justhi Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Tort czekoladowo - bakaliowy Biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka octu Krem: 1 ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szk. cukru op. galaretki owocowej 5 dag rodzynków 5 dag migdałów 5 dag orzechów kieliszek wódki Polewa: 5 dag kakao 3 łyżki mleka 15 dag cukru pudru łyżka masła Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i po łyżce mąki, cały czas mieszając. Na koniec wlać ocet, wymieszać. Upiec biszkopt w średniej tortownicy w temp. 180ºC. Wystudzić i przekroić na 3 krążki. Krem: Mleko, cukier, kakao i ¼ kostki masła zagotować ieszając, następnie ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe masło utrzeć na puch, dodawać żółtka i po łyżce masy kakaowej. Nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną, ale płynną galaretkę i wódkę. Rodzynki sparzyć i osączyć, obrane migdały i orzechy posiekać, wymieszać z kremem. Krążki biszkoptu przełożyć masą. Polewa: Składniki polewy podgrzać w rondelku mieszając. Oblać tort polewą i dowolnie udekorować. Torcik serowy Ciasto: ½ kostki margaryny płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 10 dag mąki ½ szk. cukru pudru 6 dag wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg tłustego białego sera kostka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 30 dag cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy aromat migdałowy lub pomarańczowy 3 łyżki wiórków kokosowych Dekoracja: 12 kulek „Rafaello” (niekoniecznie) torebka Śmietan-fixu ½ szk. kremówki 5 dag wiórków kokosowych Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do utartych żółtek, cały czas miksując. Masę wymieszać z wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Masa serowa: ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (czubatą łyżkę odłożyć) oraz waniliowym do białości. Dodać miękkie masło. Miksować, aż masa będzie puszysta. Do żółtek stopniowo dodawać ser, cały czas ucierać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, kilka kropel aromatu i wiórki. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno z pozostałą łyżką cukru. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą średniej tortownicy. Na cieście rozłożyć masę serową. Piec 30 – 40 min. w temp. 175ºC. Dekoracja: zimną kremówkę ubić ze Śmietan-fixem. Wsypać 2 – 3 łyżki wiórków, wymieszać. Kokosowym kremem pokryć wierzch i boki tortu. Całość oprószyć pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować kulkami „Rafaello”. Tort orzechowy jasny Ciasto biszkoptowe: 1 ½ szk. maki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 9 jajek ¾ szk. cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 kostki masła 3 jajka ¾ szk. cukru płaska łyżka drobno zmielonej kawy 30 dag drobno zmielonych orzechów włoskich płaska łyżeczka kakao 3 łyżki spirytusu Poncz: 1 łyżka spirytusu 2 płaskie łyżki cukru ½ szk. zimnej przegotowanej wody Do dekoracji: starta czekolada lub posiekane orzechy włoskie wiórki kokosowe Przygotować ciasto. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie, mieszając, powoli dodać żółtka i 5 łyżek letniej wody. Wymieszać masę ze stopniowo wsypywaną przesianą mąką, wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 33 cm. Piec 45 min. w temp. 200ºC. Masło przeznaczone na krem utrzeć na puch. Całe jajka (uprzednio sparzone wrzątkiem) ubić z cukrem na parze, po czym wystudzić i dodawać po łyżce do masła, cały czas ucierając. Następnie, mieszając, wsypać kakao, kawę i orzechy, a na końcu – wlać spirytus. Wystudzone ciasto pokroić na 3 blaty, nasączyć ponczem przygotowanym z podanych składników, przełożyć kremem, posmarować wierzch i boki, schłodzić. Udekorować tort orzechami lub startą czekoladą, a boki posypać wiórkami kokosowymi. Rafaello Biszkopt: 6 jajek 20 dag cukru po 7 – 8 dag mąki pszennej i mąki ziemniaczanej Krem: 2 szk. kremówki 2 łyżeczki startej białej czekolady 2 op. usztywniacza do bitej śmietany 1 szk. adwokata ew. 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 45 min. w 200ºC. Wystudzić biszkopt, przekroić na 3 krążki. Jeden ułożyć na dnie tortownicy, a pozostałe rozkruszyć w misce. W kilku łyżkach śmietanki rozpuścić czekoladę (trzymać kubeczek nad parą lub na maleńkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania się śmietanki), wystudzić i wymieszać z resztą śmietanki. Ubić śmietankę na krem, połączyć z usztywniaczem, wymieszać z adwokatem, pokruszonym biszkoptem i ew. cukrem pudrem. Wyłożyć krem na krążek biszkoptu, uformować z niego półkulę, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki. Torcik Rafaello Biszkopt: 1 szk. mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka octu 1 szk. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 tabliczki białej czekolady 2 torebki „Śnieżki” ½ l śmietany 18% 25 dag wiórków kokosowych płatki migdałowe do posypania Przyrządzamy biszkopt: jajka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, powoli wsypać cukier, dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, wsypać proszek do pieczenia, na koniec wlać ocet. Biszkopt upiec w małej kwadratowej blaszce lub dużej tortownicy. Przygotować masę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, razem podgrzać mieszając. Wystudzić, a gdy masa będzie już chłodna, ubijać wsypując powoli „Śnieżki”. Na koniec dodać świeże wiórki kokosowe. Biszkopt przekroić na pół, w środku rozsmarować połowę masy, resztę położyć równo na wierzch i boki. Tak przygotowany torcik posypać płatkami migdałowymi. Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Justhi skusiłam się na torcik serowy - wyszedł przepyszny :D Piekłam go dwa razy. Pierwszy raz w średniej tortownicy - ale sernik mi wykipiał :-P - późnej zrobiłam go już w dużej tortownicy i upiekł się fajnie - bez żadnych przygód :) (dodam, że przy każdym wypieku korzystałam ze świeżych wiejskich jajek). Dodatkowo zwiększyłam składniki na dekorację, bo ostatnio wystarczyło mi tylko na górę tortu. Ogólnie mówiąc torcik rewelacyjny - jest puszysty i bardzo delikatny w smaku - gorąco polecam na Święta Bożego Narodzenia :D Justhi dziękuję za przepis i pozdrawiam :arrow: :P Torcik na średniej tortownicy i pierwsze podejście :arrow: :) Torcik na dużej tortownicy i drugie podejście ;) Cytuj
viola32 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Dorotko pierwszy torcik ladnie sie prezentuje,ale drugi jest po prostu przesliczny jak z cukierni :P (ale napewno lepszy ,bo wlasnej roboty.Nie przepadam za tortami z cukierni bo sa dla mnie za slodkie.Choc ja uwielbiam slodycze).........pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Dzięki Violu :grin: i masz rację - tort jest zdecydowanie lepszy niż z cukierni i... przynajmniej wiem, co jem jak zrobię sama :P Pozdrawiam :grin: Cytuj
justhi Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Dzięki za miłe słowa. Cieszę się, że Ci, Dorotko, smakował. Pozdrawiam! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Dobrze,ze tu kuknęłam!!! szukam wlaśnie przepisu na mase rafaello . Justhi napisz prosze czy ta masa zawsze ci wychodzi? Boje sie,ze coś pokićkam i mi nie wyjdzie, nigdy jeszcze nie robilam masy rafaello :D Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.