Klosewik Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zrobić zaczyn: 3 dkg (1/3 kostki) drożdży rozkruszyć do kubeczka, dodać 2 łyżki cukru, trochę mleka i mąki, żeby powstał płyn gęsty, jak śmietana. Przykryć ściereczką, dać urosnąć. Nie będzie to trwało długo. Następnie w oddzielnym naczyniu wymieszać mikserem 2 jajka, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli, 1 szklankę mleka zimnego, 1,5 szklanki mąki. Dodać rozczyn. Płyn nie może byc zbyt "wodnisty". Jeżeli tak będzie, dodać trochę mąki. Ponownie przykryć ściereczką, tym razem "ruszanie" trwać powinno około 20-30 minut. Zaglądać do garnuszka, jak sprawa się przedstawia. Po tym czasie można smażyć racuszki i po odsączeniu ich na papierze kuchennym posypać cukrem. Doskonałe są również z jabłkami, najlepiej kwaśnymi, które można dodać już na końcu, po wyrośnięciu, delikatnie mieszając masę. Smażyć i "wcinać". :grin: Cytuj
magdalena7 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Robiłam te racuchy, już nieraz :D Są naprawdę pyszne. Dzięki za przepis! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.