Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapiekanka z kurczaka z kalafiorem

SKŁADNIKI: 1 kalafior podzielony na różyczki, 2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka podzielonego na kawałki, 2 łyżki masła lub margaryny, 1 zielona słodka papryka, 1 cebula, 3 łyżki mąki, 1 i 1/4 szklanki chudego mleka, 1 szklanka startego sera cheddar, pół szklanki rozkruszonych płatków owsianych, 1/4 łyżeczki chili w proszku, sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA: Kalafiora gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dorzucamy mięso z kurczaka. W garnku rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i paprykę, podsmażamy ciągle mieszając przez 3 minuty. Dodajemy mąkę, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy na ogień i ciągle mieszając gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy tarty ser i doprawiamy do smaku. Powstałym sosem zalewamy kurczaka z kalafiorem. Płatki owsiane mieszamy z chili i posypujemy nimi potrawę. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Podajemy na gorąco z chrupkim pieczywem i sałatką z pomidorów.

post-5244-1188807062_thumb.jpg

Smacznego!!

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.