grumko Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Sernik z miodem SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oliwy, pół szklanki piwa. Nadzienie: 1 i pół szklanki tłustego twarogu, 0,3 szklanki miodu, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 2 jajka. SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy oliwę i piwo i dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Jednolite i gładkie ciasto formujemy w kulę, owijamy formą aluminiową i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie wykładamy nim równomiernie okrągłą formę tortową. Zapiekamy ok. pół godziny. Jeśli w czasie pieczenia spód zacznie się podnosić nakłuwamy go widelcem w kilku miejscach. Przygotowujemy nadzienie miksując ser, jajka i miód. Doprawiamy cynamonem. Wylewamy masę na upieczony, ale nie gorący spód. Zapiekamy przez 30 minut, aż nadzienie ładnie się zetnie i nabierze złotego koloru. Dla dekoracji posypujemy cynamonem. Smacznego!! Cytuj
Edytka78 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Cześć Grumko mam pytanie bo śledzę Twoje przepisy i bardzo podoba mi się to że sam wszystko robisz i wklejasz zdjęcia. Czy z zawodu jesteś kucharzem czy po prostu samoukiem? Pozdrawiam :grin: Cytuj
grumko Opublikowano 10 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 jestem amatorem - samoukiem :grin: Cytuj
Jagodka Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Witam, przepis wyglada bardzo interesujaco. Czy moglbys mniejwiecej powiedziec, ile w grammach 1,5 szkl jest? Jako ze mieszkam za granica, nie mam ciaglego dostepu do nieograniczonych ilosci twarogu. Dziekuje bardzo i pozdrawiam Cytuj
grumko Opublikowano 10 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 ja użyłem 1 i pół kostki sera czyli ok. 40 dag Cytuj
Jagodka Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Jestem pełna podziwu dla Twojego talentu. Szkoda że nie można jeszcze próbować tych Twoich przysmaków bo samej robić nie mam tyle czasu na gotowanie. Czekam na wiecej przepisów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.