justhi Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Składniki na 4 porcje: 60 dag cebuli 25 dag żeberek wieprzowych 10 dag kiełbasy czosnkowej (ja nie mam takiej i dlatego daję jakąś zwykłą kiełbasę i czosnek) 5 dag chudego wędzonego boczku 2 marchewki listki selera 2 łyżki oleju łyżka ziaren pieprzu kilka gałązek oregano sól, pieprz Marchewki obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso umyć i osuszyć. 2 cebule obrać, podzielić na ćwiartki. Do rondla wlać 4 szk. wody, włożyć żeberka, pokrojoną cebulę, ziarekna pieprzu oraz marchewkę i seler. Gotować 15 minut na średnim ogniu. Pozostałe cebule obrać, pokroić w cienkie krążki. Kiełbasę i boczekpokroić w kosteczkę. Mi so wyjąć, usunąć z niego kości. Rosół przecedzić przez sito. Mocno rozgrzać olej w rondlu, podsmażyć na nim kiełbasę i boczek, dodać cebulę. Całość podlać rosołe dusić 30 minut. Mięso ponownie przełożyć do rosołu, krótko podgrzać. Gotową zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem wsypać do zupy listki oregano Cytuj
Doris Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Bardzo ciekawie się zapowiada ale ja pewnie też nie będę mieć kiełbasy czosnkowej. :wink: W takim wypadku ile radzisz dać tego czosnku? Cytuj
justhi Opublikowano 24 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 To zależy, czy lubisz czuć czosnek. Ja wrzucam swój ogródkowy, to ząbki sa mniejsze niż kupne. Dla mnie w tej zupie najfajniejsze jest oregano Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi