Klamerka Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Ilości podaję oczywiście "na oko". Średnica naczynia żaroodpornego do zapiekania potrawy wynosi 22 cm. Jak zrobię całą formę, to mamy z TŻ obiad na dwa dni... :-) Wstęp może mało zachęcający, ale szczerze polecam tą zapiekankę. Osobiście nie przepadam za ziemniakami, nieczęsto goszczą na naszym stole ale jeśli już to właśnie w takiej postaci, bo są pyszne! :-) -z pół kilo zieminiaków -3-4 jajka -200-250 g śmietany 12 % -mała cukinia -6-8 cebul -kiełbasa (ilość wg upodobań) -2-3 ząbki czosnku -przyprawy -żółty ser -szczypiorek (można zastąpić go jakąś inną "zieleniną', np. rzeżuchą, bazylią) Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach, ale oczywiscie niekoniecznie; moga być na przykład z "wczorajszego" obiadu ;-) ). Obrać, pokroić w plastry. Drobno pokrojone cebule i cukinię poddusić na patelni. W połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec dodać starty czsonek. Przyprawić do smaku. W żaroodpornej formie (albo na dość wysokiej blaszce) ułożyć warstwami: zieminiaki, na to farsz z patelni, znów zieminaki. I jak starczy miejsca, to czynności powtórzyć :-) Przygotować sos: wymieszać jajka, dodać śmietanę oraz drobno pokrojony szczypiorek. Przyprawić. Zalać sosem potrawę, posypać całość startym żółtym serem. Piec około 20 minut, do czasu "ładnego" połączenia się sosu z potrawą :) Zapiekanka świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i lekką sałatką. Smacznego!! Cytuj
EWA1992 Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Klamerko jaką dajesz kiełbaske i w jakiej temperaturze piec? . Cytuj
Klamerka Opublikowano 29 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Kiełbasa- obojętnie jaka. My raczej wybieramy te tańsze -podwawelska, francuska jest niezła, czasami śląska, ale to w sumie obojętne. Najlepiej wybrać taką jaka Tobie smakuje :-) A temperatura... Cóż... nasz piekarnik tego nie wie... ;-) A tak "na oko " powiem, że niech to będzie 180 stopni C Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Wczoraj na obiad robiłam tę zapiekankę. Wyszła super, ciekawy smak ma podduszona cebula i cukinia w połączeniu z czosnkiem. Pyszny sosik. Piekłam ją znacznie dłużej, tj. 40 min. Wg mnie można ją piec w wyższej temperaturze - ok. 200-220 stopni co znacznie skróci czas zapiekania. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za taki pyszny pomysł na obiad. Kaśka Cytuj
kofik Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Witam, ja robie podobnie, ale zamiast cukini kroje 2-3 ogorki kiszone i czasem dodaję zamiast kiełbasy konserwę, zazwyczaj wieprzowinę w sosie własnym. Ogórki robią swoje... Cytuj
Klamerka Opublikowano 3 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Kasiu nie ma za co dziękować! Ale nie ukrywam, że jest mi bardzo miło przeczytać taki komentarz. I to ja dziękuję za ważne uwagi co do przyrządzania :mrgreen: Kofik- świetny pomysł z tymi ogórkami :shock: Uwielbiam modyfikacje przepisów i często próbuję nowych sposobów na jakąś potrawę. Cytuj
kofik Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Z ogórkami jest naprawde pyszna, ale trzeba z wyczuciem, zeby nie byla za kwasna. Dzieki i pozdrawiam, moze jutro zrobie na obiad własnie taka zapiekanke... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.