DeLarge Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Justih mieszkam wlasnie w Holandii i nie spotkalam sie z taka kawa .Tu sie pija kawe z ekspressu.Sory.Pozdrawiam. podobnie jest z pierogami ruskimi, rybą po grecku czy z barszczem ukraińskim...nomenklatura kulinarna związana jest z utartymi "stereotypami" i walczyć z tym po prostu nie można... ps. miałem o tym nie wspominać ale może jednak...wystarczy zapytać Francuza o miłość francuską to zrobi wielkie oczy bo Francuzi mówia miłość hiszpańska, podobnie z Anglikami mówiącymi Kanał Angielski na dobrze nam znany Kanał La Manche ..a z tą kawą z ekspressu to też pewne uogólnienie, pija się kawę na różne sposoby, byłem i doświadczyłem tego... ...nie popadajmy w skrajności sorry za OT...by było jednak troche na temat to do kawy warto skruszyć trochę wanilii Cytuj
Jolanta Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 De Large co do tej kawy to ja mam odmienne zdanie,bo rodowity Holender nie wypije kawy parzonej,a po drugie to w tym kraju mieszka wiecej obcokrajowcow niz rodowitych ''flamanrow''.A co do nazwy to ja przywiazuje uwage sory ale taka juz jestem :mrgreen: .Pozdrawiam. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
olga123 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 a czy ktos z was probowal kawy z ajerkoniakiem? lub z likerem Baileys?goraco polecam pycha!!! i jest jeszcze cos co daje zupelnie inny smak kawie.kardamon i imbir,ja osobiscie bardzo lubie herbatke z imbirem i kardamonem. Pojawila sie nawet specjalna mieszanka tych wlasnie przypraw w formie mlynka firmy kamis. Naprawde polecam kawa jest pyszna..... ;) Cytuj
Dalovay Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Oj tak, kawusia ze szczypta kardamonu , pyyyycha ! Cytuj
Beszamel Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 Ogólnie ja lubię pić kawę z ekspresu. Mamy w domu automatyczny, co sam mieli ziarna i robi z nich napój. Więc najczęściej pijemy espresso. Tu dość ważna jest kawa ziarnista, z jakiej robi się napar. Im świeższa, tym lepsza. Podobno najlepsza jest do miesiąca po paleniu, a niestety większość kaw ma roczną datę ważności. jednak można znaleźć coś dobrego. Kupuję w sklepie internetowym PrzyjacieleKawy Ale wracając do kawowych przepisów, to ja czasami robię taką o smaku cynamonu i orzechów: Składniki: syrop do kawy o smaku orzechowym (1-2łyżki), kawa zaparzona z 1 łyżki (ok. 100 ml), mleko (ok. 70 ml) i szczypta cynamonu. Syrop wlać do szklanki, na to kawę, a do tego podgrzane mleko (jeśli ktoś ma spieniacz, to jeszcze lepiej smakuje ze spienionym mlekiem). Dodać cynamon (lekko posypać po wierzchu). Cytuj
Glutenowa Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 wow, ja od zawsze czarną fusiastą praktykuję, i nawet nie wiedziałam, że można podawać kawę na tyle różnych sposobów :) U mnie największa ekstrawagancja kawowa to dodatek mleka :D Ale dziękuję za linki chętnie sprawdzę co mnie ominęło ;] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.