Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podzielę się z wami przepisem, który dostałam od mojej kuzynki. Jeszcze osobiscie nie piekłam, bo nie było okazji. Może go znacie? 1 szklanka maki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia wszystkie składniki wymieszać i podzielić na dwie części ok 1kg jabłek, obrać i zetrzeć na grubej tarce Okrągłą tortownicę ok 25cm wyłozyć pergaminem, na to wysypac połowe porcji ciasta. na to potarkowane jabłka mozna posypać cynamonem na to druga porcja ciasta na całość starkowac kostkę masła Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50min w temp. 175s

Opublikowano

Piekłam to ciasto. Wydaje mi się ,ze nawet z tego forum - tylko teraz nie mogę znaleźć bo nie pamiętam nazwy - chyba, że mi sie wydaje. Mnie smakowało, bo uwielbiam szarlotki, polecam - szybkie i jak pachnie , mniam

Opublikowano

Ja kiedyś też takie robiłam ale mnie nie odpowiada taki typ ciasta dlatego już go nie robię.Tzn sprostuję -zrobiłam tylko raz :grin:

Opublikowano

Robiłam podobne ciasto z tą różnicą, że sypkie składniki dzieliłam na trzy części. Nam ten rodzaj szarlotki bardzo smakuje - często ją robię ;)

Niuniaczku, być może korzystałaś właśnie z tego przepisu :grin:

Opublikowano

Dorotko, tak właśnie z tego przepisu korzystałam. Dziękuję za znalezienie. Robiłam ją w lipcu z papierówek. Zuzuiorku, wszystko razem swietnie sie trzyma. Mnie smakowało, przepraszam nam - ciasto zniknęło błyskawicznie. Składniki łączą sie razem i wygląda jak zwykłe ciasto. A ten zapach. Nie próbowałam z innych jabłek jak papierówka, ale myśle, że nie bedzie duzej róznicy. Dzięki że przypomniałaś ten przepisik - zrobię go znowu.

Opublikowano

J robiłam też tak samo jak Dorota,czyli składniki sypkie mieszałam i dzieliłam na 3 równe części i potem robiłam z nich warstwy i na końcu ucierałam zamrożoną margarynę na wierzch.Bardzo smaczne i szybkie ciasto :grin:

Opublikowano

Na zimno też można ją jeść, posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem, a do jabłek można dodać cynamon lub rodzynki - pychotka :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.