Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Spagetii a'la carbonara 1 opakowanie makaronu spagetti 150 gram bekonu (zależy od upodobań) 3 łyżki oliwy do smażenia 2 jajka 25 gram sera żółtego 2 łyżki gęstej śmietany 2 szczypty pieprzu 2 łyżki wermutu 2 łyżeczki soli Bekon smażymy na oliwie na złoty kolor. Rozbijamy jajka i dodajemy do nich starty żółty ser oraz śmietanę. Całość przyprawiamy pieprzem. Podczas smażenia bekonu dodajemy wermut. Ugotować makaron, odlać (odłożyć jedną szklankę wody w której gotował się makaron), wrzucić na patelnie i wymieszać razem z bekonem. Makaron zalać sosem jajecznym, energicznie mieszając. Patelnię po chwili zdjąć z ognia (jajka muszą się tylko podgrzać a nie ściąć). Rozrzedzić sos odrobiną wody z gotowania makaronu. Podawać! Smacznego! Cytuj
Jolanta Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Ja robie bez wermutu jak pracowalam w pizzerii to troche inaczej sie robilo a robil to Wloch i bekon podsamaza sie na maselku,i cala smietanke slodka i ze dwie garci sera zoltego (tak na oko) bo jak da sie za duzo to bedzie za geste.Taka jest moja opinia.Pozdrawiam. ;) . [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Ja ten przepis spisałam z programu Nigella... coś tam ;) Sera nie jest dużo bo tylko 2,5 dag... Zrobię to zobaczę jak to smakuje :D Cytuj
Jolanta Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Kusiolku spagethii jest pyszne wystarczy tylko smietanka,boczek i ser i na gotowe juz danie posypac pieprzem nie dawaj soli poniewaz boczek wedzony sam w sobie jest slony.Ja osobiscie dodaje jeszcze czosnek.Polecam. ;) . [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Kurcze... smaka sobie narobiłam a jeszcze nie mogę zrobić tego spagetti bo mojego faceta nie ma w domu :/ a tak dla siebie samej robić- nie lubie sama jeść ;) Cytuj
Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Zrobiłam ;) w smaku dobre ale wyszło mi trochę za "ciężkie" powinnam dodać trochę więcej wody by rozrzedzić sos. Cytuj
DeLarge Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 zamiast śmietany teraz polecam serek Mascarpone Cytuj
Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Jak kupię ten serek to na pewno zrobię... a tak poza tym- wermut dodaje takiego ciekawego smaku! ;) Cytuj
iwona30 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Spagethii ala carbonara jest chyba najlepsze na świecie według mnie bo ja uwielbiam ten smak. Podzielę się z Wami jak się robi takie spagethii we Włoszech, tam daje się tak: - podsmażony boczek - 2 żółtka wymieszane ze serem parmidżano a u nas z parmezanem to to samo - jak się ugotuje dodaje się boczek i te żółtka trzeba to wymieszać dokładnie i jeszcze starty ser na wierzch. Pycha spróbujcie. Cytuj
DeLarge Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 dokładnie, parmigiano to włoska nazwa na ser produkowany w Parmie i okolicach a spolszczona nazwa tego sera to parmezan Cytuj
Stokrotka Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Zaraz będę jadła to spaghetti :mrgreen: niech tylko wróci mój Mąż i... mniam, już się nie mogę doczekać. Dziękuje za pyszny przepis Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.