grumko Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Zapiekanka z kurczaka z kalafiorem SKŁADNIKI: 1 kalafior podzielony na różyczki, 2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka podzielonego na kawałki, 2 łyżki masła lub margaryny, 1 zielona słodka papryka, 1 cebula, 3 łyżki mąki, 1 i 1/4 szklanki chudego mleka, 1 szklanka startego sera cheddar, pół szklanki rozkruszonych płatków owsianych, 1/4 łyżeczki chili w proszku, sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Kalafiora gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dorzucamy mięso z kurczaka. W garnku rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i paprykę, podsmażamy ciągle mieszając przez 3 minuty. Dodajemy mąkę, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy na ogień i ciągle mieszając gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy tarty ser i doprawiamy do smaku. Powstałym sosem zalewamy kurczaka z kalafiorem. Płatki owsiane mieszamy z chili i posypujemy nimi potrawę. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Podajemy na gorąco z chrupkim pieczywem i sałatką z pomidorów. Smacznego!! Cytuj
Pączeek Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Smacznie wygląda :P Chyba znajdzie się u mnie na obiedzie Cytuj
ela2225 Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Jak zwykle u Ciebie coś pysznego. Dzięki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.