Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ilości podaję oczywiście "na oko". Średnica naczynia żaroodpornego do zapiekania potrawy wynosi 22 cm. Jak zrobię całą formę, to mamy z TŻ obiad na dwa dni... :-)

Wstęp może mało zachęcający, ale szczerze polecam tą zapiekankę. Osobiście nie przepadam za ziemniakami, nieczęsto goszczą na naszym stole ale jeśli już to właśnie w takiej postaci, bo są pyszne! :-)

-z pół kilo zieminiaków

-3-4 jajka

-200-250 g śmietany 12 %

-mała cukinia

-6-8 cebul

-kiełbasa (ilość wg upodobań)

-2-3 ząbki czosnku

-przyprawy

-żółty ser

-szczypiorek (można zastąpić go jakąś inną "zieleniną', np. rzeżuchą, bazylią)

Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach, ale oczywiscie niekoniecznie; moga być na przykład z "wczorajszego" obiadu ;-) ). Obrać, pokroić w plastry.

Drobno pokrojone cebule i cukinię poddusić na patelni. W połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec dodać starty czsonek. Przyprawić do smaku.

W żaroodpornej formie (albo na dość wysokiej blaszce) ułożyć warstwami: zieminiaki, na to farsz z patelni, znów zieminaki. I jak starczy miejsca, to czynności powtórzyć :-)

Przygotować sos: wymieszać jajka, dodać śmietanę oraz drobno pokrojony szczypiorek. Przyprawić. Zalać sosem potrawę, posypać całość startym żółtym serem.

Piec około 20 minut, do czasu "ładnego" połączenia się sosu z potrawą :)

Zapiekanka świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i lekką sałatką.

Smacznego!!

Opublikowano

Kiełbasa- obojętnie jaka. My raczej wybieramy te tańsze -podwawelska, francuska jest niezła, czasami śląska, ale to w sumie obojętne. Najlepiej wybrać taką jaka Tobie smakuje :-) A temperatura... Cóż... nasz piekarnik tego nie wie... ;-) A tak "na oko " powiem, że niech to będzie 180 stopni C

Opublikowano

Wczoraj na obiad robiłam tę zapiekankę. Wyszła super, ciekawy smak ma podduszona cebula i cukinia w połączeniu z czosnkiem. Pyszny sosik. Piekłam ją znacznie dłużej, tj. 40 min. Wg mnie można ją piec w wyższej temperaturze - ok. 200-220 stopni co znacznie skróci czas zapiekania. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za taki pyszny pomysł na obiad. Kaśka

Opublikowano

Witam, ja robie podobnie, ale zamiast cukini kroje 2-3 ogorki kiszone i czasem dodaję zamiast kiełbasy konserwę, zazwyczaj wieprzowinę w sosie własnym. Ogórki robią swoje...

Opublikowano

Kasiu nie ma za co dziękować! Ale nie ukrywam, że jest mi bardzo miło przeczytać taki komentarz. I to ja dziękuję za ważne uwagi co do przyrządzania :mrgreen: Kofik- świetny pomysł z tymi ogórkami :shock: Uwielbiam modyfikacje przepisów i często próbuję nowych sposobów na jakąś potrawę.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.