ina12 Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag margaryny 4 jaja 1 szklanka cukru pudru mały proszek do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 70 dag oczyszczonych jabłek i pokrojonych na miejsze części tłuszcz i bułka tarta do formy Margarynę stopić, ostudzić i wlać do cukru połączonego z cukrem waniliowym, zmiksować dodając kolejno całe jaja. Przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do masy, mieszając. Połowę ciasta wlać do formy. Ułożyć na cieście pokrojone jabłka, można położyć inne owoce lub gęsty dżem, przykryć resztę ciasta. Piec w temp. 180*C około 50-60 minut. Przez moją nieuwagę zamiast pokroić jabłka w kawałki pokroiłam w plasterki, ale nic się nie stało. Cytuj
zuziorek Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Mam bardzo podobny przepis od teściowej, zrobiłam wczoraj to ciasto z połowy porcji. Tu przepis w całej porcji: 2kg jabłek najlepiej szara reneta lub antonówki zetrzeć na tarce o grubych oczkach 4 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy, wszystko zmiksować dodawać stopniowo: 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl maslanki lub gęstej śmietany na końcu na wolnych obrotach dodać wcześniej roztopioną i ostudzoną kostkę kasi Na blaszkę wyłożoną papierem wylać połowę ciasta, wyłożyć jabłka, zalać drugą połową ciasta Piec ok 40min w temp 180s Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Witaj Kasiu! Szkoda że nie dodałaś osobno przepisu, pewne różnice są. Z podanego przez Ciebie przepisu też wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie Ciebie, Zuzię i Natalkę. Cytuj
zuziorek Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Zamierzałam dodać oddzielnie przepis ale jest tu tyle podobnych przepisów, że wydawło mi iż powtórzę. A tak dwie pieczenie na jednym ogniu... Dziękuje Halinko za pozdrowienia. Cytuj
Miuriel Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Ponieważ w ShoutBoxie pisałam na zielono, to mi nikt nie doradził odnośnie jabłecznika. :P Zdecydowałam się na jabłecznik z przepisu zuzioreka. Wyszedł przepyszny. Do jabłek dodałam rodzynki i trochę cynamonu. Przepis świetny i bardzo szybki. Polecam. Cytuj
zuziorek Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Super,że sie zdecydowałaś...ja nie lubie jabłeczników ale ten....palce lizać Cytuj
NaniWahine Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Zuziorek, koniecznie chce sprobowac Twoj przepis, bo wyglada super apetycznie :P Mozesz mi tylko powiedziec jak robisz lukier, bo mi nigdy nie wychodzi tak ladnie... :P Dzieki! Cytuj
Justyna.K Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 dziś przyszła pora na ten jabłecznik o smaku napisze później zapach bomba (obsypałam jabłka przyprawą do jabłecznika ) Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Justyś pięknie wygląda :-D Cytuj
Justyna.K Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 jabłecznik pychotka kto nie robił niech robi (obowiązkowo posypcie jabłka albo przyprawą do jabłecznika albo cynamonem ) Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Justynko muszę Ciebie pochwalić że Twoje ciasto jest ładniejsze od mojego. Cieszę się że smakuje i dziękuję bardzo że polecasz upiec to ciasto innym osobom. Pozdrawiam Cytuj
broker Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Czy można używać smażonych jabłek ze słoika? I czy nie zrobi się wtedy zakalec? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.