ina12 Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Po 50 dag Fasoli szparagowej cebuli, papryki, cukini, ogórków kwaszonych, pomidorów czerwonych i twardych. Na zalewę 1 litr wody 1 łyżka soli 2 łyżki cukru pełna łyżeczka kwasku cytrynowego Na zalewę pieprz ziarnisty, ziele angielskie, nasiona kopru, czosnek Fasolę umyć i przyciąć końce, obgotować w dość dużej ilości wody, odcedzić i pokroić na kawałki 3-4 cm. Obrać cebulę, pokroić w dość grube krążki lub cząstki, włożyć na cedzaku do wrzącej wody na 2-3 minuty, odcedzić. Paprykę umyć i usunąc nasiona, całe włożyć na kilka minut do wrzątku, odcedzić, pokroić w krążki. Cukinia gdy jest bardziej wyrośnięta obrać, młodą pozostawić ze skórką, pokroić w półkrążki, obgotować 2- 3 minuty, odcedzić. Pomidory pokroić w cząstki a ogórki w grubsze krążki. Ugotować zalewę Do wody wsypać cukier, kwasek cytrynowy i sól Na dno kazdego słoika włożyć po dwa ząbki czosnku, po 2-3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, odrobinę nasion kopru. Rozlać zalewę do wysokości 1/3 słoików. Rozkładać kolejno warztwa, nie uciskać. Można do każdego słoika Na wierzch wlać łyżeczkę oleju. Słoje o pojemności 0,5 l wstawić do pasteryzacji na około 20-25 min, większe na kilka minut dłużej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.