Skocz do zawartości

Pyszna Kawka:)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Justih mieszkam wlasnie w Holandii i nie spotkalam sie z taka kawa .Tu sie pija kawe z ekspressu.Sory.Pozdrawiam.

podobnie jest z pierogami ruskimi, rybą po grecku czy z barszczem ukraińskim...nomenklatura kulinarna związana jest z utartymi "stereotypami" i walczyć z tym po prostu nie można...

ps. miałem o tym nie wspominać ale może jednak...wystarczy zapytać Francuza o miłość francuską to zrobi wielkie oczy bo Francuzi mówia miłość hiszpańska, podobnie z Anglikami mówiącymi Kanał Angielski na dobrze nam znany Kanał La Manche

..a z tą kawą z ekspressu to też pewne uogólnienie, pija się kawę na różne sposoby, byłem i doświadczyłem tego...

...nie popadajmy w skrajności

sorry za OT...by było jednak troche na temat to do kawy warto skruszyć trochę wanilii

Opublikowano

De Large co do tej kawy to ja mam odmienne zdanie,bo rodowity Holender nie wypije kawy parzonej,a po drugie to w tym kraju mieszka wiecej obcokrajowcow niz rodowitych ''flamanrow''.A co do nazwy to ja przywiazuje uwage sory ale taka juz jestem :mrgreen: .Pozdrawiam.

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a czy ktos z was probowal kawy z ajerkoniakiem? lub z likerem Baileys?goraco polecam pycha!!! i jest jeszcze cos co daje zupelnie inny smak kawie.kardamon i imbir,ja osobiscie bardzo lubie herbatke z imbirem i kardamonem. Pojawila sie nawet specjalna mieszanka tych wlasnie przypraw w formie mlynka firmy kamis. Naprawde polecam kawa jest pyszna..... ;)

  • 7 lat później...
Opublikowano

Ogólnie ja lubię pić kawę z ekspresu. Mamy w domu automatyczny, co sam mieli ziarna i robi z nich napój. Więc najczęściej pijemy espresso. Tu dość ważna jest kawa ziarnista, z jakiej robi się napar. Im świeższa, tym lepsza. Podobno najlepsza jest do miesiąca po paleniu, a niestety większość kaw ma roczną datę ważności. jednak można znaleźć coś dobrego. Kupuję w sklepie internetowym PrzyjacieleKawy  Ale wracając do kawowych przepisów, to ja czasami robię taką o smaku cynamonu i orzechów:

Składniki: syrop do kawy o smaku orzechowym (1-2łyżki), kawa zaparzona z 1 łyżki (ok. 100 ml), mleko (ok. 70 ml) i szczypta cynamonu.

Syrop wlać do szklanki, na to kawę, a do tego podgrzane mleko (jeśli ktoś ma spieniacz, to jeszcze lepiej smakuje ze spienionym mlekiem). Dodać cynamon (lekko posypać po wierzchu).

  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

wow, ja od zawsze czarną fusiastą praktykuję, i nawet nie wiedziałam, że można podawać kawę na tyle różnych sposobów :) U mnie największa ekstrawagancja kawowa to dodatek mleka :D

 

Ale dziękuję za linki chętnie sprawdzę co mnie ominęło ;]

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.