ina12 Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Przepis od Viery Ciasto: 1/2 kg. mąki pszennej 3 większe obrane surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach sól 2 op. bryndzy po 125g Słonina wędzona koperek, szczypiorek, mięta Można zrobić z makaronem Z mąki, ziemniaków i z dodania trochę soli urobić ciasto. Ciasto musi mieć konsystencję gęściejszą. Ciasto położyć na deseczkę i łyżką maczaną w wodzie odrywać małe kawałeczki i wrzucać do gotującej osolonej wody i ugotować je. Do gorących kluseczek dodać bryndzę i wymieszać. Oblać słoninką stopioną z skwarkami i posypać koperkiem, względnie szczypiorkiem lub miętą. Jadłam z haluszkami i makaronem, mnie bardzo smakowały z gotowym makaronem krajanką. Makaron ten był krótki i wąski. Ona do robienia haluszek miała specjalne naczynie, może Basia zauważyła u nas w sklepie. Ja chciałam kupić ale nie było. Cytuj
basga Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Ale fajny przepis! A mozesz opisać ten przyrząd Halinko?Do czego on jest podobny? Cytuj
DeLarge Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 przyrząd ten wyglada jak "patelnia z płaskim dnem" z otworami wielkości dwugroszówki, posiada "takie haczyki/zaczepy" dzięki którym można go umiescić nad garnkiem z gotujacą się wodą (posiada również rączkę/uchwyt tak jak w/w "patelnia"). Po wizycie na Słowacji zakupiłem rzeczony przedmiot a same haluszki robię z dodatkiem wody mineralnej gazowanej. Tyle z mojej strony, Ina12 pewnie coś więcej doda. Cytuj
batirek Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 https://www.skleptescoma.pl/product_info.php?cPath=141_32_120&products_id=364 Ja mam takie urządzonko do klusek,od kiedy je posiadam robię często lane kluseczki w różnych wariantach smakowych,oraz od teraz będę robić haluszki jak już mam przepis,dziękuję droga Ineczko za podzielenie się z nami zdobycznymi przepisami :wink: Cytuj
basga Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Super strona ale nie chce mi się wierzyć,ze prawie wszystko jest za 1 zł! Cytuj
Marcin Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Z tego co zauważyłem te produkty za 1 zł są "CHWILOWO NIEDOSTĘPNE" - przypuszczalnie więc jest to jakiś błąd w programie tego sklepu. Cytuj
Gość trini Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Witam serdecznie - ja mam pytanie odnośnie tego sklepu - jak to możliwe, ze tam wszystko kosztuje tylko złotówkę? :wink: Czy ktoś już tam coś kupował i coś stamtąd już przyszło? Mnie się wszystko wyświetla dostępne do kupienia - ale jakoś nie chce mi się wierzyć... Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Viera mówiła że to urządzenie kupiła dwa lata temu, jest aluminiowe tak wygląda jak kiedyś były trojaczki do noszenia dań ciepłych, dno ma otworki mniejsze od dwugroszówki i szerokość tego naczynia myślę że ma około 20 cm. a wysokość 7 cm. i tylko to mnie pokazała. Ze względu na późną porę nie wypadało żebym do niej przedzwoniła, jutro przedzwonię czy ma jeszcze dodatkowe części. Delarge stwierdziłam z Twojego opisu że masz dużo lepsze urzadzenie i dziękuję za opis jego. Podam Wam przepis na pikantne rogaliki z nadzieniem, przepisywałam osobiście przepis przy niej i po przyjeździe coś mi nie pasowało i dzwoniłam trzy razy aż się upewniłam bo nie było w przepisie cukru i soli. Po przyjeździe z zwiedzania miała na blaszkach już pięknie wyrośnięte swoje rożki, po upieczeniu poczęstowała i mówię Wam pycha. Batirek dziękuję za dodanie strony jak nie dostanę kupić w jakimś sklepie to zamówię sobie. Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Dowiedziałam się, powiedziała że ma do tego jeszcze uchytki i jak sama nazwa mówi są to zaczepy/ haczyki dokładnie tak jak opisał DeLarge. W urządzeniu tym haluszki przeciera łyżką. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Halinko, :P tez jadłam tą potrawę na Słowacji - pycha. Dzięki za przepis. Na pewno zrobię w tym tygodniu, pozdrawiam dziękuję :P Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Agnieszko ja kiedyś byłam na Słowacji na zaproszenie w Novych Zamkach i ta potrawa nie była podana, jadłam ją poraz pierwszy. Ja Kupiłam w sklepie paprikovą pomazankę i paprikovą pochutkę, czy znasz te produkty? a może DeLarge coś na ten temat wie. To są bardzo dobre pasty do posmarowania na wędlinę i nie tylko. Ja teraz mam dużo pracy, przeczytałam składniki i będę poźniej próbowała zrobić. W rozmowie telefonicznej Viera mówiła że nie ma na to przepisu, a szkoda. Pozdrawiam Cytuj
niuniaczek Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Halinko, tych produktów nie znam. Będę pewnie jeszcze tej jesieni na Słowacji to przyglądnę się im. Do robienia Haluszków kupiłam sobie taki gotowy proszek na Słowacji - porównam obie metody. pozdrawiam Cię ciepło :P Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Agnieszko tak blisko masz do Słowacji to częściej możesz jeździć. Jak coś ciekawego z kulinarnych potraw zauważysz to daj znać. Pozdrawiam Cytuj
niuniaczek Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Rzadko jeździłam, bo chłopcy byli mali. teraz jest ok - jak tylko mamy taka sposobnośc to jedziemy rano i wracamy wieczorem. Jak cos ciekawego wyszukam to napiszę o ty. pozdrawiam Cię serdecznie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.