jana204 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Zrobiłam wczoraj pierwszy raz marynowane grzyby w słoikach i dzisiaj zauważyłam, że są tam pęcherzyki powietrza. Nie wiem co zrobić. Czy się zepsują? Proszę, doradźcie coś. Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Jana jak wlejesz zalewę to zawsze weź i delikatnie przemieszaj łyżką albo łyżeczką zależy od słoika, ja tak zawsze robię i jest pewność że zalane są dokładnie. Myślę że się nie zepsują, ja miałam na wierzchu grzyby i nie były pokryte zalewą i się nie popsuły a to dlatego że się pasteryzuje i nie dochodzi powietrze. Weź przechyl słoiki i potrząśnij. Przypomniało mi się że jak wyjeżdżałam to zrobiłam leczo i pieczarki na wierzchu nie polałam olejem, na miejscu nie wstawiłam do lodówki i jak spojrzałam na same pieczarki na wierzchu to od razu pomyślałam napewno jest po leczu. Okazało się że nic się nie stało i leczo było bardzo dobre. Tak że nie obawiaj się, może jeszcze inne osoby wypowiedzą się na ten temat. Pozdrawiam Cytuj
jana204 Opublikowano 30 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Kochana Ineczko, bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, jak zwykle szybko przychodzisz z pomocą. Już zrobiłam tak z tymi słoikami jak mi radziłaś, pęcherzyki uciekły do góry. W przyszłości będę pamiętała o przemieszaniu łyżką, tak jak radzisz. Wystraszyłam się utraty grzybów, z trudem nazbieranych przez męża, dwukrotnego zawałowca. Tradycyjnie jesteś nieoceniona i życzliwa. Jesteś dobrym duszkiem tego forum. Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę dobrej nocy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.