iwona30 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Może ktoś zna dobre przepisy na żurawinę bo dostałam od sąsiadki i coś bym zrobiła dobrego. Cytuj
basga Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Znalazłam coś takiego , i takiego sama nigdy nie robiłam nic z tych owoców ,choć na targu jest ich sporo ;) Cytuj
justhi Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Iwonko u mnie robi się z tego marmoladę: przekręcić owoce przez maszynkę do mięsa, smażyć i dać cukru w proporcji 1:1. Jeśli to są świeże owoce, to można je troszkę przemrozić w zamrażarce przed robieniem. Nie robimy z nich żurawiny do mięsa, więc się nie znam. Cytuj
iwona30 Opublikowano 4 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Dzięki dziewczyny za radę. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Mój stary przepis. 1 kg żurawin 60 dag cukru żurawiny umyć i przebrać, 1/3 część mniej wyrośniętych przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać cukier i zagotować syrop. Do syropu dodać pozostałe owoce i gotować aż owoce staną się szkliste i będą opadać na dno naczynia, a syrop będzie wykazywał krzepliwość. Nakładać gorący do słoików i uszczelniać. Jezeli chcesz mieć dżem do drobiu, mięsa albo wędlin to dodaj mniej cukru aniżeli w przepisie. Cytuj
mac51 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 A może coś takiego ;) borówki ,żurawiny Cytuj
monika_35 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Na pewno coś znajdziesz. Ja nie robiłam jeszcze. Zawsze kupuję w słoiczku. Są pyszne zwłaszcza do różnych mięs. Można zrobić np. taki sosik: 8 łyżek żurawiny (tzn już takiej przetworzonej) 2 łyżki chrzanu 1 łyżka majonezu Rewelacja! Cytuj
monika_35 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Gdzieś mi ta żurawina utkwila w pamięci i znalazłam ostatnio ciekawy przepis na sałatkę. Może ktoś będzie chętny, więc zamieszczam. Brzmi calkiem smakowicie i zdrowo. A do tego np panierowany camembert i czerwone winko? Sałatka z żurawiną kilka listków sałaty porwanej kilka liści szpinaku garść orzechów włoskich feta pokrojona w kostkę garść żurawiny natka pietruszki 1 łyżka oleju z orzechów wloskich pieprz Cytuj
minia51 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 znalazłam takie przepisy na ulotce jak kupowałam żurawinę w słoiku: Chrzan z żurawiną 2części tartego chrzan1część przecieru z żurawin(słodzonego) 1 łyżeczka soku z cytrynyCałośc dobrze wymieszać i zamknąć w słoiku Przysmak z żurawin i pomarańczy szklanki żurawin 1pomarańcza 7/8szklanki cukru Pociąć w maszynce żurawiny i pomarańczę, dodać cukier wymieszać. pozostawić na kilka godzin przed spożyciem Dżem z żurawin i dyni 75dkg żurawin 75dkg dyni 75dkg cukru Żurawiny lekko rozgnieść, tylko część owoców zmiażdżyć. Dodać cukier i mieszającogrzewać do wrzenia. Obraną dynię zetrzeć na grubej tarce i dodać do podgotowanych żurawin, gotować razem aż dżem będzie odpowiednio gęsty a dynia szklista.Gorący dżem zamknąć w słoikach Cytuj
minia51 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Galaretka żurawinowa 4 szklanki żurawin 1 i 1/2 szklanki wody 2 szklanki cukru Żurawiny gotować z wodą pod przykryciem przez 15 minut, aż zmiękną(uwaga; mogą wykipieć) Następnie przetrzeć masę przez sito, dodać cukier z zagotować (3 minuty), umieścić w słoiku i szczelnie zamknąć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.