Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spagetii a'la carbonara 1 opakowanie makaronu spagetti 150 gram bekonu (zależy od upodobań) 3 łyżki oliwy do smażenia 2 jajka 25 gram sera żółtego 2 łyżki gęstej śmietany 2 szczypty pieprzu 2 łyżki wermutu 2 łyżeczki soli Bekon smażymy na oliwie na złoty kolor. Rozbijamy jajka i dodajemy do nich starty żółty ser oraz śmietanę. Całość przyprawiamy pieprzem. Podczas smażenia bekonu dodajemy wermut. Ugotować makaron, odlać (odłożyć jedną szklankę wody w której gotował się makaron), wrzucić na patelnie i wymieszać razem z bekonem. Makaron zalać sosem jajecznym, energicznie mieszając. Patelnię po chwili zdjąć z ognia (jajka muszą się tylko podgrzać a nie ściąć). Rozrzedzić sos odrobiną wody z gotowania makaronu. Podawać! Smacznego!

Opublikowano

Ja robie bez wermutu jak pracowalam w pizzerii to troche inaczej sie robilo a robil to Wloch i bekon podsamaza sie na maselku,i cala smietanke slodka i ze dwie garci sera zoltego (tak na oko) bo jak da sie za duzo to bedzie za geste.Taka jest moja opinia.Pozdrawiam. ;) .

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Kusiolku spagethii jest pyszne wystarczy tylko smietanka,boczek i ser i na gotowe juz danie posypac pieprzem nie dawaj soli poniewaz boczek wedzony sam w sobie jest slony.Ja osobiscie dodaje jeszcze czosnek.Polecam. ;) .

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Kurcze... smaka sobie narobiłam a jeszcze nie mogę zrobić tego spagetti bo mojego faceta nie ma w domu :/ a tak dla siebie samej robić- nie lubie sama jeść ;)

Opublikowano

Spagethii ala carbonara jest chyba najlepsze na świecie według mnie bo ja uwielbiam ten smak. Podzielę się z Wami jak się robi takie spagethii we Włoszech, tam daje się tak: - podsmażony boczek - 2 żółtka wymieszane ze serem parmidżano a u nas z parmezanem to to samo - jak się ugotuje dodaje się boczek i te żółtka trzeba to wymieszać dokładnie i jeszcze starty ser na wierzch. Pycha spróbujcie.

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.