grumko Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Spaghetti z sosem z bakłażana SKŁADNIKI: 1 bakłażan ok. 35 dag, 2 łyżeczki soli, 1 puszka 80 dag pomidorów, 10 oliwek, 5 filetów anchois, 2 łyżeczki odsączonych kaparów, 1 duża czerwona papryka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki oliwy, 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii, 1/8 łyżeczka ostrego sosu chili, 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki, 45 dag makaronu spaghetti, tarty parmezan. SPOSÓB WYKONANIA: Obrać bakłażan i pociąć w 2 cm kostkę. Umieścić bakłażana w cedzaku, posypać solą i wymieszać. Pozostawić na godzinę aby odciekł od czasu do czasu potrząsając W międzyczasie pokroić pomidory w puszce. Odstawić. Wypestkować oliwki. Opłukać i wysuszyć filety anchois. Posiekać i wymieszać oliwki, anchois i kapary. Odstawić. Wypłukać bakłażana i dobrze odcedzić. Lekko wycisnąć w czystej ściereczce. Usunąć gniazda nasienne z papryki. Pokroić paprykę i cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać oliwę w rondlu. Obsmażyć bakłażan, paprykę, cebulę przez ok. 5 min. Dodać czosnek i smażyć przez ok. 30 sekund. Wmieszać przygotowane pomidory wraz z sokiem, bazylię i ostry sos chili. Zagotować po czym zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 min. Następnie gotować bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu jeszcze ok. 10 min. Sos powinien zgęstnieć i mieć kremową konsystencję. Dodać oliwki wymieszane z anchois i kaparami i pietruszką. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti. Posypać startym parmezanem. Smacznego!! Cytuj
Klamerka Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Czy to konieczne by tego bakłażana obierać? Myślałam, że skórka jest właśnie największym atutem tego warzywa. A przepis bardzo się mi spodobał! Musi być przepyszny! ;) Cytuj
grumko Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 ja trzymałem się ściśle przepisu, ale jak dodasz bakłazana z skórką to się nic nie stanie. smażony je się przecież ze skórką i jest ok. Cytuj
Gość Magdalena83 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Skórka bakłażana jest pyszna - chrupiąca i fajnie się komponuje z miękkim miąższem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.