Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mój synek zadał mi klina. Powiedział, że robię wszystko - chlebek, wędlinę i inne rzeczy a masła nie potrafię. Zastanowiłam sie nad tym. Słyszałam, że są jakieś domowe sposoby na zrobienie masła - tylko jak? Czy oprócz tradycyjnych sposobów z maśniczką (nie mam do tego dostępu - choć widziałam to w dziecinstwie w domu swojej babci i nawet robiłam wraz z nią masło) jest mozliwośc zrobienia masła w domu? Kupiłabym jakieś urządzenie do wyrobu. Myślę, że jeżeli ktoś sie podzieli jakimś sposobem to wiecej osób będzie zainteresowanych. Co Wy na to?

Opublikowano

Kiedyś moja mama robiła w domu masło...wlewała śmietanę do słoika i na zmianę każdy po kolei potrząsał tym słoikiem,aż zrobiło się masło...potem kupiła robot kuchenny z dzbankiem i robiliśmy masło w tym dzbanku...pamiętam jeszcze smak tego masła swojskiego...po prostu poezja :wink:

Opublikowano

Dzięki Dorunia, będę próbować robotem, tylko czy dobrze rozumiem - wlać śmietanę do wysokiego naczynia i miksować do czasu utworzenia masła- tylko czy nie zrobi się bita śmietana zamiast masła? Jakość masła pewnie zależy od smietany. Musze kupić od kogoś taką wiejską - prawdziwą, bo ze sklepowej pewnie nie wyjdzie.

Opublikowano

Ja kierzankę widziałam w Międzychodzie w sklepie z art.drewnianymi. Do nich te rzeczy z drewna przywożą z jakiegos zakładu w górach. Może u Ciebie też jest taki sklep.

Opublikowano

Moja mama czasem robi masło,ale z wiejskiej śmietany,nawet mam go trochę zamrożonego.Ubija zwykłym mikserem w garnku-sama widziałam na wakacjach! Agnieszko-jak ubijasz za długo bitą śmietane to też zrobią się grudki jak w maśle...a jaka maślanka jest pyszna-jak będziecie robić masło to nie wylewajcie tego płynu bo jest pyszny i odżywczy.

Opublikowano

A ja śmietanę wlewam do malaksera i ubijam tak długo aż zrobi się masło. Tylko że ja nie jadam takiego masła bo jest bardzo tłuste a to dla mnie nie wskazane.

Opublikowano

:wink: Witaj niuniaczku , ja bardzo często robie masło,wię jak jeszcze nie robiłaś to może spróbuj tak ,kupuje śmietanę kremówkę zastawiam ją w ciepłym miejscu aby trochę zgęstniała ,wlewam do miski i miksuje aż zaczną robić się grudki ale takie dość duże ,odlewam maślankę i jeszcze miksuje , znowu zrobi się maślanka to i ją odlewam i dalej miksuje aż masło będzie gładkie,powodzenia  :wink:

Opublikowano

Bardzo dobra rada zrobienie masła mikserem. Jak byłam młodą mężatką ubijałam kremówkę na uroczystość do przełożenia placka i nie ubiła mi się tylko zrobiły się grudki masła, a że w tym przypadku byłam zielona i do tego zdenerwowana pomyślałam że kupiłam starą kremówkę i nie wiedząc co z tym zrobić do niczego nie wykorzystałam.