Dorunia Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 -1 wiadro grzybów -1 szklanka octu -2 szklanki oleju -1/2 kg.cebuli -1 łyżka cukru -do smaku sól i pieprz -3 ziarenka ziela angielskiego -1 listek laurowy Grzyby dokładnie umyć i obgotować w osolonej wodzie,obgotowane przepłukać zimną wodą i zostawić na całą noc na durszlaku do obcieknięcia. Cebulę podsmażyć na oleju do miękkości,żeby nie była złota tylko szklista i miękka,dodać grzyby i resztę składników i gotować na małym ogniu około 10 minut...gotujące wkładać do słoiczków,zamknąć dobrze.NIE PASTERYZOWAĆ!!! Cytuj
bernadettt Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Doruniu też robię takie opieńki z cebulką.Potwierdzam,że są pyszne,strasznie śliskie,ale pyszne.W zimie jak znalazł do biadku i nie tylko,czasem dodaję je też do sałatek lub jako dodatek na stół do mięska,wędlin.Polecam wszystkim :wink: Cytuj
Dorunia Opublikowano 24 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Masz rację,że są śliskie,ale nie aż tak bardzo jak się je dobrze wypłuka po gotowaniu to nie są mocno śliskie,ale są bardzo,bardzo smaczne i mało pracochłonne :wink: Cytuj
iwona30 Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Opieńki są pewnie takie śliskie jak maślaki nieznam tych grzybów i ich nie zbieram ja wczoraj byłam na grzybach zebrałam wiadro maślaków i dałam koleżance około 50 prawdziwków też się podzieliłam a takie cudo znalazła moja córka. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Pytanko: A czy takie opieńki nadają się do zupki grzybowej?! Cytuj
mac51 Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Opieńki Z tego co tutaj wyczytałem trzeba je obgotowac ,wodę wylać,więc chyba do zupy grzybowej nie za bardzo. Ale może się mylę :wink: Cytuj
Dorunia Opublikowano 25 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Dziękuję Mac za odpowiedź...opieńki nie są tak samo śliskie jak maślaki,ale trochę są jak każde inne grzybki :!: Ja nigdy nie dodawałam tej sałatki do zupy grzybowej,więc nie mam zielonego pojęcia,czy ona się nadaje,ale jest w tej sałatce ocet to chyba raczej nie nadaje się do zupy. Pozdrawiam :wink: Cytuj
zuziorek Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Opieńki nie nadają się raczej do zupy grzybowej/najlepsze pawdziwki lub podgrzybki/, wg mnie najlepsze są do octu lub po obgotowaniu jako np dodatek do zapiekanek lub na ciepło w smietanie z dodatkiem cebuli i boczku. Przyjazd mojego męza sie opóźnia więc pewnie nici z grzybków w tym roku. kogo ja wyśle do lasu? :wink: Cytuj
Kasiulek Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Ocet!! Ale ze mnie gapa... nie wyczytałam tego octu :wink: myślę, że bez octu się nadadzą... moja mama kiedyś robiła zupę grzybową z opieńków- teraz tak mi się przypomniało... :!: Cytuj
bernadettt Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Oczywiście opieńki się nadają na zupkę,ale świeże a nie z zalewy octowej :wink: Ja uwielbiam też opieńki smażone z cebulką(nie obgotowuję ich,tylko długo smażę,aż "sok" odparuje i są pyszne) :wink: :wink: :!: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi