kruche placki i jak będziesz kładła drugi placek to musisz się nastawić, że jest tak kruche, że pobawisz się w puzzle :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Dziękuję Justhi za szybką odpowiedź...dwa dni to długo,ale jak będę robiła go razem z mężem to damy radę w jeden dzień...zdjęcia to dodadzą te osoby co postanowią zrobić te ciasta. Pozdrawiam :grin: Cytuj
justhi Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Dorunia, w tym serniku chodzi o czas, który potrzba na zrobienie ciasta, sera, kremu i upieczenie 2 placków i sera, a potem wystudzenie tego wszystkiego. Jak robię go w wolnym dniu, to mi starcza ten dzień. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.