filonka Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 ALKOHOLIK Podzielę się z Wami przepisem na to ciacho, zawsze je robię na święta i szczególne okazje, bo wiem, że wyjdzie i mój alkoholik będzie miał wzięcie;) a przepis mam od koleżanki ze studiów:) dzięki Karolciu:* Biszkopt z 6 jaj Do kremu: 1 szklanka kaszy manny sypkiej 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka wódki 1 kostka margaryny (ja daję Kasię) Dodatkowo: 1 tabliczka startej gorzkiej czekolady (ale połowa w zupełności wystarczy) 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Poprzedniego wieczoru do litrowego słoika wsypac wiórki, mannę, cukier, wymieszać i zalać całość wódką. Szczelnie zamknąć naczynie aby alkohol nie wywietrzał i wstawić na noc do lodówki. Nazajutrz po wyjęciu z lodówki masę ucierać z margaryną aż do powstania kremu (ja ucieram w makutrze za pomocą pałki) :-) Biszkopt przekroić na pół. Krem rozdzielić na 2 porcje- mniejsza na posmarowanie wierzchu ciacha. Jedna część posmarować dżemem, na to krem, potem druga połowa biszkopta, znów smarujemy kremikiem, wyrównujemy. Na koniec posypujemy startą czekoladą (moja ulubiona to gorzka Wedla ze skórką pomarańczową, ma fajny aromacik) lub kokosem, albo rodzynkami, co macie i lubicie:) Moc ciacha słabnie z czasem, ale świeżo zrobione zawróci w główce :-) Ciacho już kilkanaście razy było robione i za każdym razem pyszne także gorąco polecam! ;-) A oto fotka mojego alkoholika, wkrótce postaram się zamieścić w przekroju, bo tego już nie ma:) Cytuj
niuniaczek Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Zainteresował mnie ten alkoholik ;-) . Koniecznie wypróbuję na imprezkę dla dorosłych, żeby dzieciaki nie podjadały. :-) przepis wydrukowany. dzieki, na pewno spróbuję, Cytuj
justhi Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Filonka, tego ciasta chyba nie podaje się na imprezach, na których jest też alkohol? Ta ilość wódy jest niezła :-) Cytuj
filonka Opublikowano 27 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 A co do dzieciaków to smakuje im bardzo :-) jeszcze swoich nie mam, ale jak rodzinka się zjedzie z dziećmi to przecież nie będę im bronić :-) no ale od tego mają rodziców :-) zresztą jeszcze nikt nie miał skutków ubocznych po spożyciu moich wypieków :P ale zaznaczam, że jestem samoukiem i do tego młodym i co za tym idzie nie mam takiego doświadczenia jak większość z Was :grin: także jakby coś było nie tak to pisać, nie obrażę się :) wogóle jak przeglądam te wasze smakowitości to chylę głowę przed Waszymi dziełami Kobitki! Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie porady i przepisy, no i też obiecuję tu dać coś od siebie :grin: miłego wieczorku! ;-) Cytuj
niuniaczek Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Filonka, a ta manna nie powinna być zaparzona? Nie jest surowa? Nie robiłam jeszcze takiego ciasta, zastanawia mnie to. ;-) Pewnie pod wpływem alkoholu pęcznieje. czy zwiększa swoją objętość w trakcie 'leżakowania' w lodówce :-) Cytuj
filonka Opublikowano 28 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Niuniaczku,nie trzeba sparzać, ta mannę wsypujesz taka sypką prosto z paczuszki, ona pęcznieje pod wpływem alkoholu w czasie tej nocy, w której leżakuje w lodówce:) ja też się nad tym zastanawiałam jak 1szy raz robiłam to ciasto, ale wierz mi, że po utarciu z kasią kremik będzie 1sza klasa! ;-) i ciasto jest dość słodkie dlatego dobrze jest posmarować dżemem najlepiej niskosłodzonym, u mnie najlepiej sprawdza się z czarnej porzeczki :-) Cytuj
Jolanta Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Sama przyznam ,ze zainspirowal mnie ten przepis tylko przeraza mnie ta makutra bo jej nie mam czy mozna uzyc miksera?Pozdrawiam. [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
filonka Opublikowano 28 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 No jasne, że można miksera uzyć :-) mój się spalił więc pałką teraz ucieram wszelkie kremy Cytuj
viola32 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Moj alkoholik nieco zmodyfikowalam przepis:biszkopt z 5 jajek,wiorki kokosowe namoczone w wodce zmiksowane z kostka marg. Kasi i cukrem pudrem i polane polewa orzechowa bo taka mialam w domu.Ciacho bylo niezle na drugi,trzeci dzien. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Violu ale ciacho,mam małe pytanie czy bardzo czuć gorzałke? Cytuj
viola32 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 Pierwszego dnia dosc mocno,nawet moj prawie dorosly syn powiedzial,ze cala lodowke zasmrodzilam :D ale na drugi,trzeci dzien zapach alkoholu wyparowal i z lodowki i z ciasta,byl ledwo wyczuwalny,takze tak jak napisalam w pierwszym poscie ''najlepsze na drugi,trzeci dzien".Ciacho jest dobre ale mi osobiscie lepiej smakuje ze sliwkami moczonymi w alkoholu(przepis jest na forum),chociaz ja uwielbiam kokos.Pozdrawiam Cytuj
alex Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Ciacho jest pyszne robiłam na niedzielę , znikło bardzo szybko.Trochę mnie dziwiła ta kasza manna zupełnie surowa ale jest super.Wszystkim bardzo smakował.Alkohol trochę rozcieńczyłam. Cytuj
viola32 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Alex polecam Ci ciacho pod nazwa biszkopt z nutella i sliwkami-przepis Jamaica!!! Cytuj
Basia K Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Ja jutro mam imprezę,na której nie będzie dzieci,więc chcę zrobic to ciasto. Teraz doczytałam,że jest dobre na drugi,trzeci dzień....a w tym samym dniu?No,bo już nie zdążę dziś zrobic,bo nie mam jeszcze kokosu zalanego :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.