niuniaczek Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Witajcie, mój synek zadał mi klina. Powiedział, że robię wszystko - chlebek, wędlinę i inne rzeczy a masła nie potrafię. Zastanowiłam sie nad tym. Słyszałam, że są jakieś domowe sposoby na zrobienie masła - tylko jak? Czy oprócz tradycyjnych sposobów z maśniczką (nie mam do tego dostępu - choć widziałam to w dziecinstwie w domu swojej babci i nawet robiłam wraz z nią masło) jest mozliwośc zrobienia masła w domu? Kupiłabym jakieś urządzenie do wyrobu. Myślę, że jeżeli ktoś sie podzieli jakimś sposobem to wiecej osób będzie zainteresowanych. Co Wy na to? Cytuj
Dorunia Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Kiedyś moja mama robiła w domu masło...wlewała śmietanę do słoika i na zmianę każdy po kolei potrząsał tym słoikiem,aż zrobiło się masło...potem kupiła robot kuchenny z dzbankiem i robiliśmy masło w tym dzbanku...pamiętam jeszcze smak tego masła swojskiego...po prostu poezja :wink: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 14 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Dzięki Dorunia, będę próbować robotem, tylko czy dobrze rozumiem - wlać śmietanę do wysokiego naczynia i miksować do czasu utworzenia masła- tylko czy nie zrobi się bita śmietana zamiast masła? Jakość masła pewnie zależy od smietany. Musze kupić od kogoś taką wiejską - prawdziwą, bo ze sklepowej pewnie nie wyjdzie. Cytuj
justhi Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Ja kierzankę widziałam w Międzychodzie w sklepie z art.drewnianymi. Do nich te rzeczy z drewna przywożą z jakiegos zakładu w górach. Może u Ciebie też jest taki sklep. Cytuj
basga Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Moja mama czasem robi masło,ale z wiejskiej śmietany,nawet mam go trochę zamrożonego.Ubija zwykłym mikserem w garnku-sama widziałam na wakacjach! Agnieszko-jak ubijasz za długo bitą śmietane to też zrobią się grudki jak w maśle...a jaka maślanka jest pyszna-jak będziecie robić masło to nie wylewajcie tego płynu bo jest pyszny i odżywczy. Cytuj
iwona30 Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 A ja śmietanę wlewam do malaksera i ubijam tak długo aż zrobi się masło. Tylko że ja nie jadam takiego masła bo jest bardzo tłuste a to dla mnie nie wskazane. Cytuj
wiola344 Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 :wink: Witaj niuniaczku , ja bardzo często robie masło,wię jak jeszcze nie robiłaś to może spróbuj tak ,kupuje śmietanę kremówkę zastawiam ją w ciepłym miejscu aby trochę zgęstniała ,wlewam do miski i miksuje aż zaczną robić się grudki ale takie dość duże ,odlewam maślankę i jeszcze miksuje , znowu zrobi się maślanka to i ją odlewam i dalej miksuje aż masło będzie gładkie,powodzenia :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Bardzo dobra rada zrobienie masła mikserem. Jak byłam młodą mężatką ubijałam kremówkę na uroczystość do przełożenia placka i nie ubiła mi się tylko zrobiły się grudki masła, a że w tym przypadku byłam zielona i do tego zdenerwowana pomyślałam że kupiłam starą kremówkę i nie wiedząc co z tym zrobić do niczego nie wykorzystałam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.