Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sernik z miodem

SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oliwy, pół szklanki piwa. Nadzienie: 1 i pół szklanki tłustego twarogu, 0,3 szklanki miodu, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 2 jajka.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy oliwę i piwo i dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Jednolite i gładkie ciasto formujemy w kulę, owijamy formą aluminiową i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie wykładamy nim równomiernie okrągłą formę tortową. Zapiekamy ok. pół godziny. Jeśli w czasie pieczenia spód zacznie się podnosić nakłuwamy go widelcem w kilku miejscach. Przygotowujemy nadzienie miksując ser, jajka i miód. Doprawiamy cynamonem. Wylewamy masę na upieczony, ale nie gorący spód. Zapiekamy przez 30 minut, aż nadzienie ładnie się zetnie i nabierze złotego koloru. Dla dekoracji posypujemy cynamonem.

post-5244-1189407373_thumb.jpg

Smacznego!!

Opublikowano

Cześć Grumko mam pytanie bo śledzę Twoje przepisy i bardzo podoba mi się to że sam wszystko robisz i wklejasz zdjęcia. Czy z zawodu jesteś kucharzem czy po prostu samoukiem? Pozdrawiam :grin:

Opublikowano

Witam, przepis wyglada bardzo interesujaco. Czy moglbys mniejwiecej powiedziec, ile w grammach 1,5 szkl jest? Jako ze mieszkam za granica, nie mam ciaglego dostepu do nieograniczonych ilosci twarogu. Dziekuje bardzo i pozdrawiam

Opublikowano

Jestem pełna podziwu dla Twojego talentu. Szkoda że nie można jeszcze próbować tych Twoich przysmaków bo samej robić nie mam tyle czasu na gotowanie. Czekam na wiecej przepisów.