apsik Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 SKłADNIKI 1 MARGARYNA 2 SZKL KWAśNEJ śMIETANY -może być 1 szkl kwaśnego mleka i 1 śmietany 7-8 jaj 4 szkl mąki 3 łyżki powideł lub dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki kakao przyprawa do piernika 1 szkl cukru 2 łyżki miodu 2 czubate łyżeczki sodki Utrzeć margarynę z cukrem ,dodawać żółtka ,póżniej powidła,miód,przyprawę i kakao. Do masy dodać mąkę z sodką na przemian ze śmietaną. Na koniec pianę z białek. Długość pieczenia sprawdzam patyczkiem ,ciasto wyrasta dość duże i wspaniale smakuje przełożone nutellą ze śliwek,na wierzch polewa lub lukier. Cytuj
apsik Opublikowano 7 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Widze,że nikt nie skusił się na mój pierniczek więc na zachętę wstawiam zdjęcia. Naprawdę jest to przepis niezawodny i jest tego pełna blaszka. Ja tym razem nie przekładałam piernika tylko do ciasta dałam odsączone owoce czarnej porzeczki -dzieki temu jest wilgotny i przepięknie pachnie. NAPRAWDę POLECAM..... Cytuj
andy8 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 ś :) liczny wyrośnięty pierniczek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.