Gość goncio Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 SKŁAD: 4 szklanki mąki masło roślinne 2 dkg drożdży 1 szklanka śmietany 30% cukier waniliowy szczypta soli. Mąkę,masło,cukier waniliowy, sól i połowę szklanki śmietany wymieszać, z drugą połową śmietany rozrobić drożdze i wlać do reszty, wszystko razem dobrze wygniść. Formować rogaliki i piec. SMACZNEGO Cytuj
uretan Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Goncio, przepis ładnie pachnie, ale czy dla pewności nie należałoby najpierw rozruszać drożdże z odrobiną cukru i mąki? ;-), a potem pozwolić ciastu wyrosnąć? Cytuj
dana2005 Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Ja robię też takie rogaliki lub pierożki z nadzieniem np. 1/8 jabłka. Podobne składniki tylko po wyrobieniu ciasto wkładam do lodówki na dolną półkę na ok. 1 godz. Sa naprawdę smaczne Cytuj
uretan Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Ale to chyba nie drożdżowe, co? Cytuj
dana2005 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 właśnie drożdżowe. Prosze wypróbować. Oto podaje mój przepis: 1 kg mąki, 2 kostki margaryny(ale lepiej kostka masła i kostka margaryny), 12 dag drożdży, 2 jajka, szklanka kwaśnej śmietany, 10 łyżek cukru, cukier waniliowy i nadzienie: 1,5 kg jabłek pokrojonych w ósemki. Sposób wykonania: Mąkę wysypać na stolnicę i na tarce utrzeć margarynę. Dodać drożdże wymieszne z cukrem, jajka, cukier waniliowy i siekać nożem. Gdy składniki połączą się, dodać śmietanę i zagnieść "lużne" ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować placek grubości pół cm. Szklanką wykrawać krążki nakładać cząstki jabłeki zlepiać pierożki (ja mam specjalny lejek z ozdobnym brzegiem do pierożków- poprostu kładę kawałek jabłka na rozwałkownym cieście przyciskam lejkiem i pierożek gotowy). Piec w tem. 200 stopni na złoty kolor. Przed pieczeniem można maczać w grubym cukrze lub smarować słodkim syropem. Z tego samego ciasta można robić rogaliki z przeróżnymi nadzieniami. Cytuj
bof Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 połączyłam dwa przepisy razem tzn. goncio i dana i rogaliki wyszły super Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.