Gość śmietanka Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 znalazlam kilka fajnych przepisow na kawke..najbardziej podchodzi mi ten z marcepanem ale jeszcze nie wyprobowalam:) [link wygasł] i przy okzji prosba...podajcie jakies przepisy na kawke:) jakich przypraw uzywacie? macie jakies sekretne receptury? Cytuj
Kasiulek Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Witaj śmietanko :wink: Chyba przez przypadek wystawiłaś dwa takie same tematy na forum?! Pozdrawiam!! Cytuj
basga Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Ja ostatnio polubiłam kawę z likierem amaretto. Cytuj
Dorunia Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Ja też lubię kawę z likierem amaretto,ale smakuje mi też z likierem czekoladowym :wink: i czasem robimy sobie kawę ze spirytusem i koglem moglem na wierzchu...mmmm już dawno jej nie piłam i muszę zrobić rodzicom,mężowi i sobie w weekend na działeczce do lepszej werwy do pracy przy ogrodzeniu :wink: :!: :wink: Cytuj
DeLarge Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 ostatnio moja siostra ugościła mnie bardzo dobrą kawą, przepis jest bardzo prosty: do kawy rozpuszczalnej podanej obowiązkowo w filiżance (tak do 3/4 wysokości naczynia) dodajemy bitej śmietany (w wersji siostry była to śmietana w aerozolu). Ilość dodanej śmietany określę w sposób nastepujący: tak by wystawało i to sporo :wink: a następnie utworzony w ten sposób "kopczyk" śmietany posypujemy startą gorzką czekoladą polecam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 A ja polecam kawę rozpuszczalną lub filtrowaną zalaną koglem moglem :wink: Jest super :wink: dajcie znać jak zakosztujecie :!: Cytuj
Kasiulek Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Ja uwielbiam kawę po cesarsku... :!: jest pyszna :wink: Cytuj
DeLarge Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 pozwolę sobie uzupełnić wypowiedź koleżanki: kawa po cesarsku Cytuj
Kasiulek Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Dzięki DeLarge :!: za uzupełnienie mojej wypowiedzi :wink: Cytuj
Klamerka Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Narobiliście mi smaka na kawkę z koglem-moglem :wink: Pytanie tylko mam- z ilu jajek zrobić kogiel-mogiel na jeden kubek? Jedno jajko to w sam raz czy za mało? I czy można jeszcze mleczka do kawy dolać czy już niekoniecznie? Aaaa! No i jaki to ma być kogiel-mogiel? Tak "zwykły" ucierany czy też taki, że uciera się samo żółtko i cukier a z białek ubija się pianę i dopiero potem się to łączy?.... Tiaaa, może lepiej jak sobie zrobię swoją normalną kawkę z bita śmietaną :wink: Ale temat przepyszny! :!: Cytuj
justhi Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Pijam zwykłą czarną kawę lub z odrobiną mleka. Zimą lubię wsypać troszkę cynamonu. Kiedyś robiłam kawę po holendersku. Była dobra, ale dla mnie za słodka (nie słodzę). Spróbujcie. dla 6 osób: 1 1/2 szk. mocnej kawy 1 szk. cukru 2 łyżki masła 3 żółtka 2 łyżki mąki 1 l jasnego piwa kieliszek koniaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta posiekanej wanilii Masło utrzeć z cukrem w rondelku. Przez cały czas ucierając dodawać po jednym żóltka, potem stopniowo wsypać mąkę. 1/2 szk. piwa wlać do masy, dodać gałkę muszkatołową i wanilię, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu, podgrzewając i stale mieszając wlewać powoli pozostałe piwo. Zestawić z ognia, wlać koniak i kawę, rozlać do filiżanek. Cytuj
Klamerka Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Zrobiłam kawę z koglem-moglem. Niezła. Tylko z racji mojej nadwrażliwości na zapachy, niestety dla mnie jest zbyt pachnąca jajkiem (no tak, a czym ma pachnieć, jak jest z koglem-moglem... :wink:) Cytuj
Jolanta Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Justih mieszkam wlasnie w Holandii i nie spotkalam sie z taka kawa :-) .Tu sie pija kawe z ekspressu.Sory.Pozdrawiam. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
justhi Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Jolu, ta kawa miała taką nazwę w gazecie "Moje gotowanie". Sama jej nie wymyślałam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.