zuziorek Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Podzielę się z wami przepisem, który dostałam od mojej kuzynki. Jeszcze osobiscie nie piekłam, bo nie było okazji. Może go znacie? 1 szklanka maki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia wszystkie składniki wymieszać i podzielić na dwie części ok 1kg jabłek, obrać i zetrzeć na grubej tarce Okrągłą tortownicę ok 25cm wyłozyć pergaminem, na to wysypac połowe porcji ciasta. na to potarkowane jabłka mozna posypać cynamonem na to druga porcja ciasta na całość starkowac kostkę masła Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50min w temp. 175s Cytuj
niuniaczek Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Piekłam to ciasto. Wydaje mi się ,ze nawet z tego forum - tylko teraz nie mogę znaleźć bo nie pamiętam nazwy - chyba, że mi sie wydaje. Mnie smakowało, bo uwielbiam szarlotki, polecam - szybkie i jak pachnie , mniam Cytuj
andy8 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Ja kiedyś też takie robiłam ale mnie nie odpowiada taki typ ciasta dlatego już go nie robię.Tzn sprostuję -zrobiłam tylko raz :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Robiłam podobne ciasto z tą różnicą, że sypkie składniki dzieliłam na trzy części. Nam ten rodzaj szarlotki bardzo smakuje - często ją robię ;) Niuniaczku, być może korzystałaś właśnie z tego przepisu :grin: Cytuj
basga Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Ja znam to pod nazwą Szarlotka Sypana. Cytuj
figiel Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Kiedys często piekłam to ciasto .Na wierzch ścierałam na tarce 1/2 kostki zmrożonego masła.Smaczne na ciepło i nie pracochłonne .Polecam ,sezon jabłkowy w pełni. Cytuj
zuziorek Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Jestem ciekawa do czego podobne w smaku jest to ciasto i czy wszystko trzyma sie razem? Cytuj
niuniaczek Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Dorotko, tak właśnie z tego przepisu korzystałam. Dziękuję za znalezienie. Robiłam ją w lipcu z papierówek. Zuzuiorku, wszystko razem swietnie sie trzyma. Mnie smakowało, przepraszam nam - ciasto zniknęło błyskawicznie. Składniki łączą sie razem i wygląda jak zwykłe ciasto. A ten zapach. Nie próbowałam z innych jabłek jak papierówka, ale myśle, że nie bedzie duzej róznicy. Dzięki że przypomniałaś ten przepisik - zrobię go znowu. Cytuj
Dorunia Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 J robiłam też tak samo jak Dorota,czyli składniki sypkie mieszałam i dzieliłam na 3 równe części i potem robiłam z nich warstwy i na końcu ucierałam zamrożoną margarynę na wierzch.Bardzo smaczne i szybkie ciasto :grin: Cytuj
mac51 Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Chcę zrobić tę szarlotkę,ale mam takie pytanie ;)??: Czy mozna ją tylko jeść na ciepło? :grin: Cytuj
Basia K Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Ja tez juz kiedys pieklam ta szarlotke. Skladniki dzielilam na 3 czesci. O ile pamietam,po przestygnieciu tez jest smaczna. A zapach....... :grin: mniammmm Cytuj
zuziorek Opublikowano 9 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Słyszałam od mojej kuzynki o wersji na ciepło + gałka lodów i bita smietana, niby rewelacja. Sądzę, że na zimno też dobre :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Na zimno też można ją jeść, posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem, a do jabłek można dodać cynamon lub rodzynki - pychotka :grin: Cytuj
mac51 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Dzięki za odpowiedzi :grin: Jutro robię ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.