Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag margaryny 4 jaja 1 szklanka cukru pudru mały proszek do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 70 dag oczyszczonych jabłek i pokrojonych na miejsze części tłuszcz i bułka tarta do formy Margarynę stopić, ostudzić i wlać do cukru połączonego z cukrem waniliowym, zmiksować dodając kolejno całe jaja. Przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do masy, mieszając. Połowę ciasta wlać do formy. Ułożyć na cieście pokrojone jabłka, można położyć inne owoce lub gęsty dżem, przykryć resztę ciasta. Piec w temp. 180*C około 50-60 minut. Przez moją nieuwagę zamiast pokroić jabłka w kawałki pokroiłam w plasterki, ale nic się nie stało.

post-2336-1191086432_thumb.jpg

post-2336-1191086454_thumb.jpg

Opublikowano

Mam bardzo podobny przepis od teściowej, zrobiłam wczoraj to ciasto z połowy porcji. Tu przepis w całej porcji: 2kg jabłek najlepiej szara reneta lub antonówki zetrzeć na tarce o grubych oczkach 4 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy, wszystko zmiksować dodawać stopniowo: 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl maslanki lub gęstej śmietany na końcu na wolnych obrotach dodać wcześniej roztopioną i ostudzoną kostkę kasi Na blaszkę wyłożoną papierem wylać połowę ciasta, wyłożyć jabłka, zalać drugą połową ciasta Piec ok 40min w temp 180s

post-2465-1191092061_thumb.jpg

post-2465-1191092071_thumb.jpg

Opublikowano

Zamierzałam dodać oddzielnie przepis ale jest tu tyle podobnych przepisów, że wydawło mi iż powtórzę. A tak dwie pieczenie na jednym ogniu... Dziękuje Halinko za pozdrowienia.

Opublikowano

Ponieważ w ShoutBoxie pisałam na zielono, to mi nikt nie doradził odnośnie jabłecznika. :P Zdecydowałam się na jabłecznik z przepisu zuzioreka. Wyszedł przepyszny. Do jabłek dodałam rodzynki i trochę cynamonu. Przepis świetny i bardzo szybki. Polecam.

  • 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.