justhi Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Zrobiłam tony buraczków z papryką teraz pora na leczo :P 2 kg zielonej papryki 1 kg czerwonej papryki (lub żółtej) 2,4 kg dojrzałych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kg cebuli 1,6 kg cienkiej kiełbasy 1 1/3 szk. oleju 4 łyżki słodkiej papryki w proszku cukier ostra papryka w proszku sól Cebulę pokrój w dość grube półplasterki. Wrzuć na rozgrzany olej, posól. Mieszając, smaż 2 min., po czym us aw na mniejszym ogniu i przykryj garnek. Niech cebula pomalutku się dusi. Oczyść papryki, pokrój na ćwiartki, następnie na szerokie paski. Do zeszklonej cebuli wsyp pokrojone strąki papryki oraz słodką paprykę przyprawową, wlej 1 szk. wody, przykryj. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki lib ósemki (w zalezności od wielkości), a następnie wrzuć do duszących się warzyw. Dodaj koncentrat, troc ę soli, wymieszaj i przykryj garnek. Warzywa duś max. 15 min. Pokrój kiełbase w ienkie plasterki i lekko zrumień na suchej patelni (parówki pokrój w dość grube lasterki, ale nie podsmażaj). Wrzuć wędliny do leczo, wymieszaj i duś jeszcze 5 in. Warzywa powinny być półtwarde. Do wyparzonych słoików nałóż leczo, tak by si gało do wys. 3 cm poniżej nakrętki i starannie je zamknij. Gotuj 50 min. Wyjmij łoiki, ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. SMACZNEGO! Cytuj
łolga Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Ja robię takie leczo ale na obiad a nie do słoików :P pychota. Ja dodaję jeszcze dosłownie odrobinę cukru pod koniec, zdecydowanie lepiej wtedy smakuje. Pozdrawiam. ups , dopiero zauważyłam ,że u Ciebie w składnikach też jest cukier :D Cytuj
justhi Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 ups , dopiero zauważyłam ,że u Ciebie w składnikach też jest cukier :razz: Oj, tam taki króciótki jest ten napis: "cukier", więc żaden problem :D Rówież pozdrawiam! Cytuj
martaskowronek26 Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2013 Pyszny przepis :) Gratuluję :) Sama też od niedawno się specjalizuje w leczo ;) Cytuj
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Wiecie ze nie pomyslalam o zawekowaniu lecza nigdy. Przepis swietny wiec moze warto by bylo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.